Krönikor och åsikter

Andreas årskrönika 2013

söndag 29 december, kl 00:59 av 4 kommentarer

2013 var ett synnerligt rikt serieår för mig. Jag har aldrig läst så mycket nya serier både i lösnummer och trades och att jag dessutom utökade mitt serieslukande både digitalt och med andra förlag än Marvel öppnade en guldgruva för mig. Jag har under året därmed upptäckt att min serieaptit är omättlig eftersom jag aldrig kan få nog och hela tiden längtar och hungrar efter mer från serievärldens dignande smörgåsbord. Jag vet inte vad jag hade gjort utan comixology och deras feta realisationer som dels hjälper mig att hålla mig ajour med nya serier samt ger mig möjlighet att få njuta av alla guldkorn från förr.

Några av dessa guldkorn utforskades i en omfattande genomplöjning av Alan Davis samtliga nummer med ClanDestine och Brian K Vaughan/Adrian Alphonas hela run med Runaways. Riktig höjdarläsning som jag varmt rekommenderar för alla älskare av bra superhjälteserier. ClanDestine har en skön Silver Age-känsla och Runaways är så bra att det känns pinsamt att det är samma författare som har gjort Saga och manuset till TV-serien Under The Dome. Jag har läst bägge de samlade volymerna av Saga och förstår verkligen inte den enorma hypen bakom denna serie. Fiona Staples är behållningen och den som gör att jag tänker fortsätta tradewaita den här serien. Nu raskt över till årets lista enligt mig.

2971157-09Bästa Ongoing

Jag upptäckte just att alla årets favoritserier utom en började sin utgivning 2012 och det var verkligen ett bra serieår. Brubakers ockulta rysare Fatale tillsammans med Hickmans galna historielektion Manhattan Projects är riktiga höjdare som jag inte vill vara utan. Detsamma gäller bubblarna Revival av Seeley och Mind The Gap av McCann som bägge har starka kvinnor i huvudrollen även om Revival är snäppet bättre med mer värme i personporträtten och enklare genomföring. Mind The Gap är lite onödigt krånglig men slutet på säsong ett bjöd på tillräckligt mycket nagelbitande för att jag ska fortsätta läsa den. Från Marvelfabriken har vi Hickmans New Avengers med sin blandning av sci-fi och trikåer. Jag har tidigare nämnt det men om du ska läsa en titel av Hickman eller en superhjälteserie överhuvudtaget så läs denna. Den är ett destillat av allt som gör Hickman till min största favorit: intelligent dialog, klurig handling som är värd att vänta på samt kryddad med sci-fi i den högre skolan. Trots Hickmans alla förtjänster är dock Fractions Hawkeye ohotad segrare när det gäller årets bästa ongoing. Den här serien är helt enkelt fantastisk! Rolig, sorglig, smart, snygg, spännande och alldeles, alldeles underbar.

3439127-02Bästa nya ongoing

Bland årets nykomlingar tänker jag bland annat hylla fyra serier från Image Comics som sin vana trogen spottat ur sig nya bra serier i en aldrig sinande ström. Rocket Girl (Montclare) var en trevlig överraskning med tidresande tonårspoliser och detsamma gäller Lazarus (Rucka/Lark) som bjuder på hårdkokt action i en dystopisk framtid. En liknande framtid, fast med bibliska proportioner, dyker upp i Hickmans ödesmättade East of West och jag måste också nämna Williamsons Ghosted som bubblare med sin mysiga blandning av Ghostbusters och Oceans Eleven.

Årets roligaste nykomling är helt klart Asmus Quantum & Woody från Valiant Entertainment vars första fyra nummer är något av det mest barnsliga men samtidigt hysteriskt roliga jag stött på i serieväg sedan Dan Slotts dråpliga Great Lakes Avengers.

Young-Avengers-14-15God tvåa på listan är Millar/Quitelys hypade Jupiter’s Legacy som infriade alla mina förväntningar på en spännande och storslagen variant av superhjältemyten. Trots en frustrerande långsam utgivning med bara tre nummer på nio månader är det här den serien jag längtar efter allra mest. Årets vinnare är en serie jag fullständigt förälskat mig i: Young Avengers av Kieron Gillen och Jamie McKelvie och co. En serie fylld med en obeskrivlig värme och kvickhet i dialogen och som också lyckas med konststycket att vara modern, rolig, spännande och full med tonårsangst. Sista numret kommer sorgligt nog ut i januari 2014 och det kommer att kännas som att säga adjö till en gammal vän. Läs den!

Den här listan hade kunnat bli ännu längre om jag lyckats lägga vantarna på paret Fraction och DeConnicks hyllade Sex Criminals respektive Pretty Deadly men de kanske dyker upp i ett tillägg, vad vet jag.

7e41a13adddb8c99674763fc8754b7ffBästa enskilda nummer

Här blir listan lite kortare men icke desto mindre innehållsrik. Först ut är Manhattan Project #6 i vilken vi får möta den patetiske Helmut Gröttrup, Werner von Brauns ynkliga slagpåse som tillfångatas av ryssarna i slutskedet av andra världskriget och därefter tvingas hjälpa dem i vetenskapens tjänst. Innehållet i detta nummer förstärks av att vi här pratar om personer från verkligheten: von Braun och Gröttrup samarbetade åt nazisterna men hade personliga meningsskiljaktigheter och bägge två blev mer eller mindre tvingade att jobba för var sin supermakt efter kriget. Som vanligt i den här serien bjuds vi på en hejdlöst skruvad variant av sanningen men Hickman lyckas ändå med konststycket att få mig att tycka synd om en nazist.

Jupiter’s Legacy #3 var ett av de mest våldsamma och fruktansvärda nummer jag läst på mycket länge. Episkt brutal action och en kraftig vattendelare i en serie som mest presenterat karaktärer och underliggande konflikter. Quitely lyckas på ett suggestivt sätt fånga paniken och skräcken bland superhjältarna på fel sida i farbror Walters orkestrerade kupp.

HAWKEYE2012011-int-LR-3-594efVinnare är Hawkeye #11 i vilken Fraction och Aja visar oss de dramatiska händelserna i Clint Bartons liv ur Pizza Dogs synvinkel. Sparsamt färglagd, hundar kan tydligen se vitt, gul och blått, får vi en härlig och kärleksfull inblick i vår fyrfotade väns jakt på den misstänkte mördaren. Hawkeye #8-11 är en fantastisk final på Bartons konflikt mellan ryska maffian och hans självdestruktiva vana att stöta bort dem som älskar honom, skildrad i en omkastad kontinuitet på ett mästerligt sätt av David Aja samt Francesco Francavilla. En verklig pärla!

Bästa serieförfattare

Valet stod mellan två riktigt produktiva herrar i år. Matt Fraction med Hawkeye, Fantastic Four och FF för Marvel samt Satellite Sam och Sex Criminals för Image Comics förtjänar en eloge för sin rika palett när det gäller vanlig vardag och superhjältesaga även om han inte når ända fram med Fantastic Four-titlarna och Satellite Sam som är ett noir-drama i 1950-talets TV-barndom. Vinnare är Jonathan Hickman med Avengers, New Avengers och eventet Infinity för Marvel samt Manhattan Projects, Secret och East of West för Image Comics. Oops! Höll på att glömma. Han skriver också God Is Dead för Avatar Press. Puh! Nu är det inte produktiviteten som vinner utan den kvalité och omsorg Hickman lägger på alla sina alster som imponerar. Intelligent serieskapande på hög nivå och en skön känsla för det dramatiska bidrar till att alla hans serier är en högtidsstund för, den visserligen tålmodige, serieläsaren.

Hawkeye-011-012-e1372786056298Bästa tecknare

En blandad kompott med Frank Quitelys skönt detaljerade Jupiter’s Legacy, Mike Allreds härliga pop art-stil i FF samt Jamie McKelvies underbara panellösningar och fiffigheter i Young Avengers. Alla dessa serier är väl värda att utforska enbart för sitt sköna bildspråk. Den som har levererat mest och bäst det här året är dock David Aja med Hawkeye. Han har inte bara bjudit på härlig nyskapande seriekonst inuti tidningen utan också bidragit med sina härligt stilistiska omslag till tidningen vilket gör honom till en självklar vinnare.

Kommentarer

 1. Henke says:

  Många intressanta tips. Tackar och lovar att kolla upp flera av dem. Särskilt sugen på Young Avengers. Läste den tidigare Young Avengers för kanske sju-åtta år sen (gick typ parallellt med Runaways, som var så fantastiskt jävla bra innan Joss Whedon lite oväntat kom och förstörde allting varpå serien försvann) och det var riktigt bra vill jag minnas. Jag storgillar Hawkeye också. Sjukt bra serie 🙂

 2. Andreas Mars says:

  Jag rekommenderar verkligen Gillen/McKelvies Young Avengers. Heinberg/Cheungs originalupplaga av teamet bjöd på 12 fantastiska nummer men tyvärr avslutade de serien med ett segt magplask i Children’s Crusade.
  Jag hoppas att nuvarande teamet bakom Young Avengers avslutar med flaggan i topp. Annars kommer jag bli sjukt besviken.

 3. […] slagpåse. Just avsnittet där Gröttrup hamnar i de sovjetiska klorna hyllade jag tidigare i min årskrönika som ett av årets bästa nummer och det står jag fortfarande fast […]

 4. […] fått många nomineringar i den tyngre klassen. Om vi börjar med Hawkeye har vi Best Single Issue (Hawkeye #11: Pizza Is My Business), Best Continuing Series, Best Writer (Matt Fraction, med flera titlar), Best […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...