Recensioner

Low Vol. 1: The Delirium of Hope

fredag 12 juni, kl 00:24 av 1 kommentar

Low_tp_01Tio år har gått för Stel Caine. Tio år av sorg och saknad efter den traumatiska händelsen när familjens ubåt bordades av Roln och hans undervattenspirater. Maken Johl skadades svårt och avled senare, tvillingflickorna Della och Tajo rövades bort tillsammans med staden Salus sista Helm Suit som tillhört familjen i generationer. Kvar är Stel och äldsta barnet Marik som nu jobbar som polis när han inte knarkar och ligger med prostituerade. Det är också tio år sedan Stel skickade en signal till en av de sonder som världssamfundet skickat ut i förhoppningen om att hitta en ny beboelig planet. Flera tusen år in i framtiden bor nämligen resterna av mänskligheten långt under vattnet eftersom vår sol nu är en döende stjärna som förstört jordens yta och sakta men säkert håller på att förgifta haven på grund av den livsfarliga strålningen. Sondens inträde i vår atmosfär och budskapet den för med sig ger Stel nytt hopp och det är just vad serien Low handlar om: hopp om ett bättre liv i en värld som håller på att gå under.

7d926e0f-4113-49d8-835f-35e5b1963c2c-105750Första numret av Low av Rick Remender (Black Science, Deadly Class, Captain America, Uncanny Avengers) och Greg Tocchini (Last Days of American Crime med Remender) gav en perfekt introduktion till denna nya spännande värld i undervattensmiljö samt familjen Caines livskris. I förordet till Low Vol. 1: The Delirium of Hope (samlar #1-6 av serien) berättar Remender att Low är frukten av hans terapisamtal för att lära sig positivt tänkande. Efter att ha jobbat med serier i 15 år upptäckte han att han aldrig skapat en optimistisk karaktär och då föddes Stel Caine som är en obotlig optimist som mot alla odds aldrig överger hoppet.

Tocchini_2När det gäller lagen om alltings jävlighet så har Stel och hennes familj fått sin beskärda del men hennes glödande tro på att allt till slut ordnar sig är mycket fascinerande och ger serien en mycket speciell känsla som tilltalar mig. Andra saker som tilltalar mig är hela världsbygget som är en fantasy-berättelse med sci-fi-touch långt in i framtiden, kryddad med pirater och referenser och likheter med Romerska rikets fall samt gigantiska bläckfiskar, ålar och krabbor. Underjordiska städer, högteknologi, ubåtar, sablar och grov sjömansslang, gladiatorspel och orgier, hallucinogena droger samt en biomekanisk dräkt som kan ödelägga städer, allt detta blandas till en välsmakande cocktail och levereras med magi av den fenomenale illustratören Greg Tocchini som gör Low till en av de snyggaste, vackraste och häftigaste serier jag läst på mycket länge.

low-4-greg-tocchiniRemender presenterar trovärdiga och välgjorda karaktärer och dessutom en perfekt arc med ett perfekt slut som lovar ännu mer. Hans fäbless för inre dialog är där men tröttar inte ut mig på samma sätt som i till exempel Black Science Vol. 2 utan fyller sin funktion och ger djup åt karaktärerna. Low är en mycket trevlig bekantskap som till det yttre ser ut som ytterligare en sci-fi-berättelse med häftiga miljöer och varelser men som i grund och botten är en saga om hopp och tro.

Manus: Rick Remender
Illustration: Greg Tocchini
Förlag: Image Comics
Betyg: 4/5

Kommentarer

  1. Niklas says:

    Bra smak helt enkelt 🙂
    Snygg tecknad serie, intressant variation av dystopisk scifi, droppade själv black science efter 10nummer då jag tyckte den trampade vatten.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...