Recensioner

Guardians 3000 Vol. 1: Time After Time

söndag 10 maj, kl 16:37 av 0 kommentarer

23546865År 3014 enligt vår tideräkning härjas vår galax av de fruktade Badoons men en hjältemodig motståndsrörelse ledd av Guardians of the Galaxy kämpar vidare. Vance Astro, Martinex, Starhawk, Charlie-27 och Yondu har fått en ny rekryt i form av jordlingen Geena Drake som besitter förmågan att upptäcka störningar i tidsströmmen och hennes talang kommer väl till pass i vår berättelse eftersom något är allvarligt fel med tidsflödet. Händelser återupprepas och The Guardians tvingas utkämpa samma krig om och om igen. För att hitta roten till detta problem måste de resa till vår tid och gissa vilka de möter där?

Guardians_3000_Vol_1_1_Sandoval_Variant_TextlessTrots flera tappra försök har jag aldrig riktigt gillat de ursprungliga Guardians of the Galaxy som skapades av Arnold Drake och Gene Colan 1969. En färgglatt team bestående av en utomjording (Yondu), de sista två överlevande av en ras av framtida genetiskt modifierade människor från Jupiter respektive Pluto (Charlie-27 och Martinex) och en mystisk varelse som är hälften människa, hälften utomjording, ibland man, ibland kvinna och ”den som vet” (Starhawk). Den som jag gillar mest är helt klart Vance Astro, eller Major Victory, som ursprungligen var en astronaut som skickades iväg ut i världsrymden någon gång på 1980-talet och har överlevt i 1000 år tack vare sin livsuppehållande dräkt och dessutom använder Captain Americas sköld.

Guardians-3000-1-Preview-1-bc8e7Förutom en riktigt seg sejour i Marvel Presents #3-12 av Steve Gerber och en alldeles egen tidning på 90-talet är de mest förknippade med olika tidsresor där de bland annat kämpat tillsammans med Defenders och även försökte rädda världen från den fruktade Korvac tillsammans med Avengers. Inte förrän de blev en del av Dan Abnett och Andy Lannings fabulösa berättelse om de nya Guardians of the Galaxy lossnade det för mig. Abnett och Lanning hade en sällsynt förmåga att ge nerv och glöd åt alla gamla kosmiska Marvelfigurer där även tråkmånsar som Nova, Quasar och Adam Warlock blev till intressanta karaktärer istället för träiga bifigurer. Efter succén med filmen Guardians of the Galaxy passade Marvel på att mjölka ut så mycket de kunde av varumärket (Guardians Team-Up och soloserier till Star-Lord, Rocket Raccoon och snart också Groot och Gamora) och fast jag gillar filmen kan jag inte med Brian Michael Bendis popcornstinkande matinéversion av serien. När sedan förlaget annonserade att det ursprungliga teamet skulle återkomma i serien Guardians 3000 och dessutom författad av Dan Abnett blev jag eld och lågor.

2f9c0cf058f387207c0677c566909b18Guardians 3000 går ut hårt med en fight som går käpprätt åt helvete innan bandet spolas tillbaka och samma händelse börjar om. Detta koncept känns igen från filmen Groundhog Day och den nya Edge of Tomorrow och i vår berättelse är det nykomlingen Geena Drake som är Bill Murray eller Tom Cruise. Abnett verkar övertygad om att alla läsare redan känner till de ursprungliga Guardians så det blir inte mycket bakgrundsinformation utan mest action och fokus på Geena samt det invecklade tidssammanbrottet. Under resans gång dyker även en annan medlem av det ursprungliga teamet upp, nämligen Nikki Gold, men på grund av förvirringen som råder vet Guardians inte vem hon är. Hur som helst är detta en mycket annorlunda, och framförallt coolare, version av Nikki Gold med rapp tunga, stridsdräkt, skjutjärn och dreds, jämfört med hennes tidigare tämligen timida framtoning med grön baddräkt och flammande hår. Persongalleriet utökas också med den sista spillran av Nova Corps, centurion Rael Rider (som förmodligen är en ättling till Richard Rider), samt Peter Jason Quill, 3014 års version av Star-Lord som dessutom ser ut som den ursprungliga Star-Lord från Marvel Preview #4 1976.

tumblr_nm1ryz1WA11r7hjkqo1_500Persongalleriet och mötet mellan framtidens Guardians och nutidens motsvarighet är det bästa med hela serien så här långt. Små fina blinkningar till Marvel själv (”Man. Are we going to have to start using the word ”Original” on our fliers? Or ”Real”? Or ”All-New”? I hate ”All-New”…”), fighter mellan superhjältar (”At least we avoided the cliché of fighting each other”) och ett underbart möte mellan Geena och Galactus ger mersmak. Problemet är bara att nästan allt händer i samlingens sista nummer och då har vi också fått en ny tecknare, Nico Leon, som är en betydligt trevligare bekantskap än Gerardo Sandoval som tecknar volymens inledande fem nummer.

Sandovals stil påminner en hel del om Joe Madureira eller Humberto Ramos men saknar dessa tecknares finess och känsla för mediet. Det blir en rörig läsning med mycket sammanbitna tänder och kroppar som ser ut som man är på Lustiga huset och det är en frälsning när Nico Leon tar över och dessutom inleder med den oförglömliga scenen mellan Galactus och Geena. Vad gäller själva berättelsen är den också rätt så spretig med en dialog som svämmar över av ”flark” och ”maxiflark” men Guardians 3000 #6 är så bra att den känns som en helt ny serie vilket gör att samlingen slutar med en upptakt.

tumblr_nklsuqUdlw1qjw1rjo1_500Händelserna i Guardians 3000 visar sig också hänga ihop med Time Runs Out och Secret Wars och för er som vill läsa en serie till av Abnett med samma team så är det Korvac Saga, som dyker upp i juni, som gäller. I den historien, tecknad av Otto Schmidt, lyder de ursprungliga Guardians under Korvac själv och möter motstånd i form av Avengers (Captain Marvel, Jocasta, Black Panther, Hercules, Vision, Moondragon, Yellowjacket och Black Widow) som leds av ingen mindre än Wonder Man.

Manus: Dan Abnett
Illustration: Gerardo Sandoval, Nico Leon
Färgläggning: Edgar Delgado
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 2+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...