Nyheter och tips

Vila i frid Joe Kubert 1926 – 2012

tisdag 14 augusti, kl 00:08 av 3 kommentarer

Man of RockDet var med tungt hjärta jag tidigare ikväll nåddes av nyheten att en våra största tecknare gått ur tiden. Att på föreliggande utrymme göra rättvisa åt hans gärning och allt han betytt för seriekonsten går inte. För detta hänvisar jag till biografin Man of Rock: A Biography of Joe Kubert av Bill Schelly som ni kan beställa här. För en snabb och snärtig introduktion kan ni se exempel på några av hans många inspirerande omslag här. Nedan vill jag dock passa på att  peka ut ett par av höjdpunkterna ur hans rika karriär .

Flera historier om hur tidigt han började teckna professionellt cirkulerar. Själv har han nämnt att han fått betalt för seriejobb redan när han var 11 – 12. Detta var alltså 1938 precis när serierna började ta över marknadsandelar från pulpmagasinen. På 60-talet då den andra stora eran för amerikanska serier var ett faktum hade han med andra ord tecknat professionellt i dryga 30 år och varit med om att skapa figurer som Viking Prince och Sgt. Rock. Inte konstigt att man redan då skämtade om att karlen var äldre än Methusalem! Sedan dess har 50 år förlupit under vilka han fortsatt teckna och definiera figurer som Tor, Tarzan och min personliga favorit den judiske superhjälten Ragman som Kubert skapade tillsammans med Robert Kanigher.Ragman

Förutom att teckna otaliga klassiska serier har han sedan starten 1978 fostrat flera generationer serieskapare genom utbildningen The Kubert School. Bland de som tagit examen märks Shazams egen Henrik Jonsson som gett oss rapporter från utbildningen, senast här. Apropå det arv han lämnar efter sig så bör vi förstås också nämna sönerna Adam och Andy, tecknare i egen rätt. Med sistnämnde gjorde Kubert ett av sina sista projekt Before Watchmen: Nite Owl som finns ute nu.

Tack för allt Kubert. Jag hyllar dig och ditt minne genom att göra något det känns som att jag alltid gjort: läsa några av dina fantastiska serier!

kubertcover1

Kommentarer

  1. Dennis says:

    På tal om Joe Kubert, så hade Dalarnas Tidning en intervju med Henrik Jonsson i lördags, med anledning av hans examen från The Kubert School.

  2. Ola He says:

    Jättefin hyllning. Men en minirättelse: Ragman var inte judisk i Kuberts tappning – den tolkningen kom på 90-talet när man kopplade figuren till Golemlegenden. Tror att hans alter ego Rory Regan hade irländsk påbrå från början. (Visst kan man vara jude och irländare, men det framkom aldrig på den tiden.)

  3. Anders L says:

    @Ola He: Det stämmer förstås Ola. Min hjärna hade blivit så grundligt retconnad av 90-talstillägget att jag först när du säger det drar mig till minnes hur det hängde ihop Pre-Crisis med Rory Regan. Skrämmande hur förlagen kontinuerligt förändrar ens verklighet så där. Men nu blev jag väldigt inspirerad att beställa de tidiga serierna från MyComicShop…

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...