Recensioner

Avengers #10-11 och New Avengers #7: Tre sidor av samma mynt

torsdag 8 augusti, kl 16:56 av 0 kommentarer

En sci-fi-skräckis, ett 007-uppdrag och ett episkt kungadrama. Jonathan Hickman visar i Avengers #10-11 och New Avengers #7 att han har många strängar på sin lyra. Vi befinner oss i ett limbo mellan respektive tidnings första arc och preludierna till Infinity som kommer allt närmare och precis som i slutet av Hickmans sejour med Fantastic Four och FF levererar han några sköna ”done-in-one”-episoder.

3001163-10aAvengers #10 – Validator

Superhemliga Department H, Canadas eget regeringsstyrda S.H.I.E.L.D. och skaparna av landets olika Flight-team av superhjältar, har problem. Så mycket problem att Captain America och ett team av Avengers måste komma till undsättning. En av de biologiska kapslarna som The Garden bombarderat jorden med landar i kanadensiska staden Regina och orsakar död och förintelse innan en ny värld skapas. Ett av regeringens nya Flight-team skickas in i lejonkulan men det visar sig snart att Department H tagit sig mycket vatten över huvudet.

Tillsammans med Department H:s agent Michaud (mannen med lätt bister uppsyn på omslaget) tar sig Avengers in i Regina men något går käpprätt åt h-vete. Agent Michaud tar sitt liv och Avengers tiger som muren när de utfrågas av S.H.I.E.L.D. om vad som hänt i Regina.

Det här är en tvättäkta skräckis med doft av Sci-fi-genrens alla ingredienser. Avengers tas på sängen och kommer ut fysiskt oskadda men psykiskt mörbultade av vad det nu än är som huserar i det som en gång var staden Regina.

3029640-11Avengers #11 – Wake The Dragon

Skurkstaten A.I.M Island tänker hålla en budgivning om ett av sina nya biologiska vapen med olika skumma aktörer i Hong-Kong. S.H.I.E.L.D. ger ett Avengers-team under ledning av Captain Marvel i uppdrag att infiltrera A.I.M.,säkra vapnet, identifiera alla köpare samt att till varje pris hålla en så låg profil som möjligt för att undvika en internationell incident.

Vi får möta Captain Marvel och A.I.M.:s doktor Mathias Deeds vid spelbordet som antagonister a lá Casino Royal, Kung-fu-mästaren Shang-Chi i kamp med mörka Ninjas, Spider-Woman och Black Widow i ett obehagligt trångmål med en hög livsfarliga terroristledare samt Cannonball och Sunspot som super en trio A.I.M.-agenter under bordet.

Här visar Hickman att han minsann behärskar agent-genren lika bra som vilken genre som helst och han gör det med mycket humor. Bäst av alla är Black Widow som presenterar en uppsjö av ”enkla” lösningar på hur de ska skaffa information med gamla hederliga Kalla kriget-metoder som inte uppskattas av Spider-Woman.

Det enda som inte är perfekt med det här numret är Dustin Weavers mischmasch till omslag med färgglada nya dräkter och vapen-fetischm som stinker 90-talsserier. Inte så lyckat och totalt missvisande.

3114644-07aNew Avengers #7 – Thrones

Illuminati slickar såren efter att ha stoppat världens undergång men med vetskapen att hotet inte är över. Det gamla grollet mellan Wakanda och Atlantis bubblar upp och krig mellan dem verkar oundvikligt. Reed och T´Challa bygger domedagsvapen och Black Bolts bror, galne Maximus, likaså. Med sin brors goda minne.

Det är mycket som ligger och pyser och puttrar under ytan i det här numret. New Avengers #7 är bokstavligen som ett avsnitt ur förträffliga Game of Thrones men här är det inte Lannister, Stark eller Baratheon som spänner musklerna och har ödesmättade möten i fästningstornet utan Marvels egna kungar: Black Panther, Namor och även i viss mån Black Bolt.

Vi får här veta att den första arcen av New Avengers utspelades för ett tag sedan. Iron Man är i rymden tillsammans med Guardians of The Galaxy, Beast har muterat igen och Reed är på sin dimensionsresa med Fantastic Four (han utnyttjar sina lediga stunder för att resa tillbaka till vår jord. Gamle Reed, sicken hedersknyffel).

Trots de uppenbara krigshoten från olika håll är det här de små gesternas spel. Det enda känsloutbrottet står Dr Doom för när han i vredesmod dunkar näven i bordet under en middag med Reed Richards och Dr Strange och det kommer så plötsligt och dramatiskt att man nästan trillar av stolen. Personerna levererar sina repliker som aktörer i ett okänt Shakespeare-drama eller som karaktärer ur ovannämnda HBO-serie. Mumma!

Alla tre numren tecknas av Mike Deodato och färgläggs av Frank Martin och det var länge sedan Deodato var så här bra. Varje bildruta är en njutning och Martins färgskala varieras perfekt med de olika berättelsernas temperament och känsla. Om du inte börjat läsa Avengers och New Avengers av Jonathan Hickman än är det dags att hoppa på tåget nu. Snart kommer Infinity och jag kan knappt vänta.

Manus: Jonathan Hickman
Illustration: Mike Deodato
Färgläggning: Frank Martin
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...