Recensioner

Time Runs Out Vol.1

onsdag 18 februari, kl 14:15 av 0 kommentarer

61-QF+xEPDL._SY344_BO1,204,203,200_Secret Wars närmar sig och om man vill vara förberedd för dess ankomst i maj 2015 är det säkrast att läsa Jonathan Hickmans bägge titlar Avengers och New Avengers där mega-arcen Time Runs Out pågår. Den som tror att det bara räcker att läsa alla titlar med det här baneret för att hänga med i svängarna kommer tyvärr att bli lätt förvirrad eftersom detta är Hickmans skapelse och han började spinna sitt komplicerade och fängslande nät av intriger redan 2012 när han tog över Avengers-titlarna från Brian Michael Bendis. En svulstig saga om vårt universums kommande undergång samt en kraftigt utökad roaster av Avengers och ett nytt Illuminati som står handfallna inför det oundvikliga slutet. Att läsa serier av Hickman är alltid en utmaning men den här gången blir det extra komplicerat eftersom han valt att hoppa åtta månader framåt i tiden efter händelserna i Avengers #34 och det är mycket som har hänt i våra hjältars liv.

tumblr_nc1w88GNyo1tpiz6bo3_500Avengers är splittrat. En gren med bland andra den åldrade Steve Rogers, All-New Captain America (Sam Wilson), Captain Marvel och Hawkeye jobbar nu direkt för S.H.I.E.L.D. och lägger all sin kraft på att spåra upp Tony Stark, Reed Richards, Bruce Banner och de övriga i Illuminati som är efterlysta på grund av sitt hemlighetsmakeri när det gäller vetskapen och förstörelsen av världar som kolliderar med vårt universum. Susan Richards, Invisible Woman och Reeds fru, deltar också i jakten som medlem i Avengers officiella S.H.I.E.L.D.-gren.

Den andra gruppen av Avengers leds otippat av ingen mindre än mutanten Roberto da Costa, Sunspot, som dessutom samarbetar med de tidigare vetenskapsfacisterna A.I.M. som köpts upp av Sunspot med hjälp av hans ansenliga förmögenhet. I denna bisarra konstellation hittar vi bland andra den Mjölner-löse Thor, Hyperion, Starbrand och Nightmask samt paret Smasher och Cannonball som dessutom blivit föräldrar till det förtjusande gossebarnet Josiah. Denna mix av Avengers och A.I.M. under Sunspots ledning har skapat en intergalaktisk portal i Savage Land för att ta sig direkt till pudelns kärna när det gäller vem som orsakar universums undergång. De räknar inte med att klara sig levande.

avengers-35-GavokSedan har vi Illuminati, den hemliga herrklubben av Marvels smartaste och mäktigaste hjältar som nu gått helt under jorden och betraktas som samhällets fiender nummer ett. De leker katt-och-råtta med S.H.I.E.L.D.:s Avengers och försöker lösa problemet på sitt eget supersmarta sätt. Nya medlemmar är den överintelligenta ynglingen Amadeus Cho samt en enögd och skäggig Captain Britain som verkar vara den siste överlevande av den multiuniversella sammanslutningen Captain Britain Corps.

captain-britain-new-avengers-25Förutom dessa olika grenar av Avengers har vi även skurkarna i Cabal (Thanos, Terrax, Black Swan, Mad Maximus, Corvus Glaive och Proxima Midnight) under ledning av Namor som beslutat sig för att lösa problemet med kolliderande världar genom att själva söka upp dem och förgöra dem. Det som börjar oroa Namor dock är den grad av blodtörst och njutning de övriga i Cabal visar när det gäller att ”skydda” vårt universum. Med FN:s goda minne har Cabal tagit över den afrikanska nationen Wakanda som nu är en ruinhög. Detta för att få tillgång till Illuminatis lager av superbomber som gör det lättare att förstöra världar på löpande band.

I övrigt saknas Black Widow och Spider-Woman och även Tony Stark verkar ha försvunnit. Sedan ska vi inte glömma Doctor Doom som smider egna planer i kulisserna.

New_Avengers_24_Preview_2Det är absolut ingen dålig berättelse Hickman knåpat ihop men den vacklar ändå på några punkter. Den främsta smolken i glädjebägaren är att varje nummer (Time Runs Out Vol.1 samlar Avengers #35-37 och New Avengers #24-25) tecknas av olika tecknare och Avengers #35 av hela fyra stycken. Med tanke på den benhårda utgivningstakten förstår jag att det är nödvändigt men det sänker ändå helhetsintrycket. Sedan är det verkligen inte lätt att hänga med i svängarna när man inte har hela bilden klar för sig. Gåtfulla och ödesmättade dialoger eller monologer har blivit ett signum för Hickmans hela Avengers-run och den kräver flera genomläsningar och till och med lite grävande bland gamla baknummer för att få ut det göttigaste i historien. Slutscenen och tillika ett oväntat möte i Avengers #37 är det bästa i Time Run Out Vol.1 och bjuder precis på det jag älskar med Hickman: Bra dialog, perfekta karaktärer, drama och mystik. För alla er som följt Hickmans Fantastic Four och Avengers-titlar är Time Runs Out ett måste. Till alla er som vill ha en genväg till Secret Wars kan jag bara meddela att om ni hoppar på här är det en gigantisk senväg och istället rekommenderar jag att ni börjar gräva i plånboken och börjar läsa ikapp. Ni kommer inte bli besvikna.

Manus: Jonathan Hickman
Illustration: Jim Cheung, Paco Medina, Nick Bradshaw, Dustin Weaver, Valerio Schiti, Stefano Caselli, Kev Walker, Mike Deodato
Färgläggning: Frank Martin, David Curiel
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...