Recensioner

Kirby: King of Comics

onsdag 10 februari, kl 13:44 av 3 kommentarer

kingofcomicsJack Kirby är, tillsammans med Will Eisner, förmodligen den person som drivit utvecklingen av seriemediet mest av alla. Med skapelser som Captain America, Thor, Hulk, The New Gods och Silver Surfer flyttade han hela tiden fram gränserna för vad som kunde och kan göras i serietidningar. Men trots hans enorma insatser för branschen så fick han aldrig riktigt det erkännande som han förtjänade, i alla fall inte under sin livstid. Han hamnade allt för ofta  skuggan av t.ex. Stan Lee eller hamnade på kant med sina redaktörer. Men i författaren Mark Evaniers bok Kirby: King of Comics ligger fokuset helt och fullt på just Jack Kirby, eller Jacob Kurtzberg som han hette från början.

Evanier ger ett omfattade porträtt av Kirby och dennes karriär, från 30-talets stapplande seriebransch, via Kirbys samarbete med Joe Simon under 40- och 50-talet, tiden på Marvel under 60-talet, fram till slutet av hans karriär under 80- och 90-talet då synproblem började sätta käppar i hjulet för Kirby. Mark Evanier tecknar i Kirby: King of Comics ett kärleksfullt porträtt av legenden och tillsammans med en enorm mängd prov på Kirbys enorma talang i form av covers och sekvenser från serie (ofta över hela sidor) är detta verkligen en bok väl värd en legend som Jack Kirby. Men jag har två mindre invändningar mot Evaniers bok.

För det första så ställer sig Evanier helt och fullt på Kirbys sida i alla de konflikter han hamnade i under sin karriär. Nu är ju det här visserligen en personlig biografi över Kirby så egentligen är det inte något större problem. Jag kan köpa att Evanier ibland tecknar en lite väl ensidig bild av olika händelser. Det hade varit kul att få någon av de andra inblandade personernas syn på saken också.

För det andra så tycker jag att Evanier gott kunde ha gått djupare in på Kirbys illustrationer, som ju är en inte alltför oväsentlig del av Kirbys karriär och storhet. Nu är ju boken visserligen smockfull med underbara illustrationer från Kirbys hela karriär men bortsett från de korta bildtexterna så berörs dessa inte i någon större utsträckning i själva texten, vilket jag tycker är lite synd.

Trots det så är Kirby: King of Comics en alldeles utmärkt biografi över en av de största legenderna i seriebranschen. och är man det minsta nyfiken på Jack Kirby så kan jag varmt rekommendera er att läsa den här boken.

Manus: Mark Evanier
Förlag: Abrams
Betyg: 5/5

Kommentarer

  1. Göran S says:

    Håller väsentligen med. Fantagraphics Kirby-bok är också läsvärd och täcker väl liknande delar. Groth är i och för sig ingen vidare intervjuare, men någon (som _kan_ ha varit R C Harvey, jag minns inte riktigt) försökte i gengäld i ett kapitel analysera skillnader och likheter mellan Kirbys Lee-samarbeten och det han skrev själv för att försöka luska ut om han verkligen gjorde _allt_ på F4, Thor etc, vilket var rätt intressant.

    Det blev dock litet tjatigt att var 35:e sida i Evaniers bok återigen påminnas om att Kirby tog på sig allt jobb han kunde för att desperat försöka försörja sin familj. Fick han verkligen så dåligt betalt per sida att familjen konstant befann sig på svältgränsen?

  2. Jimmy Wallin says:

    Det här är utan tvekan den bästa bok om en tecknare jag någonsin läst. Hittills har jag tagit mig igenom den tre gånger och lär med största sannolikhet göra det igen.

  3. […] Kirby är en av seriehistoriens giganter. Johan recenserade nyligen en biografi om Kirby. Kamandi- The Last Boy on Earth är faktiskt det första jag läser av Jack Kirby. Men […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...