Samla på serier

Seriedatabaser, del 1

söndag 6 december, kl 13:08 av 5 kommentarer

Det tar inte lång tid innan man som seriesamlare har en nära nog oöverskådlig samling av lösnummer, trades och hardcovers. Att försöka hålla allt i huvudet är ingen bra lösning och ett säkert sätt att bli smått galen då man står i seriebutiken och försöker komma ihåg om man har det eller det numret av Uncanny X-Men redan eller inte. Det är i sådana situationer som man önskar att man hade något dataprogram som kunde bringa ordning i kaoset och det finns faktiskt flera olika lösning på problemet, både sådana som är gratis och sådana som kostar en liten slant. Jag tänkte därför ägna mig åt lite konsumentupplysning och tipsa om olika sätt att katalogisera och överblicka ens seriesamling. Vad som passar just dig är svårt att säga eftersom vi alla har olika behov och tycker olika saker är viktiga, så det enda sättet att veta om något passar just dig är att prova sig fram. Men jag hoppas att min lilla genomgång här ska kunna vara till lite hjälp med det.

Comicbookdb.com:
Att ha sin seriesamling upplagd på nätet har sina tydliga fördelar. Vill man snabbt se om man har en viss serie och inte har tillgång till sin egen dator så kan det vara välkommet att kunna sätta sig vid vilken dator som helst, knappa in en adress och vips så har du din samling tillgänglig. Av dessa online-seriedatabaser så är Comicbookdb.com min personliga favorit. Det är gratis att registrera sig, man får en snabb och enkel överblick av sin samling med möjlighet till egna anteckningar om pris, skick, etc. Du kan också lägga upp en Wish List på serier du vill skaffa och även en Pull List där du kan lägga upp dina prenumerationer, vilket gör att nya nummer automatiskt läggs till din samling.

Det enda minuset med Comicsbookdb.com är att den efter ett tag känns lite för basic. Dessutom, vilket är fallet med det flesta online-databaser, lämpar den sig inte särskilt bra om man har mycket svenska eller europeiska serier i sin samling. Visst, det finns en funktion för att lägga till nya titlar men det hade varit enklare om de redan fanns i databasen.

Pris: Gratis
Betyg: 4/5

Stashmycomics.com:
Stashmycomics.com funkar på ungefär samma sätt som Comicbookdb.com, men det finns vissa skillnader. Den mest påtagliga är att Stashmycomics.com kan hålla reda på hur mycket din samling är värd idag samt hur mycket den har ökat i värde. Inte en funktion som jag hoppar av glädje över men det finns säkert de som gillar en sådan funktion. Självklart finns också en funktion för att hålla reda på tidningarnas skick och det är även möjligt att göra små anteckningar till varje tidning. Den funktion som jag personligen gillar bäst med Stashmycomics.com är möjligheten att sortera samlingen i olika kategorier. Just nu har jag fyra olika kategorier som jag sorterar min samling efter. En för DC Comics-serier och diton för Image och Marvel Comics samt en just nu odöpt kategori där jag lägger serier som inte passar in i de första tre. Precis som hos Comicbookdb.com har Stashmycomics.com också Pull List och Wish List-funktioner.

Största minuset med Stashmycomics.com är att den i jämförelse med Comicbookdb.com är aningen seg. Det tar lite längre tid att söka reda på nummer och lägga dem till sin samling här än vad det gör på Comicbookdb.com. Ett annat minus är att Stashmycomics.com bara har info om en tidnings författare och illustratör. Alltså ingen info om vare sig tuschare eller färgläggning. Ett stort minus om du frågar mig.

Pris: Gratis
Betyg: 3/5

Comic Collector:
Comic Collector från Collectorz.com är ett av de kanske mest kända databasprogrammen för att katalogisera sin seriesamling. Vad jag har testat här är en gratisversion av Standard Edition där det går att lägga till max 100 serier till sin samling innan man måste betala licensavgiften på 24.95 dollar (cirka 175 kronor). Det finns också en Pro-version med lite mer avancerade funktioner som mer avancerad statistik och att kunna exportera hela samlingen till HTML (om man nu skulle vilja det). Men de funktionerna tycker inte jag motiverar ett pris på nära nog 32 dollar (cirka 240 kronor). Standard-versionen tycker jag räcker gott och väl.

Comic Collector är en fröjd att arbeta med. Det är lättöverskådligt, snabbt och det går utmärkt att skräddarsy hur ens samling ska visas på skärmen på en mängd olika sätt, via egna kategorier, efter serie, m.m. Det är dessutom mycket enkelt att lägga till nya serier till samling. Det är bara att klicka på Add Comics Automatically, skriv in serien titel och leta sen fram rätt nummer. Har du en serie som inte finns med i databasen så går det också bra, men här gäller det att vara noga så att informationen hamnar i rätt fält.

Till skillnad från Stashmycomics och Comicbookdb så har Comic Collector ingen egentlig funktion för Pull och Wish Lists. Att det saknas funktion för Wish List är inget större problem, skapa bara en ny folder i din samling och kalla den Wish List så var det löst. En Pull List som automatisk lägger nya nummer till ens samling hade varit en välkommen funktion men med tanke på hur lätt det är att lägga till nummer till sin samling så ser jag inte det som en något stort problem.

Pris: Standard $29.95, Pro $31.95
Betyg: 4/5

En del 2 av denna seriedatabasguide kommer någon gång i början av nästa år då jag kommer att titta närmare på program som ComicBase och Comic Collector Live.

Kommentarer

 1. Jonas says:

  Bra tips, ska kolla om Comicbookdb.com kan vara något för mig.

 2. Håkan / Wakuran says:

  Är det 100 stk tidningsserier, eller 100 stk tidningar som gäller för Comics Collector?

 3. Johan says:

  Testversionen av Comic Collector har en begränsning på 100 tidningar.

 4. Guendolin says:

  Med Collectorz.com, får man bara med serie-delen när man köper standard eller pro? Jag skulle nämligen vara intresserad av programet omm an även fick med, film, böcker och speldatabaserna också. (då allt egentligen kör på samma mjukvara)

 5. Johan says:

  Alla Collectorz.coms databasprogram är separata programvaror och säljs också separat. Vill du ha programmen för film, böcker och spel så får du köpa dem var för sig.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...