Krönikor och åsikter

Shazams årskrönika 2011, del 1

söndag 27 november, kl 19:20 av 2 kommentarer

Så börjar vi närma oss den tid på året då det är dags att börja summera det gångna året. Det är alltså dags för Shazam-redaktionens årskrönikor. Med start idag och veckorna fram till nyår så kommer redax-medlemmarna på Sveriges största serieblogg att ge sin syn på året som gått. Vad har varit bra? Vad har varit dåligt? Nyheter vi minns från året och nyheter vi kanske helst skulle vilja glömma (alternativt banka på någon med något tillhygge)… Först ut i årskrönikekavalkaden 2011 är jag, Johan… Vad minns jag av serieåret 2011?

Året började ju fantastiskt bra med att jag lyckades få till en intervju med illustratören och nuvarande författaren till The Flash, Francis Manapul. En stor fjäder i hatten för oss på Shazam och förhoppningsvis kan vi presentera fler intervjuer med serieförfattare och illustratörer under nästa år. Har ni läsare några önskemål så är ni mer än välkomna att höra av er med dessa så ska vi se vad vi kan göra. Har ni inte läst Manapul-intervjun än så hittar ni den här.

Det som man nästan omedelbart kommer att tänka på när man ska summera det gångna året är DC Comics nya ”reboot” av sitt serieuniversum, det så kallade New 52 (eller DCnU). Helt klart årets snackis i seriekretsar men om det var rätt beslut av DC eller inte är fortfarande lite för tidigt att säga. Försäljningsrapporterna från andra sidan pölen verkar i alla fall så här inledningsvis tala till DC:s fördel. Redax-kollegan Henrik gjorde här en utmärkt analys av det hela här och jag håller på det stora hela med honom i hans slutsatser. Särskilt angående vissa författares ovilja att ta ut svängarna mer nu när de verkligen har chansen att göra det. Jeff Lemire, Grant Morrison och till viss del Geoff Johns och Scott Snyder är tydligen de enda författarna som vågar tänka lite ”outside the box”.

Ett annan nyhet under året, och som måste ha varit efterlängtad av många ägare av non-Jobs telefoner (alltså iPhone), var att Marvel Comics äntligen fick tummen ur och lanserade sig med app för digitala serier på Android. Eftersom jag själv köpte en HTC-lur i sommras och har börjat läsa en del serie via ComiXologys fina app så blev man till en början med rätt förbannad då man upptäckte att Marvel bara tillhandahöll sina serier till iPhone och iPad. Varför kunde man ju undra…? Dessto gladare blev man för ett par månader sen då Marvel tog sitt förnuft till fånga och rättade till saken. Nu är det egentligen bara Dark Horse Comics kvar som ännu inte har något digitalt alternativ för oss Android-användare. Men det verkar som om det är på gång under nästa år.

Vad har då varit bäst under 2011? Största läsupplevelsen under året stod Joe Sacco för i och med att hans Gaza: Fotnoter till ett krig kom ut på svenska. Sacco växer mer och mer oss mig ju mer jag läser av honom och Gaza är det hittills bästa jag har läst av honom. Här fördjupar han sig dels två nästan bortglömda händelser i två palestinska städer 1956 och dels i den moderna vardagen på Gazaremsan.

En annan som haft ett bra år 2011 är utan tvekan David Liss, som verkade dyka upp från ingenstans, i alla fall för mig, och skriver serier som få andra med serier som Mystery Men och Black Panther. Tyvärr har hans Black Panther blivit en av serierna som drabbats av Marvels Cancelpocalypse!. Synd, men det är tyvärr den krassa verkligheten. Dock kommer Liss att fortsätta på sin inslagna pulp-väg under 2012 med bland annat The Shadow och, om ryktena stämmer, en uppföljare till Mystery Men!

Vad hart då varit det sämsta under året då? Spontant kommer jag att tänka på Scott Lobdell och Judd Winick som skriver Red Hood and the Outlaws respektive Catwoman och som presterat vad som mycket väl kan vara två av 2010-talets sämsta nummer (Red Hood and the Outlaws #1 och Catwoman #1. Vad tänkte de inblandade i dessa två titlar egentligen på? Var det verkligen ingen vågade dra i handbromsen och påpeka de de två seriernas uppenbara brister? Tydligen inte, och jag hoppas att DC här tar sitt förnuft till fånga och lägger ned dessa två omgående.

Det var lite reflektioner om vad som hänt under året, men vad har vi att vänta oss av 2012. Förhoppningsvis ett lika bra, eller kanske bättre serieår än vad 2011 var. Bland annat så har vi ett par lovande seriefilmatiseringar att se fram emot under det kommande året med filmer som The Avengers, nya The Amazing Spider-Man och Zack Snyders The Man of Steel. För Shazams egen del så finns det en del intressanta saker som händer efter nyår men mer än så tänker jag inte säga här. Kanske kan redax-kollegan Anders avslöja lite mer i sin årskrönika… Hur som helst så lämnar jag nu med varm hand över till nästa veckas årskrönikeskribent: Jonas!

Kommentarer

  1. Henrik Ö says:

    David Liss har ju flera historiska romaner på sitt samvete sen innan (se hans hemsida http://davidliss.com/) – efter att ha stiftat bekantskap med Mystery Men och Black Panther är jag verkligen sugen på att läsa hans böcker också!

  2. […] här på Shazam fortsätter med oförminskad hastighet (här kan ni läsa Rikards årskrönika och här hittar ni en krönika från vår gästskriben Johan […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...