Allmänt /Nyheter och tips

Julklappstips del 4

söndag 12 december, kl 11:00 av 5 kommentarer

BatwomanElegyEtt utmärkt initiativ från mina Shazam-kollegor att tipsa om bra serieklappar! Våra årskrönikor är ju också på väg att rullas fram så de kan naturligtvis också användas som tipskälla, men jag tänkte ta tillfället i akt att tipsa om lite grejor som kanske inte ryms inom ramen för dessa krönikor.

Batwoman: Elegy Deluxe Edition. Denna nyversion av Batwoman signerad Greg Rucka och J H Williams är en av mer slående (och tyvärr kortvariga) superhjälteserierna på senare år. Det finns än så länge bara en samling, men det är å andra sidan en präktigt lyxig hårdpärmsutgåva av arcen Elegy som omfattade tidningens sex första nummer. Rucka excellerar som vanligt i att skriva starka kvinnliga karaktärer och om det någonsin funnits en serie som varit värd en lyxutgåva så är det den här: extremt stilsäkre och mångsidige J H Williams har aldrig varit bättre än här, vilket vill inte säga lite. En perfekt julklapp för Bat-diggaren som kanske missade den här klassikern när den först kom ut.

AllStarSuperNär det gäller essentiella serier från de senaste åren finns även Grant Morrison och Frank Quitleys underbart skruvade All-Star Superman utgiven i påkostad hårdpärm i två volymer. Även detta är en perfekt julklapp för den seriöse seriekonnässören, särskilt om man läser dem bredvid de (betydligt billigare) DC Showcase Presents: Superman vol 1-4, fyra mastodontsamlingar med Stålmannenserier från 1959-1964. Läs båda serierna och ta en mugg glögg varje gång du hittar en Morrisonsk referens till Binder/Swan-erans Stålis! Denna tids Stålis var en viktig inspirationskälla för Grant.

ChucklingWhatsitThe Chuckling Whatsit av Richard Sala. Har du inte upptäckt Richard Sala än så köp den här i julklapp till dig själv, det är du värd. Gotiska mordmelodramer med labyrintliknande intriger och en stor dos drastisk humor. Läsare äldre än 30 kanske minns MTV-klassikern Liquid Television (också sänd på svensk TV, via ungdomsredaktionen i Växjö av alla ställen), där Sala hade med animerade pulp-privatdeckarföljetongen Invisible Hands (om inte så kan du som en gratisjulkapp kolla in hela rasket – tyvärr i rätt kackig kvalitet – på YouTube). The Chuckling Whatsit är Salas första serieroman (från början utgiven i följetongsformat via Fantagraphics) och fortfarande en av de bästa – morbida skratt på varje sida, ett måste för älskare av mörka kryptor, mystiska bibliotek, och, naturligtvis, masshypnotiserade piratkulter ledda av en kasperdocka. God jul!

Kommentarer

 1. magnus says:

  Batwoman: Elegy-framsidan känns lite Yoshitaka Amano.

 2. Sala är härlig. En rättelse bara: piratkulten du nämner förekommer inte i The chuckling whatsit, utan i hans Mad night (aka Reflections in a glass scorpion).

 3. Henrik Ö says:

  Mea culpa, man blandar så lätt ihop Salas alla påfund. Ersätt frasen ovan med ”docksamlare som bärs omkring i en påse av sin stumme tjänare” så passar det bättre med The Chuckling Whatsit.

 4. Och med dessa två fraser har du därmed avslöjat något av det som gör Sala så härlig.

 5. Henrik Ö says:

  Ola: Ja, eller hur! De och oräkneliga andra påhitt ger verkligen ordet ”skruvad” ny mening.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...