Recensioner

Bild & Bubbla 181

onsdag 30 december, kl 19:38 av 1 kommentar

bildobubbla181181:an har ett visst fokus på strippserier och omslaget pryds av Elvis. Numret börjar med en pliktskyldig genomgång av vilka som vann Urhunden och Adamson i år, därefter ett meningslöst uppslag med Fredrik Strömbergs inköp på Mocca. Paul Gravetts artikel om Asterios Polyp har jag inte läst eftersom jag inte läst albumet än. Artikeln om Dansk tegneserieråd är intressant eftersom man får höra hur de inblandade vill stärka seriekonsten i Danmark. Artikeln om germanska serieromaner ger en kort men intressant inblick i serieromanens utveckling i Tyskland. Här hade jag gärna sett lite fördjupning och lite jämförelser mellan Tyskland och andra länder och teorier om varför det kommit relativt få serier från Tyskland tidigare. Jag antar att presentationen av de nya stjärnorna som följer också publicerats i Strip! även om det står som att Bubblan gjort den. Urvalet är okej men jag tycker man kunde uppdaterat vad gäller alla tecknare och inte bara vissa. Arne Bellstorfs serie Baby´s in black om Stuart Suthcliffe borde t.ex. nämnts. Jag tycker även att Reinhard Kleist, Uli Oesterle och Ulli Lust skulle varit med. Nåja, det är iaf trevligt när andra länder än de tre stora lyfts fram och det här var ju andra gången på rätt kort tid som Bubblan fokuserade på tyska serier. Mawils  serie Hitmän 2 är kul om dataspelsberoende och jag blir sugen på att införskaffa någon serie av Mawil.

Fredrik Strömberg har gjort en bra och lättsam intervju med Arja Kajermo om hennes serie Tuula och vad hon gjort tidigare. Även den påföljande intervjun med paret Cronstam som gör Elvis är bra om hur idéerna till Elvis ser ut och hur de jobbar med serien. Skissektionen med Elvis är ok, det mest intressanta är att se Cronstam teckna annat och se att han skulle vilja göra någon form av barbarfantasy. Jag tycker dock att skissektionen borde slopas ett tag. Strömbergs intervju med Joanna Hellgren är även den bra och man får svar på en hel del saker kring henne och hur det kom sig att hennes serier gavs ut i Frankrike först. Daniel Gustavsson som driver bloggarna Mangabibliotekarien och Seriebibliotekarien skriver om yaoi och shonen ai, manga riktad till unga tjejer där unga män har sex med varandra. Låter skumt för mig som inte läst det men Gustavsson förklarar fenomenet på ett bra sätt. Artikelns stora behållning är att den inte är en hyllningsartikel som det lätt blir när någon ska förklara något exotiskt utan Gustavsson tar även upp de delar han upplever som mindre bra med yaoi/shonen ai som övergrepp och kontrollmani.

Johan Jergner-Ekervik har gjort ett informativt och underhållande seriereportage om seriefestivalen Crack! i Rom som även skulle kunna fungera som en guide för framtida besökare. Jag kommer garanterat aldrig att besöka den då kombinationen cellskräck och ogillande av hundar inte verkar funka så bra i det ockuperade fortet Prenestino. Både recensionsdelen och fanzindelen fortsätter att vara bra.

När jag nu läser igenom vad jag skrivit så har jag varit rätt positiv till det mesta. Men så kan det ju inte vara så därför ska jag gnälla lite. Förutom artikeln om germanska serieromaner som var väl kort så var det mest för mig ointressanta artiklar/intervjuer och väl mycket fokus på två i mitt tycke rätt trista humorserier. Bubblan är alldeles utmärkt som medlemsskrift för Seriefrämjandet men redaktionens uttalade ambition att göra en kvalitetstidskrift, en av de bästa i världen, om tecknade serier är det en bit kvar till. Ska redaktionen nå dit måste de höja ambitionsnivån rejält och det saknas det antagligen resurser till.

Förlag: Seriefrämjandet
Betyg: 3/5

Kommentarer

  1. Hakan / Wakuran says:

    Mawil ar en liten kanin. Liten men ovanligt fin.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...