iPad /Recensioner

Ghosted #1-2

måndag 2 september, kl 06:47 av 1 kommentar

3161026-01Jackson T. Winters är en slagen man. Efter ett misslyckat casino-rån som kostade hans vänner livet ruttnar han uppgivet bort i ett fängelse. Men plötsligt ändras hans tillvaro dramatiskt när han fritas i ett fånguppror iscensatt av den dödliga Anderson Lake och hennes arbetsgivare, den excentriske samlaren Markus Schrecken. Schrecken har ett jobberbjudande till mästertjuven Winters: Han vill att han ska stjäla ett spöke!

Trask Mansion, där den synnerligen störda familjen Trask tidigare huserade,  är idag ett ökänt spökhus som ska rivas om två veckor för att ge plats åt ett köpcentrum eller liknande och Schrecken är redo att göra Winters till en snuskigt rik man om han utför uppdraget. Eller så kan Anderson återbörda honom till fängelset om han skulle ha några betänkligheter.

ghosted-1-screen-3Joshua Williamson sällar sig till Robert Kirkmans Skybound-stall av kreatörer på Image Comics och ger oss en ny skräckis att bita i. En blandning mellan Ocean’s Eleven och House of Haunted Hill kryddat med Ghostbusters och Familjen Adams. Storyn är ett potentiellt minfält av klichéer men med Williamson som självsäker minexpert behöver vi inte frukta katastrofen. Berättelsen är rakt på sak utan en massa onödigt sidospårande och i händerna på tecknaren Goran Sudzuka (Y: The Last Man och Hellblazer) har den en strålande framtid framför sig.

photo-8

Persongalleriet är en så länge ganska ytligt men kommer förhoppningsvis utveckla sig allt eftersom historien tar fart. Winters själv är en synnerligen osympatisk och självgod herre iförd skräddarsydd marinblå kostym av 50-talssnitt. Teamet som han sätter ihop för att klara biffen består av en skeptiker à la Ian Malcolm i Jurassic Park, en tafflig och pengakåt trollkarl, två bröder som jobbar med att fånga spöken på film samt ett mystiskt medium. Det är som bäddat för missförstånd, misstänksamhet, profithunger och andra smaskigheter i detta småputtriga lilla drama.

3237230-02Bäst potential har själva huset som porträtteras stilsäkert av Sudzuka med alla tillbörliga attribut som hör till skräckhusgenren. Sedan ska vi inte glömma familjen Trask själv vars mörka och bisarra leverne är orsaken till att Winters och hans team är där överhuvudtaget.

Kort sagt har Williamson och Sudzuka öppet mål när det gäller att leverera en spökhistoria för 2010-talet. Än så länge skrapar man tyvärr bara på ytan men jag är övertygad om att det här kommer att bli något mycket intressant. Jag är helt klart med på tåget!

Manus: Joshua Williamson
Illustration: Goran Sudzuka
Färgläggning: Miroslav Mrva
Förlag: Image Comics
Betyg: 3+/5

Kommentarer

  1. […] Williamson stiftade jag bekantskap med förra året när jag läste hans riktigt trevliga Ghosted från Image Comics, en blandning av Ghostbusters och Ocean’s Eleven med den otrevlige Jackson […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...