Recensioner

Second thoughts

onsdag 27 januari, kl 11:08 av 3 kommentarer

second-thoughtsOm man bortser från Jens Lapidus och Peter Bergtings Gängkrig 145 så var 2009 års mest omtalade svenska serie Niklas Askers debutalbum Second thoughts. Asker är också en av de få svenska serieskapare som hoppat över en etablering i Sverige och istället gått rätt på det stora landet i väst, USA. Historien om hur det gick till är nästan för bra för att vara sann. Asker sökte en mentor till sitt avslutningsprojekt (det som skulle komma att bli Second thoughts) på Serieskolan i Malmö och hörde av sig, på vinst och förlust, till Chris Staros, förläggare på det amerikanska serieförlaget Top Shelf. Förvånande nog accepterade Staros förslaget och resultatet av de mentorskapet blev just Second thoughts.

Second thoughts handlar om två personer, författaren Jessica och fotografen Andrew som av en slump träffar på varandra i avgångshallen på Stanstead airport i London. Trots att deras möte bara varar ett par korta minuter så kommer det att påvera deras liv och deras relationer väldigt mycket.

Niklas Asker leker en hel del i Second thoughts med gränsen mellan verklighet och fiktion och på många ställen i albumet är det inte helt klart vad som är vad, vilket jag tycker är en av styrkorna med Second thoughts. Hur dessa två parallella historier vävs samman och frågan om vad vad som är fiktion och vad som är verklighet och var gränsen mellan dessa ligger uppstår. Allt flyter ihop på ett, i mitt tycke, väldigt tilltalande sätt. Berättandet, som är ganska återhållsamt, är en annan styrka. Dialogen är sparsam och en stor del av handlingen berättas visuellt istället för i text.

Med det så kommer vi in på illustrationerna i Second thoughts. Niklas Asker jobbar här i svartvitt och med mycket skuggor, vilket jag tycker passar serien väl. Men en sak som jag inte tycker passar serien är formatet. Ofta kom jag på mig själv med att tänka det känns för smått. Att Askers illustrationer skulle tjäna på ett lite större format, kanske inte så stort som vanligt amerikansk serietidningsformat, men någonting mellan det och det nuvarande formatet tror jag skulle funka.

Men det där är långt ifrån något som som man stör sig på i någon större utsträckning, och det finns så många andra positivare aspekter av Second thoughts att fokusera på. För det här är en bra serie och en stark debut, dessutom särskilt kul att det är en svensk som gjort den. Det ska bli väldigt kul att se vad Niklas Asker tar sig för i framtiden.

Manus: Niklas Asker
Illustration: Niklas Asker
Tusch: Niklas Asker
Förlag: Top Shelf
Betyg: 3/5

Kommentarer

  1. Johan says:

    Kom på att jag hade glömt att ta med betyget. Sorry!

  2. Rikard says:

    Tycker också att Second thoughts är bra och Niklas Asker är definitivt en av de mest intressanta svenska serieskaparna.

  3. […] lite drygt en vecka sen recenserade jag Niklas Askers seriealbum Second thoughts. Samtidigt som jag arbetade med den recensionen så tändes idén om att göra en intervju med […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...