Krönikor och åsikter

Shazams årskrönika 2010, del 5

måndag 27 december, kl 15:00 av 1 kommentar

2010 har på många sätt varit ett roligt och händelserikt år för Shazam, inte minst tack vare utmärkelsen i Stora Kulturbloggpriset (knappast undgått någon här…), men också för SPX som jag besökte för första gången i år och rapporterade ifrån tillsammans med Ferdinand och Rikard. Det blev en av årets riktiga höjdpunkter med många trevliga möten i dagarna två. Jag hoppas verkligen på ett återseende under nästa år.

Så hur har serieåret 2010 varit för min del? Tja, Jonas skrev i sin årskrönika att han var lite besviken på året som gått och saknat de riktigt stora läsupplevelserna medan Henrik Ö var väldigt nöjd med sitt serieår. Min summering av serieåret 2010 hamnar någonstans mitt emellan. Nivån överlag på serierna under året har varit riktigt bra dock endast med en handfull riktigt stora läsupplevelser. Men innan jag fortsätter med att gå igenom år 2010 mer i detalj så måste jag passa på att tacka mina Shazam-kollegor vars tips till stor del fått mig att vidga mina vyer under året och fått upp ögonen för andra serier än rena superhjältediton.

Bästa enskilda nummer: Svårt att utse någon riktig vinnare här, men valet faller på Batgirl #6, där nuvarande Batgirl Stephanie Brown teamar up med Robin och kemin och kontrasterna mellan dessa två karaktärer gör det här till ett riktigt bra, och framför allt underhållande, nummer. Just Batgirl har varit en av årets stora positiva överraskningar och författaren Bryan Miller har verkligen hittat en egen nisch för tidningen som just nu är en av de bästa och mest underhållande serierna från DC.

Runner-up blir första numret av Jonathan Hickmans S.H.I.E.L.D. som introducerade oss till en ny och minst sagt episk variant av Marvels superspionorganisation.

brightestday3Bästa ongoing: Lägstanivån på ongoings har varit förvånansvärt hög hos många serier under året. Batman & Robin, Avengers Academy, Batgirl, Invincible Iron Man bara för att nämna några. Fast den som har gjort störst intryck på mig under året är Brightest Day. Senast DC försökte med ett liknande format var horribelt usla Countdown to Final Crisis som jag råder alla hålla sig på mils avstånd ifrån. Tydligen lärde sig DC sin läxa och skapade något av ett dreamteam för Brightest Day i form av Geoff Johns och Peter Tomasi tillsammans med illustratörerna Ivan Reis, Patrick Gleason, Ardian Syaf, Joe Prado och Scott Clark. Resultatet är en fantastisk serie som jag hoppas kommer att hålla hela vägen fram till slutet någon gång i mars nästa år.

Innan vi fortsätter in på nästa kategori så vill jag bara passa på att nämna Warren Ellis Supergod som trots det massiva pseudo-vetenskapliga snacket och de enorma förseningarna mellan numren (allvarligt, varför händer det på i stort sett varenda serie som Ellis jobbar med..?) så har Supergod varit en riktigt bra och spännande serie.

Bästa serieförfattare: Förra året blev Geoff Johns min favorit och han skulle mycket väl kunna ha blivit det i år också. Men i år faller lotten nog ändå på Grant Morrison. Mycket tack vare hans arbete med Batman i olika titlar under året, inte minst Batman & Robin som lyckats med konststycket att få till en dynamisk duo (Dick och Damian) som i många avseenden faktiskt är både bättre och intressantare än originalet (Bruce och Dick).

flash1Bästa illustratör: Från min favorit förra året, Simone Bianchi, har det varit underligt tyst under hela året (tror inte jag har sett en enda tidning som han arbetat med i år). Därför så är det dags att kröna en ny favorit och det blir Francis Manapul som för tillfället gör ett lysande arbete med att illustrera The Flash. Men han har också arbetat med Adventure Comics och Blackest Night: The Flash under året och hela tiden hållit en mycket hög nivå och dessutom med en högst personlig stil som jag gillar skarpt.

Vad har varit sämst 2010: Jag börjar bli allvarligt trött på alla dessa vampyrer i serierna vid det här laget, särskilt hos Marvel. Ultimate Comics-serierna har mer eller mindre blivit dränkta av dessa blodsdrickare, och nästan lika illa har det varit med X-Men. Visst, jag har egentligen inget emot lite vampyrer (om det görs med lite stil, vilket det oftast inte har gjorts) med det här är ju löjligt!  Och allt detta är Twilights fel!

Att se fram emot 2011: Det finns mycket att se fram emot under nästa år, inte minst på vita duken där vi har två Marvel-rullar att se fram emot: Captain America: The First Avenger och Thor. Just Thor är jag väldigt peppad inför och ser verkligen fram emot. Detsamma gäller kommande Green Lantern-rullen som också kommer under året. Jag hoppas på lite ordentligt rymdaction med kraftringar!

Seriemässigt då? Vad har vi att se fram emot där under nästa år? Tja, när det gäller den svenska marknaden så ser jag väldigt mycket fram emot Ola Skogängs tredje album om Theos och hans okulta kurriositeter som fått titeln I dödsskuggans dal. Lika mycket ser jag fram emot det första av fem(?) samlingsalbum av Peter Madsens Valhall som precis som I dödsskuggans dal kommer ut i april.

På andra sidan pölen så händer det också mycket under nästa år. Mest ser jag fram emot slutet på Brightest Day och hoppas att den kan avsluta lika starkt som serien har varit hittills. Annars så är det nog DC:s något mystiska Flash-historia Flashpoint som jag ser mest nyfiket på. DC har varit underligt tysta med detaljer kring denna story så det ska bli spännande att se vad de har för planer för sin snabbfotade hjältar. Spännande ska det också bli läsa Marvels Age of X.

Som ni ser så finns det mycket spännande att se fram emot under 2011. Gott Nytt År på er alla!

Kommentarer

  1. Jonas says:

    Bianchi tecknar Thor: For Asgard nu. Första numret kom i september. Recension här: http://www.comicbookresources.com/?page=user_review&id=2609

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...