Nyheter och tips

Angoulême-vinnare 2011

söndag 30 januari, kl 22:27 av 0 kommentarer

fior-5000-kilometres-par-secondeSå var då den stora seriefestivalen i Angoulême avslutad och vinnare i de olika kategorierna utsedda liksom vem som blir president för nästa års festival. Presidentskapet är väl den största äran en serieskapare kan få i Frankrike, i år var det Baru, och nästa års president heter Art Spiegelman. Att han inte fått äran tidigare är synnerligen märkligt, Maus är trots allt den i särklass bästa serien genom alla tider och hans påverkan i övrigt ska inte heller underskattas. Det finaste priset Fauve d´Or gick till italienaren Manuele Fior för 5000 Kilometres Par Seconde. Jag har bara läst den tyska utgåvan av Les Gens Le Dimanche men en av hans styrkor är onekligen de vackra teckningarna. Av övriga priser kan noteras att David Mazzuchellis suveräna Asterios Polyp fick juryns specialpris, priset för bästa albumserie gick till fjärde delen av Fabien Nurys och Sylvain Vallés Il etat une fois de France, Naoki Urasawa fick priset för bästa serie ”över generationsgränserna” för Pluto och Joe Sacco fick pris för bästa ”globala blick” med Footnotes in Gaza som kommer på svenska i vår. Mer om Angoulême finns på Comics Reporter i form av Bart Beatys krönikor.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...