Recensioner

Sex Criminals, Vol.1: One Weird Trick

fredag 25 juli, kl 00:39 av 0 kommentarer

sex-criminals-vol-01-releasesSuzie är en helt vanlig tjej som upptäcker något märkligt när hon får sin första orgasm, något som inte står i någon bok eller som någon berättat om: tiden stannar. Med en avliden far och en alkoholiserad mor använder sig Suzie av ”The Quiet”, som hon kallar det, för att komma bort från allting men med åren hopar sig frågorna och Suzie känner sig allt mer ensam. Ända tills Jon dyker upp. Inte nog med att hon förälskar sig i honom blixtsnabbt, han kan också få tiden att stanna precis som hon.

Det här är serien som lanserades på en överfull sexklubb i Toronto, där tecknaren Chip Zdarsky iklätt sig Katten Gustaf-dräkt och författaren Matt Fraction svimmade efter att ha piercat bröstvårtan. Serien som utsågs av Time Magazine till årets bästa serie 2013 och vars förstanummer trycktes om i hela sex upplagor. Det är också serien som bannlysts av iTunes för att den innehåller något så naturligt som sex.

Hur tar man sig an en superhypad, fullständigt tokhyllad serie som dessutom handlar om sex och brott? Man tar helt enkelt tjuren vid hornen och läser den förstås 🙂

tumblr_mqx0pzvdc41rk5n91o1_500Från första början är Sex Criminals en alldeles oemotståndligt originell och charmig serie. Suzie själv guidar oss genom hela berättelsen, sittande bakom sig själv i unga år när hon får beskedet om faderns tragiska dödsfall, eller på badkarskanten när hon hon har sin första chockartade upplevelse av ”The Quiet”. Hon pratar direkt med dig om det första omtumlande mötet med mannen med stort M: Jon. Killen som kan hela texten till hennes favoritbok, Vladimir Nabokovs Lolita, och får hennes hjärta att ta ett kärleksskutt medan alla i rummet försvinner i bakgrunden och de är de enda som finns, just där, just då.

Även om det hela låter pretentiöst när jag beskriver det så här så är Sex Criminals så långt ifrån det ordet man komma kan. Det är en hejdlös komedi, en popkulturell hyllning (scenen där Suzie sjunger Queens ”Fat Bottomed Girls” och alla pratbubblorna är övertejpade med Matt Fractions kommentarer om varför de inte lyckades få iland ett avtal så de kunde trycka texten till låten är vansinnigt roligt), en rafflande thriller, en berättelse om vår samtid och om hur det är att förälska sig i någon och mycket, mycket sex. Det som känns befriande är att allt sex i Sex Criminals känns helt naturligt och fritt från äcklig exploatering utan är istället realistiskt och mycket charmigt. Vad vi får se är egentligen en övertygande historia om två människor som förälskar sig i varandra precis som det ser ut i verkliga livet.

sex-criminals-1-2013-page-18Hela serien driver också hejdlöst med allt som har med sex att göra: Suzie som desperat försöker få reda på varför hon upplever ”The Quiet” och utan eftertanke frågar de tuffa brudarna i plugget, sin gynekolog och sin mamma. ”Cumworld”, Jons sexshopstempel och också hans namn på det Suzie kallar ”The Quiet”, den hysteriskt roliga scenen med Rachelle när hon berättar om alla möjliga och omöjliga sexställningar hon kan för Suzie (min favorit är ”The Dutch Microwave”) eller porrfilmen ”Hard-On Fink” med Johnny Spurturro och Jazmine St. Cocaine regiserad av Joel och Ethan Boen.

sex-criminals-volume-1-fraction-zdarsky-02Att serien också handlar om brott understryks av titeln men vad Jon och Suzie egentligen gör liknar mer det som Robin Hood sysslade med. Jon föreslår att de använder sina krafter för att ”låna” tillräckligt mycket pengar för att Suzie ska kunna köpa tillbaka sitt bibliotek som banken tagit i pant, en bank där Jon också arbetar. En lysande plan tycker de båda ända tills de får reda på att det finns andra med liknande krafter som inte tycker om när man missbrukar systemet: Kegelface och hennes Sex Police. Problemen blir inte mindre av att Suzie får reda på att Jon lider av ADHD med trotssyndrom (ett av hans bästa trots är när han varje dag använder sina krafter på jobbet för att hämnas på sin dåliga chef genom att göra nummer två i chefens favoritplanta) och att han slutat ta sina mediciner för att de fick honom att känna sig död inombords.

Att Matt Fraction är en briljant författare har han bevisat tidigare med Iron Fist och främst med Hawkeye men här berättar han en helt annan och äkta historia om äkta människor med skruvade krafter men som ändå är som du och jag. Chip Zdarsky är en helt ny bekantskap för mig men hans stil är urläcker och mycket enkel med en perfekt känsla för hela mediet. Hans färger är underbara, speciellt när han skildrar Jons ”Cumworld” eller Suzies ”The Quiet”, och det är svårt att tänka sig en bättre tecknare till den här serien.

image-sex-criminals-issue-1cSex Criminals är en serie som alla (över 18 år) borde läsa och den är verkligen en av de absolut bästa serier jag läst överhuvudtaget. Jag är tokigt förälskad i Jon och Suzie och kan inte vänta på att få läsa fortsättningen på deras stormande kärleksberättelse. Hatten av för Sex Criminals av Matt Fraction och Chip Zdarsky! En av 2010-talets bästa serier!

Manus: Matt Fraction
Illustration: Chip Zdarsky
Förlag: Image Comics
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...