Recensioner

Valhall – Den samlade sagan del 1

torsdag 20 oktober, kl 20:47 av 0 kommentarer

valhallFör många av er som läser Shazam så behöver danska serien Vahall ingen större presentation. Det är den kanske största serieklassikern vi har här i Norden och Peter Madsen har jobbat på den i 25 år innan serien förra året kom ut med sitt 15:e och sista album (Völvans syner). Nu så har förlaget Ekholm & Tegebjer börjat ge ut de maffiga samlingsvolymerna av Valhall på svenska (totalt ska det bli 5 volymer och i skrivande stund så har två släpps). Det är härligt att se att man satsar på så här påkostade samlingsutgåvor, det är vi inte direkt bortskämda med här i Sverige. Over-size, vackert inbunden och med fint tryck så är det en fröjd att sitta och bläddra i denna.

Många av er har säkert växt upp med Valhall men för mig så upptäckte jag Valhall först i och med SPX förra året då jag köpte Völvans syner och fick den också signerad av Madsen, och inte bara det utan också en fantastisk teckning av Freja. Jag blev minst sagt imponerad av Madsen och blev inte mindre imponerad när jag började läsa albumet. Jag föll direkt för de härliga illustrationerna, Madsens sätt av angripa gudasagorna och inte minst den underbara humorn. När jag nu läste Valhall – Den samlade sagan del 1 så är det första som slår en den utveckling som Madsen gjort från de första Valhall-albumen till det sista. Det vore ju konstigt om inte utvecklats något på 25 års tid. Men det som slår mig mest är hur pass mycket som faktiskt redan fanns på plats redan i första albumet och som sedan förfinats och finjusterast under årens lopp.

Valhall – Den samlade sagan del 1 samlar som sagt de tre första albumen av Valhall: Ulven är lös, Tors brudfärd och Odens vad. Min favorit bland dessa är Tors brudfärd som bygger på sagan om hur Tors hammare Mjölner blir stulen av en jätte som endast lämnar tillbaka hammaren om gudinnan Freja gifter sig med honom. Freja själv har absolut inga planer på att bli brud så istället så får Tor och Loke klä ut sig till brud och brudtärna i ett försök att lura jättarna och få tillbaka hammaren. Den stora behållningen här är samspelet mellan Tor och Loke samt den härliga humorn som de ger upphov till.

Som krydda på moset så innehåller den här samlingen också rikligt med extramaterial, bland annat berättelser om hur arbetet med albumen gick till och vad som var viktigt för Madsen & Co. när de skapade sin historia, men det kanske bästa är ändå att man också har tagit med de ursprungliga asa-sagorna som ligger till grund för respektive album. Ett mycket bra initiativ som verkligen er mervärde.

Den här samlingen är verkligen ett praktverk, och är man redan ett Valhall-fan så har man säkert redan införskaffat denna och del 2 som kom ut för lite drygt en månad sen. Men även om man bara är flyktigt bekant med Valhall så tycker jag att man bör överväga ett inköp av denna samling. Valhall är en klassiker och förtjänar sin plats vilken seriesamling som helst.

Manus: Peter Madsen, Hans Rancke & Henning Kure
Illustration: Peter Madsen
Tusch: Peter Madsen
Färgläggning: Sören Håkansson
Förlag: Ekholm & Tegebjer
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...