Intervju

Jeff Lemire om The Atom

torsdag 6 maj, kl 08:09 av 6 kommentarer

Hawkman and The AtomFör några veckor sedan uppmärksammade vi att Shazam-favoriten Jeff Lemire hade fått i uppdrag att ta sig an DC:s minste superhjälte, The Atom alias professor Ray Palmer. Vi kontaktade Jeff för att ställa lite snabba frågor om projektet – och bjussades dessutom på en helskön Atom/Hawkman-teckning som ni ser här intill!

Hej Jeff! Du har sagt att du vill lämna The Atoms förflutna bakom dig och låta din version bli en nystart. Tycker du rent allmänt att det är för mycket fokus på kontinuitet och karaktärshistoria (continuity) i dagens superhjälteserier?

Ja, det gör jag. Jag tycker det är viktigare att vara konsekvent i karaktärsskildringen istället för att vara tvungen att hålla sig till en massa gamla historier som hindrar nya idéer från att komma fram. Det är det jag vill göra med Ray Palmer – bygga vidare på de delar av hans bakgrundshistoria som gör honom till en intressant person, och strunta i resten.

Du har sagt att du vill fokusera på Ray Palmers bakgrund som vetenskapsman. Vad skiljer honom från andra ”vetenskapshjältar” som t ex Ted Knight, Reed Richards, Hank Pym och Bruce Banner?

Jag ser Ray som i första hand en lärare, i andra hand vetenskapsman och först i tredje hand superhjälte. Ted Knight, Reed Richards och de andra är visserligen vetenskapsmän, men de är absolut inte lärare och inte rotade i den akademiska världen, som Ray är. Det gör honom unik.

Du har sagt att du är ett stort Gardner Fox-fan (DC-författare som skapade The Atom tillsammans med illustratören Gil Kane). Vad är det med hans historier du gillar?

Jag älskar alla galna science fiction-koncept som han hade med i varenda nummer av The Atom. Och Gil Kanes illustrationer är fantastiska!

The Atom är ditt första projekt som du ”bara” skriver. Är det svårare att skriva för en annan illustratör än att både skriva och teckna själv?

Det är mycket svårare att förmedla min ursprungliga idé och vision av berättelsen. När jag skriver manus åt mig själva kan jag skippa alla bildanvisningar för jag har redan allt i huvudet. Jag ser sidlayouten och rutkompositionen framför mig medan jag skriver, till exempel. Men när det gäller The Atom måste jag förmedla allt sånt mycket tydligare till Mahmud (Mahmud Asrar). Det kommer jag lära mig mycket av, det har jag redan insett – både när det gäller att greppa Mahmuds styrkor som illustratör och hans stil, och när det gäller att uttrycka mina idéer på ett så tydligt sätt som möjligt. Men jag tror också att det kommer vara en stor hjälp att jag är illustratör själv.

Tack så mycket för att du tog dig tid Jeff! Vi ser fram emot din The Atom – ute i juli!

Vi passar också på att nämna att originalet till den teckning Jeff låter oss publicera kommer säljas på en välgörenhetsauktion till förmån för Doug Wright Awards, Kanadas årliga serieprisgala. Mer detaljer får ni om ni håller ögonen på Jeffs egen blogg eller Doug Wright Awards hemsida – och info kommer snart, för Doug Wright Awards delas ut på Toronto Comic Arts Festival som äger rum redan i helgen!

EDIT: Auktionen är nu uppe på kanadensiska eBay!

Kommentarer

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Henrik Ornebring. Henrik Ornebring said: shazam.se intervjuar @jefflemire om The Atom: http://bit.ly/bMXpdv […]

 2. Ferdinand says:

  Kommer nog lägga detta på pulllisten. Är inte så överförtjust i Mahmud Asrar — men har verkligen all respekt för Lemire. Han kan säkert göra något riktigt bra av The Atom.

  Roligt att du fick till ännu en intervju med honom. Fler på gång?

 3. Henrik Ö says:

  Precis, man diggar Lemire så mycket att det är värt att lägga till antagligen värdelösa Adventure Comics på pullisten bara för att han skriver backupserien…

  Jodå, fler intervjuer i pipelinen. Väntar f n på intervjusvar från en annan namnkunnig amerikansk serieskapare och har fler på listan.

  Får vi f ö se en liten ”Shazam intervjuar G Willow Wilson”-logga här till höger snart? 😉

 4. Henrik Ö says:

  EDIT: La till info om auktionen för Jeffs teckning.

 5. […] rätt hårt när den utannonserades (se också vår intervju med Jeff Lemire om hans Atom-version här) och nu är den alltså här. Sedan projektet offentliggjordes har vi fått veta mer detaljer: […]

 6. […] Jeff Lemire om The […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...