Recensioner

Mouse Guard Autumn 1152

fredag 20 november, kl 17:40 av 6 kommentarer

mouseguardcoverDavid Petersens Mouse Guard Autumn 1152 (den amerikanska utgåvan heter Fall) blev en oväntad succé och väldigt omtalad när den först släpptes 2005 av Archaia Press som samlade de sex nummer som getts ut. Jag har själv köpt Titan Books utgåva. Serien har även gett upphov till ett rollspel av Petersen och i höst släpptes den efterlängtade uppföljaren Mouse Guard Winter 1152. För den som har gott om pengar finns en limiterad utgåva om 1000 ex för det facila priset av 150 $. En tredje del betitlad Black Axe kommer framöver samtidigt som andra tecknare kommer att jobba med en miniserie som ska löpa parallellt med huvudserien betitlad Legends of the Guard.

mouseguard3Mouse Guard handlar om de modiga möss som vaktar det land där mössen bor och skyddar möss när de lämnar sina säkra hem för att ge sig ut på osäkra resor. För små möss hotar många faror. Vi får i huvudsak följa de tre vaktmössen Saxon, Lieam och Kenzie. Lieam är den unge nybörjaren, Saxon den kampsugne och Kenzie den mer eftertänksamme. Av en slump upptäcker trion en konspiration mot Mouse Guard och den samhällsordning mössen valt. Samma sak får vaktmusen Sadie reda på i en avlägsen utpost. Ett svek avslöjas och en legend träder fram i kampen mellan gott och ont.

Mouse Guard hade legat på min inköpslista länge innan jag slog till. Varför vet jag inte. Jag förstår det ännu mindre efter att jag läst den. Petersens teckningar är bland de vackraste om inte de absolut vackraste jag sett i serieväg. Det är som att läsa en fantastiskt vacker barnbok fast i serieform och med grymmare innehåll. Petersen har skapat en genomtänkt värld med möss som det ska bli intressant att följa. De små modiga mössen vinner omgående min sympati och rättrådigheten blir inte ett problem. Förräderi, fascism, vänskap och skuld, Mouse Guard tar upp det mesta. Det är dock inte storyn som gör serien, den är inte originell på något sätt, utan det är sättet som det hela utförts på som gör den här serien så bra och det är förstås framförallt de fantastiskt vackra teckningarna som lyfter den. Ett måste.

Manus: David Petersen
Illustration: David Petersen
Förlag: Titan Books
Betyg: 4/5

Kommentarer

 1. obin_gam says:

  Har aldrig blivit rikigt kär i en serie. Sen läste jag Mouse Guard. Nu önkar jag att jag vore en Time Lord då ett hjärta knappast räcker för hur fantastiskt underbar den här serien är <3

 2. Guendolin says:

  Winter 1152 är också fantastiskt bra. Kan knappt vänta då det nästa år skall komma 2 st Mouse Guard serier! (”Black Axe” och ”Legends of the Guard”)

  Kan även rekommendera Petersens egna blogg: http://davidpetersen.blogspot.com/

 3. spacemonkey says:

  Gillar starkt Mouse Guard själv och har båda i HC. Tycker Winter är lite bättre på de flesta punkter. Det tecknade vinterlanskapet är fantastiskt.

 4. […] samlingen av Mouse Guard följer handlingsmässigt direkt på första samlingen, Autumn 1152 (Fall 1152 hette den amerikanska utgåvan). David Petersen berättar den här gången om de problem […]

 5. […] Petersens Mouse Guard är en personlig favorit, jag har tidigare recenserat både Autumn 1152 och Winter 1152. Comic Book Resources publicerade i veckan en längre intervju med David Petersen […]

 6. […] Petersens Mouse Guard är en personlig favorit och de båda samlingarna, Autumn 1152 och Winter 1152 är suveränt bra. Det finns något genuint tilltalande med möss som skyddar andra […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...