Recensioner

The Devilers #1-2

söndag 31 augusti, kl 19:02 av 0 kommentarer

3968707-01När helvetets portar öppnas är det dags att kalla in det tunga kavalleriet. The Devilers, sju av världens främsta exorcister, mot Satans armé i en kamp för att rädda hela skapelsen.

Dynamite Entertainment, som firar 10 år i år som förlag, började ett nytt projekt i somras med kreatörsägda serier som de kallar Creators unleashed. Förutom Ex-Con av Duane Swierczynski, Terminal Hero av Peter Milligan och Captain Victory and The Galactic Rangers av Joe Casey får vi även serien som recenseras här, nämligen The Devilers av Joshua Hale Fialkov och Matt Triano.

The Devilers är en så kallad team book där teamet består av fem olika medlemmar med var sin världsreligion i ryggen. Först ut är den katolske prästen Malcolm O’Rourke följt av den judiska rabbin Brenda Davide, hinduiske brahminen Samir Patel, islamiske mullan Raab Al-Fayed samt den buddhistiska munken Chun-Bai. På köpet ledsagas också denna kvintett av den ateistiske journalisten George Leib som när serien börjar intervjuar fader O’Rourke om hans påstådda kontakter med andevärlden. Teamets ”Professor X” är kardinalen David Michael Reed som sammankallar dessa medlemmar, som inte har någon vetskap om varandra, eftersom Satan öppnat Helvetets portar rakt under Vatikanen. Alla i teamet har speciella egenskaper såsom att upptäcka verklig ondska, styra andras vilja, frammana kraftiga varelser eller ändra verkligheten efter sin vilja. Det enda frågetecknet är O’Rourke som inte känner till sin krafter och Leib som inte ens har en tro.

RNS-BOOK-DEVILERSSjälva äventyret påminner om en blandning av League of Extraordinary Gentlemen och Constantine med ett stänk av Indiana Jones och de fördömdas tempel men den innehåller en del gupp när det gäller utformningen och bilderna. Om man tittar på omslaget av Jock respektive Marc Silvestri till The Devilers #1 innehåller bilderna sex olika religiösa symboler. Fyra av dessa (korset, Davidsstjärnan, Dharmacakra och det hinduiska tecknet Aum) har jag inget problem med men varför är symbolen för Yin-Yang och solkorset med? Så vitt jag fått lära mig är det kinesiska Taoismen som har Yin-Yang som symbol och solkorset förekommer hos Wiccan eller keltisk mytologi. Vad hände med den arabiska halvmånen och varför skrivs det i reklamen för serien om SJU av världens främsta exorcister? En av dem är ateist och kan väl knappast ha drivit ut Satan ur någon eftersom han inte ens har en tro. Vem den mystiske sjunde medlemmen är återstår kanske att se men förvirringen gällande religiösa symboler består.

4031722-02Matt Triano som tecknar gör överlag ett gott arbete men vissa bilder känns slarviga och detsamma gäller färgläggningen av Mark Roberts. När det gäller demoner har jag inget att klaga på hos Triano men slarvigheten när det gäller bilderna och även i själva panelbytena lämnar övrigt att önska. I övrigt kan jag konstatera att karaktärerna är ganska ytliga men Fialkov bättrar sig i andra numret.

The Devilers är en miniserie i sju delar och det känns bra för hade det varit en ongoing hade jag slutat läsa efter första numret. Nu har jag ändå en förhoppning om att Fialkov och co lyckas ro detta iland trots en del knasiga missar i starten.

 

Manus: Joshua Hale Fialkov
Illustration: Matt Triano
Färgläggning: Mark Roberts
Förlag: Dynamite Entertainment
Betyg: 3-/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...