Allmänt /Krönikor och åsikter

Mina år med Shazam

onsdag 19 mars, kl 14:45 av 3 kommentarer

Jaha, idag är alltså dagen: 19 mars 2009 slog Shazam upp portarna. Själv kom jag ombord något senare – jag följde Shazam eftersom det då var inte bara Sveriges största utan också Sveriges enda serieblogg som uppdaterades någorlunda frekvent. Under tidiga hösten -09 körde Shazam en drive för att rekrytera nya skribenter – jag skickade in en provrecension av Batwoman som sedan (1 oktober närmare bestämt) blev min första krönika på Shazam. Det visade sig att jag hade ett uppdämt behov av att skriva om serier, nånstans där under hösten -09 och våren -10 sprutade jag formligen ur mig texter, peppad av mina kollegors likaledes höga produktivitet – back in the day var det regel snarare än undantag att Shazam uppdaterades två gånger om dagen. Good times. Jag tror skrivbehovet kom sig delvis av att jag bodde i England (2002-12) och inte hade så många tillfällen att skriva på mitt modersmål – jag saknade att kunna uttrycka mig i skrift på svenska, vilket genererade en skrivklåda av sällan skådat slag: förutom en massa bloggposter blev det under perioden också två romaner och flera rollspelssupplement.

Mycket text har det alltså blivit, en del mer genomtänkt än annan. Ska jag välja en personlig favorit så är det nog fortfarande den tvådelade intervjun med indieserieskaparen Evan Dorkin (Del 1 och Del 2). Det var den första (tror jag) regelrätta intervjun med en serieskapare på Shazam och den följdes snabbt av fler, se där en liten förnyelse som jag fräckt tar åt mig åtminstone en del av äran för eftersom det var jag som började. Det gav blodad tand och så här några år efteråt tycker jag fortfarande det är rätt coolt att Shazam haft intervjuer med internationellt namnkunniga serieskapare som Jeff Lemire, Becky Cloonan, Francis Manapul och Sylvain Runberg (plus naturligtvis en massa svenska serieskapare och -profiler också).

Men Shazam är ett kollektiv och jag vill gärna ta tillfället att så här på femårsdagen också lovebomba mina duktiga kollegor genom att välja några favoriter.

Rikard har alltid varit en outtröttlig skribent och förnyare samt den som ofta hållit Shazam vid liv när inspiration och tid har trutit för oss andra. Jag vill särskilt flagga för Rikards fina initiativ Tema: Barnserier, som jag verkligen tycker varit något som breddat Shazam genom åren. På det här området är Rikard kunnig och entusiastisk som få och jag tycker just detta fokus på barnserier så tydligt visar att serier kan vara mer än killar och tjejer i trikåer (not that there’s anything wrong with that!).

Jonas är en av original-Shazamarna och det var ursprungligen  hans slängiga stil och personliga tilltal som drog mig hit. Just nu skriver Jonas inte så mycket men gör ett vitalt arbete bakom kulisserna (fixar och donar med hemsida, webhotell, WordPressuppdateringar etc. när det behövs). Jonas har skrivit härligt personligt och otvunget om bl a seriefilmer men min favorit blir ändå hans årskrönika från 2012 som reflekterar över vad det egentligen innebär att vara nörd.

Johan är en praktisk tipsarkille där valet av favoritinlägg är självklart: det mest kommenterade inlägget på Shazam någonsin (50 kommentarer!), nämligen ett tips om felaktig prissättning av en del serier på Bokus som resulterade i tidernas serierea. Tack vare Johan kunde många av våra läsare fynda bland omnibus-utgåvor, samlingsvolymer och hårdpärmsgodis. Shazams kanske viktigaste kulturgärning någonsin?

Min namne Henrik har kanske inte skrivit så mycket på Shazam men han har å andra sidan levt drömmen: med sina rapporter från Kubert’s School of Cartooning har han visat oss alla vad som är möjligt om man ritar, lever, och andas serier. Vi följde Henriks tid på skolan och när den kulminerade i att han faktiskt blev serietecknare på riktigt (med sitt första uppdrag på Detective Comics, hans egen barndomsfavorit) var det nog fler än jag som fick en liten glädjetår i ögonvrån.

Ferdinand är en annan original-Shazamare som inte är så aktiv längre, men credit where credit is due: han var en av de som drog igång hela rasket för fem år sedan. Dessutom är han en av två andra Shazamare som jag faktiskt träffat IRL och druckit öl med. Ferdinand har alltid vurmat för rekryteringen av nya serieläsare så därför vill jag framhålla hans praktiska guider (sedermera med uppföljningar av Jonas och Rikard) till hur/var man egentligen köper serier – del 1 och del 2. Praktisk konsumentupplysning när den är som bäst!

Energipaketet Andreas är en ny rekryt vars kärlek till framförallt Marvels klassiska hjältar är påtaglig i nästan varje inlägg han skriver. Även här vill jag framhålla Andreas förnyarinsatser: han är ju mannen bakom Veckans omslag, en rubrik/tematik genial i sin enkelhet och alltid utvalda med stor känslighet för och kunskap om seriemediet. En av de saker jag ser fram emot varje vecka!

Jag erkänner det: jag har en man crush på Anders, Sveriges meste seriebibliotekarie, ostoppbar podcastare och serieimportör, och därtill till vår smala lycka också skribent här på Shazam. Spränglärd som få och med en fäbless för drastiska formuleringar och hårdslående liknelser är det alltid ett nöje att läsa karlns insiktsfulla krönikor. Som symbol för mannens kunskaper och stilistiska ekvilibristik väljer jag det här nästan utmattande ingående inlägget om H P Lovecraft-serier (därtill en kombination av Anders två favoritteman, serier och den lungsiktige Providence-författaren).

Skål för fem år till i seriernas tecken!

Kommentarer

  1. Anders Lundgren says:

    Tack Henrik! Fint att du gillar mina texter. Skönt att höra när man går och undrar vad det är man håller på med egentligen. Jag gillar din stil också.

  2. Andreas Mars says:

    Tack Henrik och kul att du gillar Veckans omslag. Har alltid fascinerats av dina välformulerade recensioner. Gött med en professor i teamet.

  3. […] med på alltför lång tid, mycket tråkigt, men kärleksbomben han slängde åt mitt håll i sin jubileumskrönika har burits med glädje under ett år som gett många anledningar att ifrågasätta vad fan jag […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...