Intervju

Johnossi Comics

torsdag 7 oktober, kl 13:22 av 6 kommentarer

Johnossi_comics_cover_with_typo

Svenska rockduon Johnossi släppte i våras sitt tredje album Maverick – med ett omslag tecknat av en av serietecknaren Kim W Anderson (Love Hurts). Samarbetet var så fruktsamt att bandet nu inlett ett längre samarbete med Andersson och tecknarkollegan Fabian Göranson (Inferno) som går under namnet Johnossi Comics – ett seriealbum med olika historier inspirerade av Johnossis musik. Projektet kommer inledas med en kampanj på Spotify där man kan följa den första serien ”Mavericks” som är skapad av Göranson, och följs sedan upp med serien Dead End av Anderson. Dessutom kommer man kunna tävla om att få sitt eget ansikte inritat i serien när den släpps i albumform på senare i höst. Läs mer om Johnossi Comics på www.johnossi.com.

Shazam.se tog ett lite snack med de två serieskaparna om hur det funkat att jobba med ett rockband.

Kim, du gjorde omslaget till Johnossis senaste skiva Mavericks. Berätta lite om samarbetet och skillnaden mellan att jobba tillsammans med ett rockband och att skapa sina egna serier.

Jag blev kontaktad av Johnossi’s skivbolag och blev ombedd att komma in på möte om att göra skivomslag åt ett av deras band. När man får sådana förfrågningar tror man oftast att det är Markoolio, A-teens eller något annat töntigt band som vill göra något tramsigt i serieform. Men när jag fick träffa John och Ossi, lyssna på skivan och höras deras vision om samarbetet så blev jag väldigt glad och ville sätta igång direkt. Vi började med att tillsammans spåna fram idéer och bildförslag till både omslag och inlaga. Allt med grunden i det som låtarna på skivan handlar om, gemensamt och var för sig. Inlagan är ju en bit av en seriesida per låt. Var bild är inspirerad av sin låt, men som också tillsammans skapar ett sekventiellt berättande som är väldigt öppet för tolkning. Vi ville ge känslan av att det fanns ett seriealbum som berättade skivans berättelse och att detta var smygkikar i det albumet. Vi lekte så klart med tanken om att göra ett seriealbum, men inte trodde i alla fall jag att det skulle bli av. Men jag hade fel, för nu är Johnossi Comics på väg!

Omslaget till Johnossi Comics är influerat av det klassiska skräckförlaget EC. Vad fanns det för tanke bakom det?

Jag ville göra ett omslag som gav en riktig serietidningskänsla men som inte kändes Kalle Anka. Jag älskar så klart de gamla EC-serierna. Min egna romantiska skräckserie ”Love Hurts” (Kartago 2009) fick ofta reaktionen att de liknade EC’s Tales From The Crypt och andra titlar, men det var innan jag hade läst dem. Men nu när jag har köpt på mig en hög kan jag inte göra annat än hålla med.

Du jobbar just nu med serieversionen av låten Dead End. Kan du ge oss en föraning om vad vi kommer få se?

Vi återvänder till världen vi skapade till skivkonvolutet och även till huvudpersonen. Men nu har vi gett honom ett namn, Roscoe, och även en chans att berätta sin historia. Och det är en speciell berättelse. Det händer honom väldigt mycket på dessa 20 sidor. Jag vill inte avslöja för mycket, men det kan vara min bästa serie någonsin. I både bilder och story.

Fabian, just nu kan man läsa din serie Mavericks på Spotify. Berätta lite om arbetet med serien.

Jag lyssnade ganska mycket på skivan, särskilt låten Mavericks, när jag gjorde serien, för att komma i stämning. Jag ville göra en skräckserie på surftema och den stora utmaningen var att ta surfkulturen, som är så överglad och solbränd och sportig, och vrida det till skräckens mörka dystra spända stämning. För att uppnå det försökte jag lägga mycket tonvikt på vädret och på ensamheten bland vågorna och känslan av en surf-festival som är på väg att packa ihop och dra hem, en slags efter katastrofen-känsla, lite dekit.

Mavericks har ju som sagt ett starkt surftema. Vad fick du influenser ifrån?

Grunden i berättelsen är sann, Mavericks är ett surfställe i Kalifornien som fått sitt namn från en vit schäfer som tillhörde de första surfarna som kom dit på sextiotalet. Men spökbiten har jag kommit med själv. När jag sa till mina vänner att jag skulle göra en surfserie så höll de på att skratta ihjäl sig. Jag är en vandrande motsats till allt sportigt, solbränt, amerikanskt, jag har svårt för vattensporter och strandliv, allt det där är väldigt avlägset för mig. Men det var en rolig utmaning att sätta sig in i den världen och sen försöka hitta min egen väg in i det. Genom att lägga ett filter av gotisk skräck över serien.

Kommentarer

 1. wasabi says:

  Något känns väldigt bekant med layouten och det där typsnittet.

 2. […] This post was mentioned on Twitter by Mikael Sol, Kim W Andersson. Kim W Andersson said: http://j.mp/cL7vL6 Intervju med mig om Johnossi Comics! […]

 3. wasabi says:

  Nästa gång läser jag artikeln innan jag skriver en kommentar. 🙂

 4. […] fall tagit mig tid till att göra ett inlägg och det tillägnas föga förvånat Johnossi Comics. Shazam.se gjorde en ordentlig intervju med mig och Fabian G. om serierna som snart samlas i en tokfin […]

 5. […] finns det en seriekoppling eftersom min gode vän Kim W. Andersson tecknat delar av ett seriealbum som bygger på bandets musik. Här kan inflikas att Sahara Hotnights inte begränsade […]

 6. Preventivi Edili

  Johnossi Comics « Shazam.se

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...