Recensioner

Darth Vader and son

onsdag 13 juni, kl 16:28 av 0 kommentarer

darth-vader-and-sonJeffrey Brown är mest känd för sina självbiografiska serier, hans Clumsy har t.ex. getts ut på svenska av Galago med titeln Fumlig. Darth Vader and son, som gavs ut i maj, har vid en första anblick inte så mycket gemensamt med de självbiografiska serierna men det visar sig vara fel. Brown har uppenbarligen hämtat en hel del från sitt eget föräldraskap när han beskriver far och son Skywalkers relation. Idén att Darth Vader samtidigt som han försöker kuva galaxen på egen hand ska uppfostra lille Luke Skywalker är suverän och resultatet alldeles underbart. Darth Vader och Luke Skywalker placeras i olika vardagliga situationer i nästan uteslutande enrutingar. Brown har givetvis tagit de klassiska replikerna från de första filmerna och placerat i olika sammanhang. Ett barn som gillar Star Wars kan säkert ha en viss behållning av albumet men den huvudsakliga målgruppen är föräldrar som gillar Star Wars. Majoriteten av skämten missas nog av barn. Jeffrey Browns teckningar är ljusår bättre än de i Fumlig dessutom med en finfin färgläggning. Darth Vader and son är en riktig pärla ochen rejäl humörhöjare, det är omöjligt att läsa den och inte bli smålycklig. Brown blandar otvunget ren slapstick med känsloporr. Några av alla underbara scener är när Luke försöker använda kraften för att få ner en burk med kakor, repliken ”Luke, I am your father” kommer när Luke inte lyssnar och vägrar plocka upp sina leksaker eller när Luke vägrar släppa in ett gäng stormtroopers i fästningen på Endor eftersom han inte får prata med främlingar. Unna dig själv en present eller ge bort den till ett Star Wars-fan. Jag lovar att albumet kommer att uppskattas. Några sidor och en trailer finns här att beskåda.

Illustration: Jeffrey Brown
Förlag: Chronicle Books
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...