Recensioner

Andre the Giant: Life and Legend

onsdag 23 juli, kl 21:12 av 0 kommentarer

andre-the-giantEn av de serier jag sett fram emot mest i år och läst en del positiva recensioner av är Box Browns biografi över wrestlaren Andre Rousimoff aka Andre the Giant, en av de tidiga stjärnorna inom wrestling. Biografin består av olika episoder i Andre the Giants liv som fogats samman till en helhet för att berätta om hans liv och försöka ge en bild av hur denne legend inom wrestlingen var (brottning blir fel att använda isf är snarast showbrottning rätt benämning). Andre föddes i Frankrike och växte sig oerhört stor och kom på så sätt in i underhållningsbranschen som brottare, först i Frankrike och sedan i USA och Japan. Andre the Giant var en av de första och största stjärnorna i det som idag är WWE. Under ett besök i Japan diagnostiserades han med en sjukdomen akromegali som innebar att hans kropp inte slutade växa vilket innebar att den till slut blev för stor för hans organ. Han agerade även skådis i filmen The Princess Bride på 80-talet.

andre-interiorJag har ingen koll på wrestling, för mig är det bara något löjligt som gick på TV3 och jag har aldrig förstått wrestlingens storhet. Det gör däremot Box Brown som i förordet skriver om hur han varit ett wrestling-fan sedan barndomen. Att Brown kan sin wrestling är en fördel då han i berättelsen elegant förklarar olika företeelser inom wrestlingen och varför de benämns som de gör. Brown har en rätt grov och enkel stil som påminner om Johan Wanloo och Simon Gärdenfors, även i den aspekten att han också är väldigt skicklig och konsekvent i teckningarna. Jag hade förhoppningar på en rätt gripande och ingående biografi om en legend som tidigt insåg att han skulle dö i förtid och som aldrig passade in. De elementen finns till i albumet men jag får aldrig någon känsla för Andre the Giant, historien berättas alltför ryckigt för det och det blir väldigt ytligt. Brown har lagt fokus på att få med de viktigaste händelserna för Andre men går egentligen aldrig på djupet med något. Men det är ett kärleksfullt porträtt av Andre och wrestlingen trots att Brown inte drar sig för att visa även mindre smickrande sidor och det är definitivt underhållande läsning. På det stora hela är Andre the Giant: Life and Legend en bra biografi men jag hade hoppats på något ännu bättre.

Illustration: Box Brown
Förlag: First Second
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...