Recensioner

Sheltered Vol. 3

måndag 22 juni, kl 17:14 av 0 kommentarer

Sheltered_TP_03Victoria och Tab lyckas till slut fly Safe Haven med hjälp av Mitch och får slutligen kontakt med polisen som nu börjar ana att något fruktansvärt hänt i lägret. FBI och ATF slår en järnring runt området och försöker till varje pris lösa situationen på fredligt vis medan Safe Havens invånare, under Lukas ledning, däremot rustar sig för krig. Myndigheterna vill verkligen inte ha ett nytt Waco-scenario på sitt samvete men när ungdomarna svarar med öppet och besinningslöst våld finns det inte längre någon återvändo. Lägret stormas.

Tredje och sista volymen av Sheltered bjuder inte på några större överraskningar utan slutar precis som man hade förväntat sig, bortsett från seriens sista två rutor som ändrar premisserna för hela seriens upplägg och dessutom lämnar flera logiska följdfrågor obesvarade. Jag tänker inte spoila slutet men låt oss säga att jag hade mina föraningar men hoppades att Ed Brisson och Johnnie Christmas hade valt en annan utgång för serien. Efter en brutal stormning av Safe Haven i Sheltered #14 avslutas serien med ett nummer där alla överlevandes berättelser får en bra avslutning och hade Sheltered slutat där hade mitt betyg blivit mycket högre.

fraughtFör er som ännu inte upptäckt Sheltered handlar den om preppers, det vill säga människor som förbereder sig för den stundande apokalypsen, antingen av religiös/filosofisk anledning eller bara för att de är offer för konspirationsteorier. Hamstring, läger, överlevnad, vapen, avskildhet och en misstro mot myndigheter överlag är alla klassiska kännemärken men Brisson och Christmas väljer också att krydda sin berättelse med en synnerligen obehaglig variant av Flugornas herre. Under den unge Lukas ledning dödar barnen i Safe Haven sina föräldrar eftersom han är övertygad om att en vulkan i Yellowstone kommer att få ett katastrofalt utbrott som kommer att påverka hela omvärlden och han ser mordet på de vuxna som en förutsättning för att resurserna ska räcka till just ungdomarna. Naturligtvis går planen käpprätt åt helvete eftersom alla inte är med på den, som till exempel Victoria och Hailey, och dessutom gör sig omvärlden också påmind och det hela utvecklas till ett iskallt och blodigt drama där ingen vet vem som är vän eller fiende.

Best-of-2014-Part-1-08Även om Sheltered inte är ett mästerverk har den ändå bra kvalitéer och är helt klart läsvärd. Det bästa med den är egentligen att den är ett drama om människor i en extrem situation utan inslag av sci-fi, övernaturligt och superhjältande, vilket annars brukar dominera mitt serieläsande. Johnnie Christmas går från klarhet till klarhet under hela resans gång och även om hans stundtals blir diffus så är hans penna lika ofta briljant. Det som också är tilltalande är själva formatet med en avslutad berättelse på 15 nummer i tre sköna trades, något som också är fallet med den underbara serien Alex+Ada som avslutades med #15 den här veckan. Alla serier behöver inte vara en ongoing som tuggar om samma historia tills den tappat all smak och därför välkomnar jag serier som Sheltered, en för-apokalyptisk serie som verkligen lever upp till namnet.

Manus: Ed Brisson
Illustration: Johnnie Christmas
Färgläggning: Shari Chankhamma
Förlag: Image Comics
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...