Recensioner

Avslut: Allred och Fractions FF

torsdag 13 februari, kl 19:17 av 0 kommentarer

FF2012016-DC11-LR-30420Så var det dags att säga adjö till ytterligare en Marvel-titel som lanserades under etiketten Marvel-NOW! Först ut var mina älsklingar Young Avengers och nu är turen kommen till Mike Allred och Matt Fractions FF. Varför jag väljer att skriva tecknaren först istället för författaren är på grund av Mike Allreds enastående arbete och betydelse för att den här serien blev så pass lyckad ändå. Matt Fraction tvingades lämna över skrivandet av serien till Mikes bror Lee Allred från #12 och klanen Allred (Mikes fru Laura stod för den fantastiska färgläggningen) lyckades leverera en bra slutprodukt trots det trevande slutet.

Future Foundation, förkortat FF, är en titel som skapades av Jonathan Hickman i kölvattnet av Human Torch förmodade död och Reed Richards önskan att lösa allt. Den första volymen varade i 23 härliga nummer och bjöd på ett nytt och fräscht koncept med Reeds ständigt växande kollektiv av smarta ungdomar av skilda ursprung, allt ifrån kloner till muterade moloider. Själva grundhandlingen och nya persongalleriet till andra volymen med Allred och Fraction recenserade jag här tidigare och hade det inte varit för det röriga slutet hade jag lätt hyllat den här serien som en av 2013 års bästa.

FutureFoundation2_RichBVad jag inte gillar: Trots att Lee Allred gör ett hedervärt försök börjar seriens nedförsbacke märkas i och med att Fraction lämnar titeln. Alla skojigheter och muntra upptåg börjar sina och ger plats åt förvirrad exposition och invecklade förklaringar om Pym-partiklar hit och dit som lämnar en sur smak i munnen på mig. Om Fraction hade fortsatt kanske han hade kunnat rå iland båten men det känns lite som om Marvel-redaktionens iver att lansera sin nya giv All-New Marvel Now! under 2014 var viktigare än att teamet bakom tidningen skulle få slutföra sitt projekt i lugn och ro.

FF:s vikarierande ledare Scott Lang (Ant-Man) framträder som en hel man vid seriens slut efter att ha besegrat Doctor Doom och kommit över förlusten av sin dotter men scenen med Living Tribunal och Dooms öde känns lite väl högtravande i en serie där slapstick och finurliga fyndigheter varit kutym.

purple and greenVad jag gillar: Det jag kommer sakna mest med den här serien är just det som saknas i de sista numren, nämligen en stor portion humor och att alla inblandade behandlade superhjältegenren med en klackspark. Frånvaron av krångliga utläggningar om tidsparadoxer och andra teknikaliteter som brukar förknippas med invånare i Baxter Building är som bortblåsta och serien koncentrerar sig istället på alla roliga figurer i Fantastic Fours storfamilj och alla förvecklingar det innebär att leva tillsammans under samma tak.

Det finns så många russin i kakan i den här serien att det vore synd att inte ta upp dem i denna recension så här kommer några smakbitar: Poolpartyt hos Julian Enterprises tecknat av den förnämlige gästtecknaren Joe Quinones, moloiden Tongs önskan att bli kvinna, Bentleys filmdebut, Yancy Street Gang som hänsynslösa hackers, Adolf (The Impossible Boy) och Luna som finner varandra genom sin gemensamma kärlek till animé samt den mycket roliga och självklara genomgången av att färgerna lila och grön signalerar superskurkighet i Marvels universum.

Utan Mike och Laura Allreds gemensamma arbete (tillsammans med Joe Quinones) på teckningsfronten hade nog serien snabbt fallit i glömska. Jack Kirby-känslan, den snygga tuschningen och klara färgerna i parets omisskännliga pop art-stil gör att den verkligen sticker ut i floden av serier och det ska bli ett sant nöje att följa dem i en annan Kirby-inspirerad karaktärs öden och äventyr, nämligen nya volymen av Silver Surfer, författad av ingen mindre än Dan Slott, som kommer ut i mars 2014.

x17IbKTSammanfattning: Om du vill läsa en riktigt snygg serie som inte tar sig själv på så stort allvar rekommenderar jag verkligen FF. Bortsett från det hoprafsade slutet bjuder Fraction och klanen Allred på familjära tokigheter med mycket värme och kärlek till genren. Vad som kommer att hända våra vänner återstår att se men låt oss hoppas att vi inte sett det sista av Bentley, Dragon Man och alla andra trevliga karaktärer från Future Foundation.

 

Manus: Matt Fraction, Lee Allred
Illustration: Mike Allred, Joe Quinones
Färgläggning: Laura Allred
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...