Moderna klassiker

Moderna klassiker: The Life and Times of Scrooge McDuck

måndag 28 november, kl 22:05 av 0 kommentarer

Scrooge1Här på Shazam fokuserar vi mest på superhjältar, så därför är det väl helt i sin ordning att vi som månadens moderna klassiker väljer berättelsen om en riktig superhjälte, nämligen Scrooge McDuck (eller Joakim von Anka, hans mer kända svenska namn). Don Rosas episkt plottriga kärleksförklaring till barndomens Carl Barks-serier kom ut första gången 1994, gav honom en Eisner 1995 (samt Comics’ Buyer’s Guide Award för bäste serieförfattare 1997, 1998 och 1999), och har återtryckts många gånger sedan dess (på svenska nu senast i somras, som tre extratjocka bilagor till den vanliga Kalle Anka-tidningen, på engelska i år för första gången sedan 2005 på Boom! Studios ungdomsetikett Boom! Kids.

The Life and Times of Scrooge McDuck (Farbror Joakims Liv på svenska) är precis som namnet antyder en biografi över Joakim von Anka (som jag kommer kalla honom från och med nu), från dennes barndom i Glasgow i Skottland (när vi möter honom första gången är det sent 1800-tal och Joakim, den siste av klanen von Anka, är 10 år) fram till den tidpunkt då Scrooge för första gången presenterades för Kalle Anka-läsarna, nämligen 1947 i Carl Barks-berättelsen Christmas on Bear Mountain. I tolv delar, sammanlagt 212 sidor, får vi följa den unge Joakims färd från utfattig skoputsarpojk till Världens Rikaste (och Snålaste) Anka. Episkt är bara förnamnet – detta är serievärldens motsvarighet till Citizen Kane (mycket riktigt gör den filmälskande Don Rosa också sista delen av biografin, The Richest Duck in the World, till en mycket trogen Citizen Kane-pastisch), en djuplodande och allmängiltig karaktärsstudie av en man (förlåt, anka) som genom hårt arbete till slut får allt han någonsin önskat sig men förlorar sin själ på vägen (man undrar om t ex P T Anderson läst The Life and Times of Scrooge McDuck innan han gjorde filmen There Will Be Blood).

Scrooge2Det här är nämligen en Bildungsroman av klassiskt snitt: Joakim börjar med två tomma händer och föresatsen ”I’ll be tougher than the toughies and sharper than the sharpies – and I’ll make my money square!” (”Jag ska bli tuffare än de tuffa och smartare än de smarta, och tjäna mina pengar på hederligt sätt!” i notable ankisten Stefan Diös svenska översättning), uttalat i biografins första del, The Last of the Clan McDuck. Han reser till USA för att söka sin lycka (och sen vidare till Sydafrika, Australien och till sist Alaska), men han lyckas aldrig riktigt – inte bara för att han stoppas av Björnligans (Beagle Boys) anfäder eller klassiska fiender som Guld-Ivar Flinthjärta (Flintheart Glomgold), utan också för att han måste lära sig viktiga läxor och skaffa sig erfarenheter för att kunna gå vidare. Dessutom visar det sig under resans gång att Joakim för att nå sitt mål att bli rik måste ge upp sin familj, sin heder och till och med den stora kärleken. I sin skildring av Joakims triumfer och besvikelser hämtar Don Rosa såväl från sin store inspiratör Carl Barks som från världslitteraturens och filmens klassiker. Det kanske är svårt att tänka sig att man kan få en tår i ögonvrån när man läser Kalle Anka-serier, men man är bra okänslig om man inte rörs när Joakim får sin mors dödsbud på ett synnerligen grymt sätt i del 8, King of the Klondike. Den stora bedriften i The Life and Times of Scrooge McDuck är att Joakim i Don Rosas tappning är en så fullständigt tecknad karaktär – han har en stor uppsättning motsägelsefulla karaktärsdrag (d v s som de flesta av oss), han har starka drivkrafter, och han genomgår flera viktiga förändringar under berättelsens gång. När man kommit in på andra halvan av biografin är det nästan omöjligt att inte se det allmänmänskliga i ankan, om uttrycket tillåts. Joakim von Anka är en intressant figur just för att han har både goda och dåliga sidor, och det är inte alltid självklart vilken av dessa sidor som kommer att få överhanden.

Scrooge3Denna fullödiga karaktärsstudie av farbror Joakim hade i sig själv varit nog för att skänka The Life and Times modern klassikerstatus, men Rosa nöjer sig inte med det. Helt i Carl Barks anda är varje kapitel också en välskriven komisk äventyrshistoria där huvudpersonen rör sig mellan flera klassiska historiska miljöer – Joakim är flodbåtsskeppare på Missisippi, cowboy i Montana, hemvändare i Skottland, och såklart guldgrävare i Sydafrika, Australien och Alaska innan han till slut slår sig ned som nybyggare och stadsgrundare i staten Calisota (som företer vissa likheter med såväl Kalifornien som Minnestota). Under sina färder stöter Joakim också på allehandakända  historiska figurer, från Teddy Roosevelt (först i egenskap av ranchägare, senare som president) till Wyatt Earp. Trots att berättelsen handlar om talande ankor och hundar så är det för Rosa inget skäl att tumma på den historiska ackuratessen – han har en fäbless för detaljerad historisk research som kommer läsaren till del både i de allmänna miljöerna såväl som i ett rikligt och nördvänligt strösslande med kalenderbitarfakta. Don Rosas projekt är vidare inget mindre än att använda sig av precis alla kanoniska fakta man fått veta om Joakim von Anka i Barks berättelser och inkorporera dem i historien, något som i en mindre begåvad författares händer lätt hade kunnat bli extremt krystat men som Rosa väver ihop till en helt logisk och följdriktig biografi. För den inbitne ankisten finns det således många s k påskägg att upptäcka i The Life and Times eftersom ingen Barksisk referens är för obskyr för att användas, ibland mer än en gång.

Till sist: ingen serie kan bli en modern klassiker utan illustrationer av högsta klass, och även i denna aspekt excellerar Rosa som ingen annan – de halvtrist licenstecknade serierna som mestadels fyller dagens Kalle Anka-tidning bleknar i jämförelse med Rosas precisa stil och känsla för allehanda visuella gags. För allt snack om paralleller till litterära och filmiska klassiker (som inte bara visas i tematiken utan i mängder av internskämt och trevligt putslustig referenshumor) så är The Life and Times framför allt annat en oerhört rolig serie, där man ofta sitter och skrattar högt åt Rosas bildskämt. På klassiskt manér är serien fylld med s k eyeball kicks, d v s små skämt som fortgår i rutornas bakgrunder medan den egentliga handlingen fortgår i förgrunden. Figurerna gör konstant små gester och utbyter menande blickar som kommenterar seriens skeenden utan att använda ord – men då Rosa också är en mästare på torra ordvitsar och fars-dialog får även älskaren av verbal humor sitt lystmäte.

Rosas mästerverk för tankarna tillbaka till en era i seriehistorien då serier verkligen var ett allåldersmedium – i The Life and Times finns gott om lättfattliga (men aldrig lättköpta) visuella skämt för de yngre läsarna, parallellt med en psykologiskt trovärdig historia om en ankas uppgång och fall att sätta tänderna i för de äldre – samt såklart fartiga äventyrsberättelser som tilltalar både vuxna och barn. The Life and Times of Scrooge McDuck andas serieknowhow på alla nivåer och är en i alla avseenden perfekt blanding av skämt och allvar – kort sagt en modern klassiker.

PS: Don Rosa slutade inte sitt utforskande av Joakims liv och leverne i och med The Life and Times. Han har senare återvänt till den snåla ankans livslopp och adderat fler episoder som inte fick rum i originalberättelsen. De flesta av dessa finns samlade i likaledes utmärkta The Life and Times of Scrooge McDuck Companion, där man bland annat får reda på den slutgiltiga sanningen om vad som egentligen hände mellan Joakim von Anka och hans livs kärlek Glittering Goldie O’Gilt (Glittriga Gullan Gyllenlock) i den där stugan uppe på berget… Även denna volym rekommenderas varmt till ankister och icke-ankister tillika.

Manus: Don Rosa
Illustration: Don Rosa
Förlag: Boom! Studios
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...