Recensioner

Time Runs Out Vol. 3

tisdag 9 juni, kl 22:57 av 0 kommentarer

61MDWcT+Y1L._SY344_BO1,204,203,200_Reed och Susan Richards lyckas få stopp på stridigheterna Avengers emellan så att de kan koncentrera sig på större problem: jordens kommande undergång samt Thanos och hans Cabal. Namor, som är en av Cabals medlemmar, har fått kalla fötter och är redo att ta sitt straff. Med hjälp av avancerad teknologi från Avengers försöker han oskadliggöra Cabal men Black Panther ser istället en möjlighet att få utkräva hämnd efter allt Namor orsakat hans sargade hemland. Dock går det inte som Avengers, eller Black Panther, tänkt sig eftersom Cabal istället hamnar på Earth-1610 som är Marvels så kallade Ultimate-universum där de stiftar bekantskap med Ultimate Reed Richards som verkligen inte är någon mysfarbror.

Hank Pym återvänder också efter en utforskning där målet var att hitta vad det är som orsakar Multiversums kollaps och hans upptäckt ger Avengers kalla kårar. Till råga på allt har också Gladiator och Shi’ar-imperiet beslutat sig för att få ett slut på alltihop genom att förinta vår jord. Ack och ve!

avengers2012-041-02381rykEftersom början på Secret Wars snart dimper ner i min brevlåda måste jag sätta lite fart när det gäller mina recensioner av upptakten Time Runs Out och efter volym 3 (som innehåller Avengers #40-42 samt New Avengers #29-30) är det bara en volym kvar. Att det ska behövas totalt 20 nummer innan eventet brakar loss känns ganska tröttsamt eftersom det inte är lätt att hålla ordning på alla ingredienser Jonathan Hickman använt för att koka ihop den här soppan men stundtals är den fortfarande välsmakande även om det skulle behövas lite mer salt.

Höjdpunkten i den här volymen är helt klart Avengers #41 (tecknad av Mike Deodato i högform för en gång skull) där vi får stifta bekantskap med Ultimate Reed Richards, eller The Maker som han också kallar sig. Denne Reed är en långt mer känslokall och störd version än vad vi är vana vid. Han är till exempel också medveten om problemet med kolliderande världar och har med lätthet och på egen hand förintat 67 världar. Nu befinner sig plötsligt Cabal, som delar hans förtjusning när det gäller att förinta världar på löpande band, på hans värld och detta faktum är både läskigt och spännande på samma gång.

New_Avengers_Vol_3_30_TextlessBottennappet är New Avengers #30 där vi får en redogörelse av Hank Pym om The Beyonders som är så mäktiga att de dödat Celestials och Multiversums egen väktare, The Living Tribunal, (vilket Tony Stark upptäckte redan i New Avengers #8). The Beyonders är helt enkelt lite för bra för min smak och dessutom tecknas detta tuggummi av Dalibor Talajic vars stil verkligen inte passar för att leverera ett episkt nummer med varelser som är som gudar. Allt detta kan jag dock ha överseende med men det som stör mig på riktigt är Captain Britains berättelse om hur Otherworld och hela Captain Britain Corps förintades av The Beyonders och deras Mapmakers. För det första älskar jag Captain Britain och hela konceptet med en engelsk kämpe för varje del av Multiversum och för det andra sker allt detta i en flashback på tre rutor. Om nu ändå Hickman tog sig besväret att göra slut på Captain Britain Corps hade han åtminstone kunnat ägna ett helt nummer åt denna hemskhet och om någon på Marvel hade haft lite fingertoppskänsla skulle tecknaren Alan Davis (som gjort stordåd med Captain Britain under så lång tid) fått äran att teckna det istället för att bara teckna ett snyggt omslag. Jag är lika upprörd som när Brian Michael Bendis med en axelryckning avlivade hela Alpha Flight långt borta i New Avengers #16 år 2006. Sånt gör man inte ostraffat och tack Gode Gud för att superhjältar kan återuppstå.

I övrigt tuffar allt på som vanligt och det är en befrielse att vi äntligen är i hamn i nästa volym. Hickmans Avengers och New Avengers är helt klart en blandad kompott som bitvis drabbats av elefantsjuka men jag ser fortfarande fram emot Secret Wars.

Manus: Jonathan Hickman
Illustration: Stefano Caselli, Kev Walker, Mike Deodato, Dalibor Talajic
Färgläggning: Frank Martin
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...