Intervju

Shazam.se intervjuar Lilli Carré

fredag 30 april, kl 19:21 av 1 kommentar

DSC_3378Flera internationella gäster kom inte till Spx10 på grund av askmolnet. En som kom och som jag var nyfiken på var Lilli Carré som är mest känd för The Lagoon, ett album som legat på min inköpslista ett tag. Jag frågade därför Lilli Carré om hon ville ställa upp på en intervju vilket hon ville så vi tog en fika och jag ställde lite frågor. Om svaren på frågorna låter konstiga så beror det inte på Lilli Carré utan en intervjuare utan bandspelare av något slag.

Vilka serier läste du som barn? Jag gillade MAD och gick till seriebutiker för att få tag i äldre nummer men jag förstod inte allt i dem. Efter det började jag läsa Bone, Sandman och Harvey-serier.

Vad är Harvey-serier? De är för barn, t.ex The Little Devil och Casper the Friendly Ghost. När jag flyttade till Chicago upptäckte jag alternativserierna och insåg att jag också vill göra serier. Tidigare hade jag sysslat med animation. Jag gillade att man kunde göra saker i serier som inte gick att göra inom animationen. Dessutom kan man spendera mycket mer tid på varje bild när man gör serier.

Vilka serieskapare har inspirerat dig? Serieskapare som Daniel Clowes och Chris Ware. Det fanns en affär i Chicago, Quimby, som hade en mängd handgjorda böcker och jag sålde några av mina böcker till dem.

Hur gammal var du när du började teckna serier? Jag tecknade serier som barn men jag började på allvar på college när jag var 19 eller 20. Jag läste en kurs om offset-tryck så jag tryckte mina grejer i samband med den och sen skickade jag dem till seriebutiker.

Hur kom du i kontakt med Top Shelf? Jag hade fått in mina serier i diverse butiker och jag vet att två personer oberoende av varandra hade gett mina böcker till de på Top Shelf och sedan kontaktade de mig med uppmuntrande e-mail och sen tog jag kontakt med dem och i slutändan bestämde de sig för att ge ut ett album tillsammans med mig.

Vilket var ditt första album? Det var Tales of Woodsman Pete. Jag hade gjort den som en ”minicomic” och sen redigerade jag den och la till en del material.

Vad fick du för reaktioner när den getts ut? Jag åkte till mässor och mötte en publik vilket var en stor skillnad jämfört med att bara få mina serier sålda via butik.

Vilken var din nästa serie? Jag arbetade med The Lagoon en tid. Totalt arbetade jag med serien under lång tid, jag började arbeta med den och sedan slutade jag osv. Jag gjorde några kortare historier som den om Madeline (jag hade precis köpt den av Lilli). Jag gjorde den inledningsvis för Glömp (en finsk antologi) och de publicerade också Tales of Woodsman Pete på finska genom det förlag som Tommi Musturi och en annan person drev, Huuda Huuda.

Så du har publicerats i Finland! Ja, det är toppen att se serien med deras textning.

Var The Lagoon din första serieroman? Tales of Woodsman Peter var också en serieroman men The Lagoon lanserades som min första serieroman.

Hur kom du på idéen att göra The Lagoon? Jag började fundera på den under tiden jag studerade i Michigan, där fanns en lagun. Jag började med att göra åtta sidor och sedan utökade jag den och bara fortsatte jobba med den.

Vad ska du göra framöver? Jag gör en kort serie för Mome-antologin. Jag vill göra fler korta serier för dem. Jag jobbar parallellt med animation. Det ena avlastar det andra.

Har du några favoritserieskapare? Jag gillar de svenska serieskaparna Emelie Östergen och Clara Johansson.

Finns det någon amerikansk serieskapare som inte är så välkänd som vi bör hålla ögonen på? Dunya Jankovic (Department of Art).

I Sverige är det svårt att livnära sig enbart på serier, hur är det för dig som amerikansk serieskapare av alternativserier? Det är svårt. Du kan inte tjäna pengar på det. På ett sätt är det bra för serierna, eftersom du ändå inte kan göra pengar på det kan du lika gärna göra precis vad du känner för. Jag gör även illustrationsuppdrag och arbetar i en bokhandel.

Om DC kontaktade dig och ville att du skulle göra en Vertigo-serie, skulle du göra det? Det skulle aldrig hända. Jag växte upp med Sandman och gothserier och inte superhjältar. Vänta nu, Sandman är en Vertigo-serie, haha.

Så avslutade jag själva intervjun och sen blev det mest lite löst snack. Jag berättade att i Sverige läste de flesta Fantomen och Kalle Anka som barn och Lili Carré berättade att hon mött folk som tyckte det var konstigt att Kalle Anka inte var något som lästes så mycket i USA eftersom den är amerikansk. Lili har aldrig läst superhjältar som hon ser mer som typsikt manliga amerikanska serier och som dominerar utbudet totalt. Jag berättade också om Bamse som antagligen lät rätt exotisk med sin dunderhonung och sitt iaf i början socialistiska perspektiv. Alltså drabbades jag av den svenska sjukan att berätta om vårt lilla land för en person som kommer från ett större land 🙂

Det var iaf en väldigt trevlig pratstund med en väldigt ödmjuk serieskapare. Vi avslutade intervjun med att önska varandra lycka till. Två signerade serier skaffade jag och det är trevligt att ha.

Kommentarer

  1. Håkan / Wakuran says:

    Länkar till serieskaparna Lili pushar:

    http://www.emelieostergren.se/

    http://bessijelle.wordpress.com/
    http://www.motvikt.se/serier_clarajohansson.html

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...