Nyheter och tips

Jeremiah omnibus

torsdag 14 juni, kl 23:28 av 3 kommentarer

Jeremiah-Omnibus_Vol1_HC (1)Ibland inträffar möten eller händelser som man drömt eller fantiserat om och världen blir en mycket vackrare värld. En sådan upplevelse råkade jag ut för när jag gjorde en av mina turer till Lilla Torgs Seriemagasin i Malmö och såg något i skylten som fick mig att nästan snubbla över tröskeln. Första volymen av en omnibus-samling av min favorit-postapokalyptiska serie Jeremiah!

Att Dark Horse skulle ge ut denna samling kom som en blixt från klar himmel och gör att jag fortfarande måste nypa mig i armen när jag ser den i min bokhylla. Jeremiah dök för första gången upp i mitt liv när jag slöbläddrade i gamla Fantomen och Jonah Hex på 80-talet. Jag blev besatt av denna otroligt vältecknade, episka, roliga och fantastiskt fantastiska serie, mest på grund av belgaren Hermanns mikroskopiskt noggranna teckningar och den sköna postapokalyptiska stämningen som var ett destillat av det jag sett i Mad Max-filmerna samt upplevt i Äventyrspels sorgligt insomnade Mutant-rollspel.

Det dröjde till början av 90-talet innan serien korsade min väg igen. Först i ett nummer av Magnum Special och sedan i en annan sorgligt insomnad skapelse: Sci-Fi-antologin 2000+ som låg mig varmt om hjärtat. Svältfödd på Jeremiah på svenska fick jag nys om danska Faraos cigarer och deras feta lyxutgåvor som jag brukade fingra och dregla lite på vid mina flyktiga besök i den kungliga danska huvudstaden. Jag har inte läst någon ny Jeremiah sedan 1992 och av de trettio album som getts ut mellan 1979 och 2011 finns tolv svenska översättningar utspridda i diverse olika utgåvor av vilka jag redan nämnt några.

Nu görs äntligen ett hel- (eller halv) hjärtat försök på en snygg, inbunden och samlad utgåva av samtliga album på engelska. Varför jag eventuellt skulle vilja kalla den halvhjärtad beror på att den verkar komma i en väldigt begränsad upplaga vilket kan göra försäljningen besvärlig. Första volymen innehåller de tre första albumen (äldre läsare känner igen dem som Rovdjurens natt, Öknens råttor och Iskallt arv). Den blåögde Jeremiah och hans cyniske kompanjon Kurdy på resa genom ett framtida USA ödelagt och återuppstått efter raskrig och kärnvapenkrig. Missa inte chansen att hoppa på den här serien, förhoppningsvis i sin helhet.

Manus: Hermann
Förlag: Dark Horse Books

Kommentarer

 1. Janne says:

  Den verkar verkligen vara begränsad. Det finns ett exemplar att köpa på amazon, och det går för 109.99…

 2. Rikard says:

  Den trycktes bara i 500 ex vilket är väldigt lite med tanke på att det inte är riktigt dyr som t.ex. flera Humanoids utgåvor.

 3. Mikael says:

  Nu fick jag tag på den första i butik i Sverige för en tid sedan och ser fram emot de kommande, men det låter som jag skulle förhandsboka mig på de resterande 🙂 (Egentligen hade jag börjat misströsta lite att det faktiskt skulle komma en fortsättning, man är lite bränd av Egmonts misshandlande av t.ex. Spirou, de samlade Fantomen-årgångarna och andra liknande erfarenheter)

  I alla fall så är det trevligt att få sin favoritserie inbunden och i ny snygg omfärgad utgåva, de gamla albumen jag har på danska börjar ju blekna en smula (någon som är intresserad av att köpa dem droppvis på danska vartefter de inbundna ges ut…? ;-P)

  Nackdelen å andra sidan är densamma som med de flesta omnibussar eller samlingsalbum, att man går miste om de praktfulla originalomslagen och bara får ett samlingsomslag. Jag förstår inte varför så många redaktörer som gör samlingsalbum inte kommer på tanken att ”offra” de extra sidor som krävs för att även trycka originalomslaget som egen sida inne i själva samlingsalbumet ?

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...