Recensioner

Past Aways #1-3

onsdag 17 juni, kl 23:36 av 0 kommentarer

26716Som jag nämnt i ett tidigare inlägg har jag utforskat eller håller på att utforska fyra tämligen nya serier från Dark Horse Comics det här året. Först ut var Lady Killer, följt av Ei8ht (som avslutas den här veckan), Neverboy har två nummer kvar och sedan har vi målet med dagens recension, nämligen första miniarcen av Past Aways av Matt Kindt (Mind MGMT, The Valiant, Divinity) och Scott Kolins (The Flash).

Serien tjuvstartade i Dark Horse Presents #6 med en liten prolog där vi får följa fyra chrononauter från en mycket avlägsen framtid som kraschlandar i vår nutid någonstans i USA och som efter en smärre incident plötsligt inser att deras expedition, som skulle vara i 36 timmar, nog kommer att bli avsevärt mycket längre, om de nu kommer hem igen överhuvudtaget. När själva huvudserien börjar har ett år gått och teamet är splittrat men förenas igen efter en mystisk händelse i Grekland som dessutom ger dem hopp om att en dag få återvända hem.

past-aways-press-release-art-f7f63Alla medlemmar i expeditionen har unika ansvarsområden som matchar deras personligheter: Arthur är deras orädde ledare samt ett taktiskt geni som besitter en okuvlig kämpaglöd. Han tror att matematik och vetenskap har svar på allt och han är också övertygad om att alla i teamet älskar honom. Margaret är teamets filosof och är hård på utsidan men ännu hårdare på insidan. Hon är bipolär, vapenexpert och tycker Arthur är en skitstövel. Ursula har en konstnärlig ådra och är teamets själ, hjärta och samvete. Hennes uppdrag är bland annat att skapa harmoni i gruppen men hon önskar i hemlighet att hon vore död. Philip är den perfekta ”människan” som har sett mer av universum än alla i teamet sammantaget. Hans kunnande är omätligt men han är också en hjärtlös jävel. Sist men inte minst har vi Herbert som är ansvarig för all objektiv dokumentation, teknisk nörd och serien Past Aways berättarröst.

DHP3-6-Pastaways-PG-01-df089Redan i prologen slår Matt Kindt an en perfekt ton av både äventyr, tekniskt mumma, skön dialog och härlig gruppdynamik som präglar serien i de följande tre numren som jag har läst. Alla misstror Arthur på olika sätt (speciellt Philip som skulle ha dödat honom om han kunde) och Arthur själv tror som sagt att alla älskar honom, Ursula verkar djupt deprimerad och försöker vid minst två tillfällen ta livet av sig medan Margaret tjatar om att deras öde är förutbestämt. En skön twist med hela tidsresandet är att alla är odödliga eftersom de ännu inte har fötts, vilket visserligen är sjukt skruvat men å andra sidan snackar vi ju om tidsresande vilket är rätt crazy överlag.

4476764-buttPast Aways är en skickligt utarbetad historia med karaktärer som berör ju mer vi lär känna dem. Nästan varje sida innehåller en ruta där vi får korrekta förklaringar till olika saker som teamet har till sitt förfogande och förutom att de ger en inblick i hur långt utvecklingen gått i deras nutid så ger de också upphov till många skratt när de träffsäkert kommenterar vår ”primitiva” teknologi. Varje nummer innehåller också extramaterial i form av Herberts dagboksanteckningar, Herbert Traveloge, där han beskriver olika möten med vår värld (riktiga böcker, bajs, hamburgare, biobesök) samt bilder av deras högkvarter i en övergiven missilsilo i norra Arizona. Det som känns extra upplyftande är att man får se vår värld genom teamets glasögon vilket är både roligt, skrämmande och fascinerande på samma gång.

pastaways2p3-3bd23Past Aways tecknas av Scott Kolins som är en ny bekantskap för mig men jag gillar hans stil som är lite gammaldags och påminner lite om Herb Trimpe på äldre dar. Bill Crabtree står för den skarpa färgläggningen som kanske inte tilltalar alla men funkar perfekt för mig.

Målet med teamets resa var att samla in prover, dokumentera och observera samt studera historien och lära sig av misstagen men efter att olika saker börja poppa upp lite här och var (en livsfarlig minidrake och en gigantisk cyborg som ödelägger halva Chicago) upptäcker de att de från att ha varit den perfekta expeditionen förvandlats till hjältar. Hela serien är sprängfylld med allt möjligt och ändå känns det bara som om Matt Kindt gläntat på locket till en outsinlig källa av inspiration, charm och äventyr utan slut. Jag kommer definitivt fortsätta läsa Past Aways och konstaterar redan nu att det är lätt att stirra sig blind på bra Image-serier fast det finns gott om bra serier på andra förlag, och dit hör sannerligen Lady Killer och Past Aways från Dark Horse Comics. För övrigt tänker jag också utforska förlagets serie Ghost Fleet som fått galet höga betyg av flera seriebloggar. Nästa stopp blir Ei8ht av Rafael Albuquerque och det är också en riktig höjdare!

Manus: Matt Kindt
Illustration: Scott Kolins
Färgläggning: Bill Crabtree
Förlag: Dark Horse Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...