Krönikor och åsikter

Asterix 50 år

tisdag 27 oktober, kl 20:47 av 4 kommentarer

asterixDet har varit en hel del skriverier med anledning av att Asterix-serien fyller 50 år, både i Frankrike och andra länder. Nu har även Dagens Nyheter hakat på med en artikel. Av den framgår att Asterix debuterade i Pilote 1959 och har samlats i 33 album som sålt över 325 miljoner ex vilket gör skaparna Uderzo och Goscinny till Frankrikes bäst säljande författare någonsin. De spelfilmer som kommit de senaste åren är den framgångsrikaste filmserien i Frankrikes historia. Albumet Asterix och Obelix födelsedag har precis kommit ut och i Paris ska det bli ett stort jippo med massor av människor utklädda till galler. Eminenta Seriewikin har mer info om Asterix.

Jag har inte läst Asterix på flera år men när jag var yngre var det en favorit och jag har för mig att albumen alltid slutade med en stor fest och att trubaduren var upphängd i ett träd. Karaktärerna var en annan styrka i serien, liksom i t.ex. Tintin är huvudpersonen den minst intressanta karaktären men det vägs upp av alla sköna bifigurer. Asterix har samlats i inbundna utgåvor i Sverige och en del av dem finns fortfarande att köpa. Dessutom ska Egmont ge ut Asterix & Obelix födelsedag- Den gyllene boken framöver. Här finns lite info på engelska om albumet.

DN tar även upp den diskussion som varit om det är rätt att fortsätta en serie efter skaparens död. René Goscinny dog 1977 och Albert Uderzo som ensam tog över har uttalat att han vill att serien ska fortsätta och därmed följa Spirou och Lucky Luke som båda fortsatt sedan de serien är förknippad med avlidit till skillnad från Tintin. Jag tycker personligen att det är rätt att fortsätta med en serie så länge efterfrågan finns, de senaste Asterix-albumen tillhör de bäst säljande och det visar att folk vill läsa nya Asterix-äventyr. Att de nya i likhet med nya Spirou och Lucky Luke-äventyr inte håller måttet må vara hänt, det är knappast så att någon som inte gillar de nya serieskaparna måste läsa serierna. Uderzos senaste äventyr har dessutom fått en hel del kritik så om en ny kreativ person får ansvaret kan det likaväl bli en renässans för serien. Lee Falk skapade Fantomen men gjorde inte många bra äventyr de sista 30 åren då svenska Team Fantomen spottade ur sig en rad mästerliga äventyr. Det handlar om rätt person på rätt plats. Jag skrev tidigare här om Emilé Bravos fantastiska album om Spirous ungdom, det är ett exempel på hur bra en klassisk figur kan bli i rätt omgivning. Jag tycker man ska fortsätta att ge ut Asterix så får de som vill läsa de nya äventyren göra det och de som tyckte det var bättre förr får läsa de äventyren och inte gnälla över ett skymfat kulturarv.

Kommentarer

 1. Johan says:

  Jag får väl passa på att säga grattis till Asterix och hans vänner. Jag har flera fina minnen av serien då jag läste den när jag var så där 7-8 år.

 2. Henrik Ö says:

  Grattis till Asterix och hans tappra galler! Denna serie grundlade en livsång fäbless för latinska citat hos mig så nog har serien gjort visst intryck.

 3. Mikael R says:

  Lite överraskad när jag klev in i tobaksbutiken idag och såg att den svenska utgåvan redan var ute, precis efter att jag läst artikeln på DN och gnällt för mig själv att ”det här albumet hade varit kul att ha men det lär väl aldrig översättas”… 🙂

 4. Håkan / Wakuran says:

  Jag tror den första Asterix där på bilden var någon sorts prototyp som Goscinny/Uderzo aldrig lyckades få offentligt publicerad.

  De nya tecknarna verkar i princip vara de som Uderzo haft som hjälp för de senaste albumen, så det borde bli hyfsat.

  Den nya manusförfattaren Christophe Arleston är mest känd för Lanfeust de Troy (delvis på danska som ”Zanfyst fra Troy”) har tydligen redan fått kommentarer om att hans L är som en uppdatering av Asterix, med litet liknande figurgalleri och humor inklusive sökta ordvitsar etc. så det behöver inte bli så dåligt, bara man inte har extremt högt ställda förväntningar.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...