Intervju

Primate Orange

onsdag 1 juni, kl 21:04 av 2 kommentarer

primate-orangeVia en kommentar till Henriks inlägg om hans stipendievinst hittade jag Primate Orange som verkade vara en samling med svenska eskapistiska serier. Men så mycket mer info fanns inte på hemsidan så nyfiken som jag är skickade iväg några frågor till den e-postadress som fanns där.

Vad är Primate Orange? Primate Orange är ett kandidatprojekt på KSM (Kultur, Samhälle och Mediegestaltning)på Linköpings Universitet, campus Norrköping. Projektet går ut på att belysa svenska serietecknare som har någon sorts sammankoppling till olika teman kring äventyr och liknande. Detta sker främst genom en publicering av en serieantologi. Vid projektets början för ungefär ett år sedan så kändes det knappt som att sådana serier ens fanns i Sverige, dock har det ju verkligen hänt en hel del på senare tid i och med Utopi Magasin och Ola Skogängs Theo-böcker för att nämna några (Theo fanns ju innan dess, men då kände jag inte till det!). Det kändes kul att försöka vara med på något hörn och bredda den delen av seriekulturen i Sverige!

Hur kom ni på namnet? Det började kring ett tänk kring olika färgteman, och att det kändes snyggt med en logga med en orangutang med orange päls och blå hud. Sen uppkom namnet ur färg och objekt på loggan helt enkelt!

Vilka står bakom PO och vad har du för bakgrund? Jag, Rikard Lind bedriver detta projekt. Min seriebakgrund generellt startade nog med de svenska Turtlestidngarna, som sedan fortsatte med svenska Spindelmannen och X-men. Dock var intresset svalt ett tag men återkom kanske runt 2007-2008. Då började jag läsa superhjälteserier på engelska istället vilket jag upptäckte var mycket roligare! Samt var mitt slutprojekt på estetiska linjen, bild och form, en kort tecknad serie av någon sorts Punisher rip-off med bödelsmask. Jag upptäckte dock att jag kände mig osäker i själva tecknandet och att jag ville testa på redaktörskap istället. I och med min universitetsutbildning på KSM så öppnade det dörren för mig att genomföra Primate Orange. Dock var valet svårt mellan serieantologi eller seriefestival i Norrköping vilket var mitt sekundära val av kandidatprojekt. Jag är dock glad att det blev en antologisamling med serier istället!

Vad är målet med PO? Målet är först och främst att belysa och ge ut serier av äventyrskaraktär i antologiform. Samt att försöka bredda det svenska serieutbudet. En dröm är ju såklart om det skulle finnas intressenter som skulle vilja publicera antologin.

Berätta om de serier som ingår i antologin och serieskaparna bakom dem:

Bort,bort, bort av Elena Serrander handlar om en flicka som ser ut över himmelen där en fågel uppenbarar sig… mer går nog inte att avslöja! Elena går sista året på serie och bildberättarprogrammet på Gävle Högskola och har sannerligen en personlig tecknarstil! Hon har även gjort fanzinet Dessert som blev recenserad i Bild och Bubbla.

Trollkonster av Jonathan Gard är en urban fantasyberättelse om en affär med övernaturliga ting, efter lite klantigheter dock brakar helvetet löst! Jonathan utbildar sig till grafiker och speldesigner på Visby.

Golem av Anna Landin är en lätt filosofisk vandring genom ett ökenlandskap, och som jag förstår det är begreppet Golem något som hör med judisk mytologi att göra. Annas egna fanzine  Fathoms of the Sky: part1 across the floor of silent seas släpptes under SPX 2011 och är en fantasy. Missade den tyvärr när jag var där, men ska nog be att få köpa en av henne.

Spökfortet av Jan Hoff är en västernserie. Serien utspelar sig i Arizona år 1882. Handlingen tar sin början i ett militärt fort nära mexikanska gränsen.Hap Bergman, som är någon sorts lägre befäl, får i uppdrag att sätta samman en expedition som ska försöka ge undsättning åt posteringen Fort Thermopyle långt uppe i bergen i Sektor 4. Jan var den första serieskaparen jag fick kontakt med, han har tidigare varit med i ett flertal fanzine från 80-talet, till yrke är han bibliotekarie.

Anstalt för övernaturliga varelser med manus från Marcelo Obón och bild av Erik Malm. På anstalt för övernaturliga varelser har fångvaktarna fått nog av varulvarna och demonernas slagsmål och lemlästningar, de bestämmer att låta de båda grupperna göra upp en gång för alla. Den här serien var jag själv med och tog fram tillsammans med Marcelo som tidigare skrivit filmmanus men som också är intresserad av just serier. Erik som tecknat, går i samma klass som Elena Serrander och har en förkärlek för lovecraftianska monster.

Vill nog ändå säga att det är en stor blanding av serier i Primate Orange, och hoppas i alla fall att någon av dem ska fånga läsarna i smaken! Ultravåld eller snudd av barnbok, urvalet är brett!

Berätta om arbetet med antologin. Det började löst planeras runt juni 2010, men runt hösten samma år kom arbetet igång på riktigt. Runt december började jag samla in serier för antologin. Det jag gjorde först var att skriva på serieforum.se om projektet och bad tecknare höra av sig. På så sätt kom Jan Hoff in i bilden och den första tecknaren var satt.  Sedan kontaktade jag en bekant vid namn Marcelo Obon som är manusförfattar till film, då filmmanus liknar seriemanus bad jag honom skriva manus efter lite bollande av idéer. Sedan började det letas tecknare för Marcelos manus (som då blev Erik Malm) och övriga serieskapare för antologin. Ungefär samtidigt las hemsidan upp. Det gick dock segt senare då jag hörde av mig till ett flertal tecknare som tackade nej. En milstolpe som uppkom var när jag fann Serie och bildberättarprogrammet i Gävles Deviantartgrupp! Där fanns många talangfulla serieskapare som jag hörde av mig till och de övriga tecknarna som är med i antologin är studenter eller alumner från den utbildningen. Sedan när alla serier var samlade i mitten av april gjordes layoutande och ett omslag uppkom efter en tävling på Facebook som Elena Serrander vann.  Sen gick antologin till tryck!

Vad anser du behövs för att vi ska få se mer äventyrs- och sf-serier i Sverige? Det finns nog många sätt. Först behöver vi supporta det som finns och låta det växa. Hitta nyskapande sätt att låta sådana serier spridas. Tror mycket på sociala medier, ens egna nätverk på facebook är nog ett bra sätt att börja. Sen kan man göra som jag och många andra och publicera självständigt eller liknande. Dock tror jag att utförande och kvalité på både produkt och innehåll är nyckeln till större spridning.  Att vara ambitiös helt enkelt! Så det är svaret! Att stödja det som finns och att göra egna smarta publiceringar. Var ambitiös!

Var kommer man att kunna köpa PO? Så småningom kommer det att gå att köpa Primate Orange genom hemsidan, Håll utkik där! www.primateorange.se

Jag fick ett ex av antologin och omslaget av Elena Serrander är riktigt snyggt, finns att beskåda på Primate Orange Facebook-sida. Innehållet i antologin är ojämnt, av serierna är det Elena Serranders Bort om en ung flicka som längtar bort som är bäst. Snyggt och stämningsfullt tecknat, Elena Serrander kan gå långt. Jag minns även hennes läckra fanzin Dessert som jag kikade igenom vid Sef:s bord vid förra spx men inte hittade tyvärr.

Den 10 juni är det releasefest i Norrköping på konditori Broadway kl 18,00.

Kommentarer

 1. Erik Malm says:

  Nämen vad lajbans att få läsa det här såhära framåt kvällskvisten, fick tipset av Elena här i vår studio! 😉
  Eloge för omnämnandet av mitt monsterdiggande, det tackar vi för – mera sådant finns att hämta på bloggen!

 2. Elena says:

  Åh vad roligt! Jätte kul att läsa och tack så hemskt mycket för de fina orden, det värmer otroligt mycket!

  /Elena

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...