Recensioner

Infinity del 12-14 – Infinity #5 & Avengers #22-23

måndag 23 december, kl 21:26 av 0 kommentarer

3409438-05aHotet från rymden är undanröjt och Avengers och deras allierade vänder nu blickarna mot moder jord som befinner sig i Thanos skruvstäd. Det mesta verkar gå den galne titanens väg: hans sluge medhjälpare Ebony Maw har hittat och oskadliggjort Thanos son och Wakanda med Illuminatis arsenal av domedagsbomber är i hans ägo.

Detta är hittills den svagaste delen av Jonathan Hickmans event Infinity. Visst fightas det en hel del men vi det här laget börjar en lätt mättnadskänsla infinna sig vad gäller bombastiska rymdbataljer samt svulstiga och ödesmättade monologer. Vidare känns flaggresningsbilden á la Iwo Jima malplacerad och ovärdig en så här bra serie. För de amerikanska läsare sänder det säkert andra signaler men jag tycker Hickmans berättelse klarar sig på egna ben utan historiska referenser. Den sista transportsträckan till eventets grandiosa final är lite ofokuserad och halvhjärtad med tanke på att de flesta trassliga trådar Hickman lagt ut nu är lösta och det är helt okej för mig.

3409432-22aSegaste samtalet i hela eventet dyker upp i Avengers #22 när Captain Marvel, Captain America och Thor alla tre försöker ingjuta mod i teleportören Manifold inför hans kommande viktiga uppdrag. Floskler och klichéer staplas på varandra och allt faller platt som ett korthus. Hela konversationen känns onödigt oviktig och rätt dryg faktiskt. Mycket olikt Hickman som brukar vara en mästare på bra dialog i alla dess former.

Lite glädjande är det ändå att Hickman tar tillfället i akt att bjuda på lite kärlek och skratt mitt i allt det gravallvarliga. Smasher (Izzy Dare) och Cannonball (Sam Guthrie) verkar ha hittat varandra under stridens hetta. Bägge dessa karaktärer har sitt ursprung i den amerikanska landsbygden, Izzy från det bördiga Iowa och Sam från kolgruvorna i Kentucky, och det ska bli intressant att få följa dem på kärlekens härliga men snåriga stig. Det komiska inslaget är när en av Thanos hantlangare, Black Dwarf, som hamnat i onåd hos Thanos efter sitt nederlag mot Black Panther under första invasionsförsöket av Wakanda och nu basar över blockaden av jorden i rymdstationen The Peak, skrävlar om att de ska krossa dem som försöker anfalla dem. En obetydlig fotsoldat replikerar då att ”det är bra, då kan du visa Thanos att du är värdig honom igen”. Oops!! Skulle nog ha tänkt till innan han sa det.

3453871-23aDet är också kul att Ronan, Gladiator, Super-Skrull och Annihilus får spänna musklerna lite i slutstriden mot ovannämnda Black Dwarf. Han visar sig vara en synnerligen hård nöt att knäcka precis som alla de andra i Thanos fruktade Black Order. Snart dags för Grande Finale!

Manus: Jonathan Hickman
Illustration: Jerome Opeña/Dustin Weaver & Leinil Francis Yu
Tusch: Gerry Alanguilan (Avengers)
Färgläggning: Justin Ponsor & Sunny Gho
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...