Krönikor och åsikter

Fira Banned Books Week med att läsa Tintin

tisdag 25 september, kl 10:52 av 4 kommentarer

BBW_30-Years_200x200Som en del kanske redan noterat har Kulturhusets bibliotek TioTretton efter initiativ från konstnärlige ledaren Behrang Miri rensat ut alla Tintinalbum eftersom de anses rasistiska.

Det är ett minst sagt innovativt sätt att inleda firandet av Banned Books Week, ett evenemang skapat av American Library Association, som i år börjar nu på söndag 30/9, och varar fram till lördag 6/10. Arrangemanget stöds också av en mängd andra (måhända också rasistiska?) organisationer, som bl a  of National Coalition Against Censorship, PEN American Center, American Society of Journalists and Authors, och ur Shazams synvinkel glädjande, Comic Book Legal Defence Fund. ”Banned Books Week brings together the entire book community – librarians, booksellers, publishers, journalists, teachers, and readers of all types – in shared support of the freedom to seek and to express ideas, even those some consider unorthodox or unpopular”, som det heter i evenemangets egen programförklaring. Evenemanget är heller ingen dagslända: i år, 2012, firar man sitt 30-årsjubileum.

Banned Book Weeks lista över de mest förbjudna böckerna i USA är intressant och oroväckande läsning. J D Salingers Catcher in the Rye, Harper Lees To Kill a Mockingbird, Alice Walkers The Color Purple, Toni Morrisons Beloved, Of Mice and Men av John Steinbeck samt såklart Animal Farm av George Orwell… och från samtiden naturligtvis också Harry Potter och The Hunger Games.

Men i Sverige förbjuder vi som tur är inte snälla, klassiska böcker – bara dumma böcker, som Tintin. Och inte heller sker sådana förbud i Sverige efter påtryckningar från dumma, konservativa grupper utanför biblioteket utan istället av en snäll, serviceminded och upplyst bibliotekschef (fast slutresultatet är såklart detsamma – böcker tas bort från bibliotek).

Intervjun i DN som vi länkade till ovan antyder att utrensningsaktionerna av misshaglig barn- och ungdomslitteratur kan fortsätta. Märkligt i så fall att den konstnärlige ledaren också säger att man ska ha en Pippi-satsning nästa år. Pippis pappa är ju negerkung? Ture Sventon lär också sitta löst på TioTretton – hans medhjälpare Omar är väl sinnebilden för den servile orientalen, komplett med flygande matta och allt.

Banned Books Week är som sagt ett amerikanskt evenemang och mig veterligen har hittills inga svenska bibliotek uppmärksammat det (”För sånt händer ju inte i Sverige”). I väntan på att någon framsynt bibliotekschef tar upp den kastade handsken föreslår vi på Shazam att våra läsare firar med att läsa Tintin – utrensad från Kulturhusets bibliotek.

EDIT: Enligt tidningen Resumé har Behrang Miri och Kulturhuset nu (morgonen den 25/9) backat från sitt beslut – ”Jag ville lyfta ett debattinlägg omkring diskrimineringsfrågor, men inser nu att det är fel att plocka bort litteratur”, säger Miri i ett pressmeddelande. Glädjande!

EDIT igen: DN skriver nu också om Kulturhusets vändning inklusive intervju med Shazams egen Anders Lundgren; se också Serietekets mycket nyanserande blogginlägg om det hela.

Kommentarer

 1. Johan D says:

  Kulturhuset har nu tydligen ändrat sig och Tintin blir kvar på TioTretton även fortsättningsvis. Nu säger man att beslutet fattades för snabbt och den konstnärlige ledaren Behrang Miri säger nu att han nu ”inser nu att det är fel att plocka bort litteratur”.

  http://www.dn.se/dnbok/dnbok-hem/kulturhuset-i-stockholm-backar-om-tintin

  Läs också Herman Lindqivsts debattartikel i ämnet i Aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/debatt/article15498578.ab

 2. Henrik Ö says:

  Johan: Jag tror vi båda såg detta nästan samtidigt – krönikan är uppdaterad på slutet!

 3. Johan says:

  Henrik: Jo jag såg det när jag hade skrivit klart. 😉

 4. bra att ni och flera andra reagerade, så att denna trångsyntet fick bakläxa. men man blir ju förbannad över at det över huvud taget finns något som Banned Books Week lista över böcker som inte är lämpliga, är det lämpligt i en demokrati?

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...