Recensioner

Sheltered, Vol.1: A Pre-Apocalyptic Tale

söndag 30 november, kl 00:27 av 1 kommentar

Sheltered_vol1-1En stor grupp ”överlevare” är övertygade om att en kommande naturkatastrof kommer att göra Nordamerika obeboeligt under tre år och har därför beslutat sig för att förbereda sig på bästa sätt genom att skapa ett eget skyddat samhälle, Safe Haven, beläget någonstans i USA:s vildmark. De är förberedda på det värsta, utom deras egna barn. Under ledning av den psykopatiske tonåringen och ensamvargen Lukas massakrerar ungdomarna sina föräldrar för att resurserna ska räcka för deras egen överlevnad. Tonårsflickorna Victoria och Hailey kände dock inte till planerna och barrikaderar sig därför i en bunker i väntan på att de ska hitta en säker väg ut ur Safe Haven.

Postapokalyptiska serier finns det gott om men författaren Ed Brisson och tecknaren Johnnie Christmas tar ett nytt grepp om genren och levererar serien Sheltered som handlar om de som förbereder sig för den stundande apokalypsen, något som kallas survivalism och vars anhängare ofta kallas för preppers. Begreppet survivalism syftar på individer eller grupper av människor som av olika anledningar och på olika sätt försöker förbereda sig på olika faror som de upplever hotar deras existens. Det kan till exempel röra sig om rädsla för naturkatastrofer, epidemier eller religiösa övertygelser om jordens kommande undergång men kontentan är att man bunkrar upp förråd och fjärmar sig från det övriga samhället.

sheltered_trade_paperback_panelSheltered har vissa klara likheter med Flugornas herre eftersom det är ungdomarna som står i centrum med sina nya maktstrukturer och diverse inbördes stridigheter och meningsskiljaktigheter. Det som gör serien extra creepy är att i Flugornas herre kommer föräldrarna och räddar barnen på ön men i Sheltered är de dem första som stryker med.

I början har jag svårt att acceptera att ungdomarna mördar sina föräldrar bara för att Lukas övertygar dem om att det är deras enda chans att överleva men ju längre in i berättelsen vi kommer desto mer blir det klart vilken störd och manipulativ människa Lukas är. Karismatiska ledare för självmordssekter med apokalyptiska tankegångar är inget nytt i historien, till exempel David Koresh och Jim Jones, och Lukas platsar lätt in i den högsta divisionen av ondskefulla ledare med egen dold agenda. När du svalt den första lögnen är det lätt att tugga i sig fler och även om fler än Victoria och Hailey tvivlar på Lukas har han en trogen skara anhängare som är beredda att följa hans minsta vink.

sheltered3Även om serien i den här volymen än så länge bara är i startgroparna så är Sheltered tillräckligt spännande och intressant för att jag ska vilja fortsätta läsa. Andra traden är redan ute och serien kommer att sluta med #15 och det gör att jag blir ännu mer sugen på att följa Victoria och Haileys öden i det föräldrafria Safe Haven eftersom det är lättare att sy i hop säcken när serien inte är en ongoing. Teckningarna av Johnnie Christmas är helt okej och visst behöver Ed Brissons karaktärer lite mer kött på benen men spänningen är på topp och jag gillar verkligen konceptet i sin helhet.

Manus: Ed Brisson
Illustration: Johnnie Christmas
Färgläggning: Shari Chankhamma
Förlag: Image Comics
Betyg: 3+/5

Kommentarer

  1. […] sig även som författare. Förra året recenserade jag hans lovande för-apokalyptiska serie Sheltered från Image Comics och nu kommer nya Cluster med tecknaren Damian Couceiro, som tidigare samarbetat […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...