Samla på serier

Köpa amerikanska serier del 1 – Seriebutiken

lördag 15 augusti, kl 14:21 av 15 kommentarer

serier_i_augusti

Då och då har frågan ”var köper ni era serier” dykt upp här på Shazam.se. Frågan kanske verkar dum för vissa av er fullblodsproffs som läser detta, men faktum är att vi nog alla någon gång i början av vårt serieintresse stått med just den frågan. Vi ser oss givetvis som folkbildare och spridare av de lägre kulturerna. Därför tänkte jag skriva en liten artikelserie om några olika sätt som man kan gå tillväga för att köpa serier. Ur ett högst personligt perspektiv. Det finns säkert många andra bra sätt. Jag kommer dessutom att fokusera på enbart nyutgivna amerikanska serier. Alltså. Inget svenskt. Inget begagnat.

Det enklaste sättet att handla amerikanska serier är att göra det i en renodlad seriebutik som importerar direkt från USA. Där kan du dels köpa lösnummer av helt nya tidningar eller samlingar av tidigare utgivna serier.

Har du turen (?) att bo i någon av Sveriges storstäder så finns chansen att det finns en serietidningsbutik att handla i. I Stockholm finns bland annat Staffars Serier, Comics Heaven, Alvglans och Seriegrossisten. Göteborg har Dolores och Seriehörnan. Sedan finns i Seriezonen i Uppsala och Seriebörsen i Linköping. Det finns så klart fler, men dessa är de jag har handlat i eller känner till. De flesta av dessa har dessutom postorder.

När det gäller att köpa lösnummer du är intresserad av finns det två sätt. Det ena är att hoppas på att butiken har just det numret av en viss tidning som du är intresserad av liggande i lager. Det är dock tyvärr inte särskilt troligt. De flesta butiker tar nämligen bara in ett begränsat antal exemplar, och oftast bara av de mest säljande tidningarna. De flesta butiker har dessutom ett rätt begränsat lager av baknummer. Om du är ute efter något väldigt specifikt så får du gå till väga på det andra sättet — att prenumerera eller förhandbeställa.

Att prenumerera från en butik går till så att du ber dem beställa och lägga undan ett exemplar av av en viss tidning till dig varje månad. Eftersom butiken måste beställa tidningar cirka 2-3 månader innan de kommer ut kan du inte teckna en prenumeration på direkten utan får ofta vänta 2 till 3 nummer innan dina tidningar börjar komma. Bor du i samma stad går du bara till butiken och plockar upp tidningarna när det kommer. De flesta butiker skickar även ut tidningar med posten vecko- eller månadsvis.

Ibland hittar man serier som man inte vill teckna en prenumeration av. Det kan vara one-shots eller enstaka nummer man vill testa. Samma sak gäller här, att man måste förhandsbeställa dem ca 2-3 månader i förväg.

previews_coverEftersom du måste beställa i förväg så gäller det att ha bra koll på vad som kommer ut. Det finns olika sätta att göra det. Det absolut bästa sättet är att läsa Previews-katalogen. Det är en katalog som ges ut av den dominerande amerikanska seriedistributören Diamond Comics. Katalogen innehåller i princip alla serier som släpps på den amerikanska marknaden. Plus en del leksaker, böcker och prylar. Previews ligger alltid 2 månader före utgivningsdatumet. Det du hittar i exempelvis augusti-katalogen kommer ut i butik i oktober. Om du är en trogen kund hos en butik och köper serier över ett visst belopp brukar Previews vara gratis. Annars kostar den 4,5 dollar. Om du inte vill köpa Previews kan du hålla koll på vad som släpps via internet. Dels på förlagens egna sidor, och dels på alla de olika seriesiter som finns.

Något som den lokala seriebutiken däremot ofta har ett stort och bra utbud av är samlingar. Och har de inte den samling som du är intresserad av kan de alltid beställa den år dig. De kan dock oftast bara ta hem det som fortfarande finns i tryck. Är du ute efter något som är äldre så får du försöka vända dig till ett serieantikvariat istället.

Fördelen med att prenumerera och handla från en seriebutik är att du kan vara helt säker på att du verkligen får det du beställer i förväg. Tidningar trycks nämligen efter att butikerna gjort sina beställningar. Alltså är du garanterad att få dina tidningar. En annan stor fördel är att du får tidningarna direkt när de kommer ut. Tidningar når nämligen ofta butiken på samma dag här i Sverige som i USA. Alla amerikanska tidningar kommer ut på onsdagar i USA. För det mesta (om posten inte sabbar det) kan du promenera iväg till din butik varje onsdag och plocka upp dina tidningar och läsa dem samtidigt som seriefansen ”over there”.

Nackdelen är att det jämfört med andra alternativ är dyrare att handla i butik. Seriebutiker tar betalt baserat på vad serien kostar i dollar. Ofta tar de runt 10 till 11 kronor per dollar. Personligen tycker jag att det är värt att betala det för att få tidningarna direkt när de kommer ut. Jag köper alla mina lösnummer via butik. Känslan av att knata in i sin seriebutik, i mitt fall Staffars Serier i Stockholm, plocka upp sina tidningar och snacka lite serieskvaller med butiksinnehavaren är ofta en av veckans höjdpunkter.

Ok, nu har du förhoppningsvis stenkoll på hur det går till att handla serier i en seriebutik. Del 2 i om hur du köper amerikanska serier kommer att handla om Webbutiken.

Kommentarer

 1. Jens says:

  Jag vet inte hur det är med andra butiker, men på Comics Heaven måste du inte vänta i 2-3 månader. De gångerna jag har beställt grejer där har det tagit på sin höjd 2 veckor. Jag har för mig att de placerar alla sina orders varje tisdag eller något i den stilen.

 2. Tomb says:

  ”baknummer” är btw. en väldigt läskig försvenskning.

 3. Ferdinand says:

  Jens: Visst är det så. De flesta butiker brukar kunna få fram saker på rätt kort varsel. Om de fortfarande finns kvar. Vissa populära tidningar tar dock slut redan innan de släppts. Vill man vara säker på att få det man vill ha kan det vara att beställa i god tid. Eller vänta på andratrycket.

  Tomb: ”Weel I like it. Let’s go clubbing.”

 4. Magnus says:

  Ursäkta, men finns det ngn som vet om det planeras ngn REBELS (DC-Comics) samling? och i vilket format i så fall (TPB/HC) …? Jag har iallafall inte sett ngn sådan annonseras någonstans…

 5. Jonas says:

  R.E.B.E.L.S. #7 har precis släppts nu i augusti. Iom att samlingar oftast innehåller de första fem numren så känns det troligt att första R.E.B.E.L.S-samlingen kan vara på gång i vinter någon gång. Som regel är det då först HC och en tid efter tid kommer TPB.

 6. Magnus says:

  Tackar 😉

 7. […] förra veckan berättade jag om mina erfarenheter kring att köpa serier i specialiserade seriebutiker. Nu har turen kommit till att handla över nätet. När jag köper serier på internet så gör jag […]

 8. Kasper says:

  Har inte Alvglans slutat med lösnummersförsäljnig, och det för ett bra tag sedan till och med?

 9. Ferdinand says:

  Kasper: Det stämmer säkert det. Jag är inte kund där, så helt hundra är jag inte. Men de har prenumerationsservice och tar in lösnummer på beställning. Eller?

 10. Dungeon Lord says:

  10-11.- per dollar är dyrt.
  Seriebörsen är billigast.
  Tar max. 8,75 och det blir billigare om man köper mycket.

 11. Adam says:

  När jag köper amerikanska serier brukar jag köpa online från http://www.tfaw.com
  Den sidan är svinbra, frakten är typ på 70 kr och det är inte så farligt när det kommer enda från USA, och man kan få serier för typ 50 cent styck, som är svinbilligt.

 12. Joakimblomqvist says:

  Jag vill sälja mina Zoobooks. Har ingen aning om dom är värda nåt, och i så fall var man ska vända sej.
  Tacksam för svar.
  Hej.

 13. Jonas says:

  Joakim: Vet inte hur välkänt Zoobooks är i Sverige, men för att hitta rätt köpare så kan det vara värt att testa på Tradera eller på Blocket. Ang värde så kan du nog kolla runt på Ebay och se vad de går för där. Kanske kan vara lättare att sälja dem där också.

 14. […] med uppföljningar av Jonas och Rikard) till hur/var man egentligen köper serier – del 1 och del 2. Praktisk konsumentupplysning när den är som […]

 15. Anders .R says:

  Alvglans i Stockholm har tyvärr slutat med prenumerationsservisen.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...