Recensioner

S.W.O.R.D. #1

söndag 15 november, kl 20:48 av 4 kommentarer

sword_1_coverHur vanligt är det inte att serieförlagen försöker sälja in en serie tecknad av en ny förmåga genom att låta någon etablerad superstar göra omslaget? Och hur ofta blir man inte besviken på att det vackra yttre inte motsvarar det mindre vackra inre? Men, när händer det omvända? Första numret av S.W.O.R.D. har ett omslag av John Cassaday, mest känd för att tecknat Joss Whedons run i Astonishing X-men, och att varit med och skapat The Planetary tillsammans med Warren Ellis. Omslaget är helt förskräckligt. Komposition, anatomi, proportioner, perspektiv – det var tydligen något Cassaday inte tyckte var nödvändigt. Det ser helt förvrängt och fel ut. Själva serien är tecknad av nykomlingen Steve Sanders och har allt det omslaget saknar. Nämligen djup och rörelse.

sword_1_preview_1Den här nya titeln handlar inte helt oväntat om organisationen S.W.O.R.D. eller Sentient World Observation and Response Department (!) som den egentligen heter. Ett sorts Men in Black-liknande gäng som skyddar jorden från utomjordiska invasioner, hanterar oönskade gäster från andra planeter och avvärjer andra intergalaktiska hot. De som läst Astonishing X-men känner säkert igen sig. Lika så organisationens ledare och tjejen med det gröna håret, Abigail Brand. Båda har figurerat frekvent i serien.

sword_1_preview_2S.W.O.R.D. är faktiskt en av månadens stora överraskningar. För att vara en så pass obskyr titel så är den förvånansvärt välproducerad – om man bortser från det där omslaget. Keiron Gillen, som Jonas nyligen nämnde i sin recension av Dark Avengers: Ares #1, skriver en humoristiskt berättelse som inte ödslar någon tid utan hoppar rakt in i den actionfyllda handlingen. Humorn påminner en del om Andy Lannings och Dan Abnetts kosmiska titel Guardians of the Galaxy. Så om du gillar den kombinationen av superhjältar, science fiction, och rapp dialog så kommer du antagligen även gilla S.W.O.R.D.

Steven Sanders är också en av de stora behållningarna med detta nummer. Han verkar komma från ingenstans, men är ändå en fullfjädrad serietecknare. Jag gillar verkligen hans stil. Den känns både fräsch och personlig. Att han tecknar Beast som en blandning mellan en häst och draken från Bone får man förlåta honom för.

Tidningen innehåller även en kortare bonushistoria tecknad av Jamie McKelvie. I den avslöjas en del detaljer om Kitty Prydes död. Pryde dog under ett uppdrag för just S.W.O.R.D. i Joss Whedons sista arc, Unstoppable, i Astonishing X-men. Har vi ett klassiskt komma-tillbaka-från-döden-scenario att vänta oss? Kanske, konstigare saker har hänt.

Manus: Kieron Gillen
Illustration: Steven Sanders, Jamie McKelvie
Tusch: Craig Yeung, Matt Wilson
Betyg: 4-/5

Kommentarer

 1. Johan says:

  Låter intressant. Får se om jag kollar in den här serien själv. Men vad blev betyget?

 2. Ferdinand says:

  Ops! Glömde visst det. En svag fyra. Mest för att det är en rätt snäv serier som antagligen inte tilltalar alla.

 3. Tomb says:

  Köpte endast för att jag visste att Jamie McKelvie skulle ha en kort story i den. (Stort fan av allt annat han rört vid)

 4. […] när den (förhoppningsvis) släpps senare i år. Läs Ferdinands recension av S.W.O.R.D. #1 här, och en längre artikel om nedläggningen på Comic Book […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...