Nyheter och tips

Svensk seriehöst, del 1

måndag 6 oktober, kl 20:42 av 4 kommentarer

Det ges ut ovanligt mycket intressanta serier av svenska förlag i höst. För att du käre läsare ska slippa leta på dåligt uppdaterade hemsidor eller genom att söka förlag på Bokus så gör jag en genomgång av vad de olika förlagen ger ut i höst. Först ut är Albumförlaget, Apart och Ordbilder. Det ska direkt sägas att alla tre förlagen har uppdaterade hemsidor och jag har följaktligen länkat dit.

lovecraft-uppsala

Albumförlaget fortsätter sin imponerande utgivning och har hittills i höst gett ut Jonas Anderson (obs tecknaren och förläggaren är inte samma person) och Daniel Thollins 1000 ögon: Lovecraft med hemskheter a la HP Lovecraft i studentstaden Uppsala. Vältecknat och förhoppningsvis skrämmande hoppas jag.

viktor-kasparsson-syndaataren

Albumförlaget ger också ut en av årets potentiella höjdpunkter, Viktor Kasparsson 4: Syndaätaren av Dennis Gustafsson. Förra årets album Blodsband var ett av årets bästa album och mina förväntningar på Syndaätaren är löjligt höga samtidigt som jag inser att det inte går att begära ett mästerverk från Gustafssons allt skickligare stift varje år.

apart-walking-dead-11-jagarna

Apart förlag fortsätter med sin utgivning av The Walking Dead och är nu framme vid volym 11: Jägarna. Jag har inte läst de senaste tradesen eftersom jag tycker serien har tappat men vid volym 11 var det fortfarande en lysande serie. Å som sagt, Aparts utgåvor är bättre än de amerikanska rent kvalitetsmässigt. Min recension av den amerikanska utgåvan finns här.

apart-aganderatten-maste-standigt-omforhandlas

En av Sveriges skickligaste tecknare Lars Krantz har tillsammans med Pär Thörn (Ordningen återställs alltid) skapat Äganderätten måste ständigt omförhandlas. I albumet får man följa en SS-dolk från trettiotalets Berlin till 2000-talets Borås och dolkens olika ägare. Krantz tuschtunga stil kommer säkert att göra det antagligen mörka innehållet rättvisa.

apart-sherlock-holmes-en-studie-i-rott

Apart ger också ut INJ Culbard och Ian Edgingtons version av Arthur Conan Doyles En studie i rött med den ikoniske Sherlock Holmes. Culbard är en elegant tecknare och Edgington en dito manusförfattare så deras seriebearbetning har alla möjligheter att vara riktigt bra.

stora-och-lilla-bjorn

Ordbilder ger trevligt nog ut en svensk barnserie av debutanten Johanna Gustfsson. Stora Björn och Lilla Björn handlar om en tjej som är fascinerad av astronomi och när hon upptäcker att en stjärnbild är borta blir det början på en spännande och magisk kväll.

sagor-från-kobrans-tid

Ordbilder har tidigare gett ut två serier av Enrique Fernandez och nu är det dags för en tredje, denna gång i två delar. Första delen, Sagor från kobrans tid 1: De älskande, ska vara en storslagen saga som blandar Tusen och en natt, indisk sagotradition och baron von Münchhausens äventyr och så Fernandez ofta skruvade magi på det. Blir spännande.

Kommentarer

 1. Kami says:

  Hej, andra länken till Ordbiilder, sagor från kobrans tid, verkar vara fel. Den leder också till Stora Björn och Lilla Björn.

 2. Rikard says:

  Fixat. Skyller på måndagströtthet 😉

 3. Lars Krantz says:

  Jag köper alla Viktor Kasparssonböcker. Jag gillar verkligen den senaste. Man får läsa den långsamt. Den är inte lättuggad men det gillar jag. Känns skönt att behöva tänka till lite ibland. Apart är glada att ni lägger upp tre av deras böcker 😀 Jag också 🙂 Jag har inte läst Lovecraft än, men väl Fylgia (också av 1000 Ögon). Köpte den på Bokmässan.

 4. Andreas Mars says:

  Mycket trevliga nyheter och ser framförallt fram emot nästa äventyr med Viktor Kasparsson. Det var dina hänryckta recensioner som fick att införskaffa de tre första albumen och det är en investering som jag sent ska glömma. Sjukt förväntansfull 🙂

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...