Intervju

Shazam intervjuar: Francis Manapul

söndag 6 februari, kl 13:38 av 3 kommentarer

manapul1Dags för en ny Shazam intervjuar och denna gång har vi fått tag på illustratören Francis Manapul som just nu arbetar tillsammans med Geoff Johns på The Flash. Vi passade på att ställa lite frågor om hans arbete både med The Flash och Adventure Comics, hur han ser på att arbeta med redaktörer och mycket annat… Håll till godo!

Såvitt jag vet så var ditt tidigaste arbete Love in Tights #1 från 1998 och sen dess så har du jobbat på titlar som Witchblade, G.I. Joe and The Necromancer men vad var det som fick dig att börja teckna serier? Hur kom du in i branschen?

Jag läste serier som barn och började läsa igen när jag var i high school. Vilket var ungefär samtidigt som Image började publicera sina serier och den energi som fanns i deras seriers illustrationer fångade mig direkt. Jag hade alltid tecknat mycket som barn och att teckna serier verkade passa mig perfekt. Jag började bygga upp en portfolio under high school-tiden och började gå på conventions för att visa upp mina arbeten. så småningom så träffade jag folk från Top Cow och det var det.

Finns det någon särskilt illustratör som har influerat dig?

Jim Lee, Marc Silvestri och Whilce Portacio var var några som influerade mig som ung. Deras illustrationer grav mig kraft och fick mig att greppa pennan och börja teckna själv. Numera har jag massvis med influenser, för många för att namnge alla. Men killar som Mike Weiringo, Darwyn Cooke, Tim Sale, Mike Mignola är några som jag kommer att tänka på.

2007 skrev du kontrakt med DC Comics, vilket måste ha varit något av en dröm som går i uppfyllelse. Vad hade du för relation till DC Comics karaktärer innan du skrev på? Har du några favoriter eller finns det något karaktär eller team från DC (eller Marvel för den delen) som du verkligen skulle vilja ge dig på att teckna?

Ja det var verkligen en dröm som gick i uppfyllelse att få arbete med några av de mest ikoniska superhjältarna i seriemediet. Superman var den serie som jag läste mest så att komma till DC var lite som att komma hem för mig. Jag har också varit ett stort fan av The Flash, särskilt Mark Waids run på serier tillsammans med Mike Weiringo, vilken har varit en stor influens för mig. Jag skulle väldigt gärna vilka få chansen att tackla Batman och Wonder Woman igen. Jag tecknade dem under en väldigt kort period men det var väldigt kul att göra dem. När det gäller Marvel så skulle jag väldigt gärna vilja teckna Spider-Man.

manapul2Medan jag förberedde mig inför den här intervjun så läste jag att någonstans att Geoff Johns ursprungligen hade lovat The Flash till en annan illustratör men att dina illustrationer av karaktären fick honom att ändra sig. Är det sant?

Nästan sant. Jag ville verkligen arbete med Geoff och berättade för honom att jag var ett STORT fan av The Flash och att jag verkligen skulle vilja jobba med honom på den titeln. Men han hade redan lovat The Flash till en annan illustratör och pitchade istället den idé han hade för Adventure Comics för mig. Jag tycker det fungerade perfekt eftersom Adventure Comics tillät mig att växa konstnärligt och seriens setting var verkligen perfekt för vad jag försöker göra med min konst. Turligt nog så hoppade den illustratör som Geoff lovat The Flash av projektet och eftersom vi jobbat så bra ihop på Adventure Comics så ville Geoff att vi skulle fortsätta vårat samarbete och bjöd in mig till att jobba på The Flash med honom. så det hela slutade riktigt bra och jag har fått jobba på två fantastiska historier tillsammans med Geoff.

Du har jobbat väldigt mycket med Geoff Johns den senaste tiden. Först på Adventure Comics och nu på The Flash. Hu är det att jobba med honom? Är hans manus väldigt detaljerade eller ger han dig ganska mycket fria händer när det kommer till det visuella? Diskuterar ni bildlösningar och illustrationer mycket?

Att arbete med Geoff är fantastiskt! Jag tror vi verkligen förstår varandra och vet vad vi vill ha ut av varandra. Hans manus har precis rätt mängd detaljer men lämnar tillräckligt mycket utrymme för mig att fylla ut med mina egna idéer. Vad som är så bra med Geoff är att han skräddarsytt sina manus till min teckningsstil så att storyn verkligen känns som den var tänkt för mig att teckna och ingen annan. Ingenting i manuset känns obekvämt för mig att teckna. Vi pratar också mycket i telefon med varandra inför varje story arc och diskuterar idéer och sekvenser. Det är roligt att kunna bidra med några egna idéer till storyn så det är verkligen ett gott samarbete.

Finns det någon särskild författare som du gärna skulle vilja arbeta tillsammans med i framtiden?

Jag gillar verkligen Darwyn Cookes arbeten, jag tycker att han verkligen förstår hur man berättar en riktigt bra superhjältestory. I framtiden så skulle jag väldigt gärna vilja skriva mina egna stories. Men det är alltid kul att samarbete med nytt folk, det gäller bara att hitta rätt personer.

Eddie Berganza och Adam Schlagman är de nuvarande redaktörerna på The Flash. Hur har det varit att arbeta med dem och hur tycker du det är att arbete med redaktörer i allmänhet?

Att arbeta med Eddie och Adam är fantastiskt. Vi har verkligen en bra team på The Flash och det är ett riktigt bra samarbete mellan oss alla och vi kommunicerar, vilket är väldigt viktigt. Det är också bra att kunna umgås socialt med sina redaktörer och vi har alltid trevligt då vi umgås allihop.

manapul3Skillnaden i stil och känsla mellan Superboy i Adventure Comics och Barry Allen i The Flash är ganska markant. I Adventure Comics är stilen och känslan mycket mer karaktärsdriven och introvert, vilket återspeglas i dina illustrationer. The Flash, som visserligen fortfarande är väldigt karaktärsdriven serie, är betydligt mer action-fokuserad än vad Adventure Comics var. Hur närmade du dig dessa två serier och Connor och Barry som karaktärer?

The bästa sättet att beskriva kontrasten mellan dessa två serier är att jämnföra dem med en film. Adventure Comics var vår ”indie flick style”-film. Väldigt karaktärsdriven och emotionell story. The Flash däremot är våran ”blockbuster summer movie”. Vi ville ha samma estetik och värderingar som i Adventure, men paketerat i en snabbare och mera actionpackad historia. De är också visuellt väldigt olika. Adventures handlar väldigt mycket om skönheten i stillheten och de lugna stunderna i livet. Jag tyckte väldigt mycket om att teckna bondgården (Kent Farm) och det pittoreska Smallville. The Flash är en snabb ”in your face” typ av story och jag tycker att illustrationer verkligen återspeglar det. Det finns egentligen bara ett sätt att få det att fungera bra. Få det att se snabbt ut!

I andra intervjuer har du sagt att Carmine Infantino har varit en stor inspirationskälla när det gäller ditt arbete med The Flash och hur man ska förmedla The Flashs krafter. Kan du berätta lite om detta?

När jag fick reda på att jag skulle få göra The Flash så tittade jag på en hel del gamla Flash-nummer för att få inspiration. Jag gillade verkligen vad Carmine hade gjort och jag ville se hur jag kunde integrera det på ett modernt sätt.

Vad kan vi se fram emot från dig under 2011? Är det något som du kan berätta om för våra läsare?

Den andra delen av min och Geoffs run på The Flash drar igång nu i februari med ”The Road to Flashpoint”. Efter det så startar vi våran tredje Flash-arc som kommer att vara ”Flash Secret Origins”. Jag har också en svart-vit kortserie på gång i The Spirit som är skriven av J.T. Krul. Jag har också arbetat en del med nåra online motion comics för en kanadensisk TV-serie. Massor att se fram emot under 2011.

Slutligen, vad läser du själv för serier just nu? Har du några favoriter?

Nu för tiden så har jag inte mycket tid att läsa så många serier. Jag köper fortfarande en hel del, men oftast så blir det mest bara lite snabbt bläddrande i dem. Men jag läser alltid varje nummer av Robert Kirkmans Walking Dead och Invincible.

Med det så tackar Shazam Francis för att han tagit sig tid att svara på våra frågor och önskar honom lycka till under 2011.

Kommentarer

  1. My says:

    Mycket bra intervju, tack! Manapul är en av de tecknare som för mig verkligen sticker ut med en egen stil/känsla, tillsammans med t.ex. John Romita Jr och Dustin Nguyen. Det är väldigt kul att titta på de olika videorna som flyter omkring på nätet, där han tecknar t.ex. Flash och Superboy.

  2. Henrik Ö says:

    Cool intervju! Manapul är ju en riktig A-listeillustratör, kul att höra hans perspektiv på saker och ting!

  3. […] Året började ju fantastiskt bra med att jag lyckades få till en intervju med illustratören och nuvarande författaren till The Flash, Francis Manapul. En stor fjäder i hatten för oss på Shazam och förhoppningsvis kan vi presentera fler intervjuer med serieförfattare och illustratörer under nästa år. Har ni läsare några önskemål så är ni mer än välkomna att höra av er med dessa så ska vi se vad vi kan göra. Har ni inte läst Manapul-intervjun än så hittar ni den här. […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...