Recensioner

Ms. Marvel Vol. 3: Crushed

onsdag 24 juni, kl 23:51 av 0 kommentarer

DIG059969_1Tredje volymen med nya Ms. Marvel inleds med ett speciellt Alla hjärtans dag-nummer där Kamala Khan möter ingen mindre än asaguden Loki. Det visar sig nämligen att The Inventors uppfinningar teoretiskt kan hota Asgard och därför skickar de nordiska gudarna sin egen Agent of Asgard för att neutralisera hotet och spåren leder naturligtvis till New Jersey och Kamalas egen skola. Efter att alla missförstånd är utredda är det så dags för Kamala själv att träffas av Amors pilar. Den perfekta pakistan-amerikanska svärmorsdrömmen Kamran, blivande student på MIT vars föräldrar är gamla vänner till familjen, visar sig också vara en nörd som gärna hänger på World of Battlecraft och drömkillen blir sedan löjligt perfekt när det senare visar sig att han också är en Inhuman precis som Kamala. Är Kamara killen med stort K eller är han för bra för att vara sann?

20150219_195232Ms. Marvel Vol. 3: Crushed av G. Willow Wilson samlar Ms. Marvel #12-15 vilka jag läst i lösnummer och köper man hela traden får man även bonusnumret S.H.I.E.L.D. #2 (Mark Waid/Humberto Ramos) där agent Jenna Simmons försöker jobba undercover på Kamalas skola. Efter ett tämligen mediokert och rätt onödigt reklamnummer för Lokis egna titel Loki: Agent of Asgard tecknat av Elmo Bondoc är det så dags för Willow Wilsons tredje arc med nya stjärnskottet Kamala Khan. Titeln på denna miniarc (”Crushed”, Ms. Marvel #13-15) som även gett namn åt traden syftar naturligtvis på förälskelse men också det engelska ordets andra betydelse, nämligen krossad eller tillintetgjord och är verkligen en bra sammanfattning på hela volymen.

11035629_365959006921240_2514603472379342913_oFörra volymens moralpredikningar och klichéfyllda superhjältande ersätts den här gången av en annan historia vars slut man kan räkna ut på en mils avstånd men Willow Wilson fyller serien med så mycket charm och bra dialog att jag kan överse med den välkända förvecklingen och sveket. Det jag saknade från förra volymen (mer av Kamalas personliga resa och bakgrund samt förhållandet till bästa vännen Bruno) utforskas med råge vilket är glädjande men den känns ändå som om Willow Wilson bara gläntat på dörren. Efter avslöjandet om att Kamala är en av dem som drabbats av terrigen-dimman och blivit en Inhuman får vi också mer av den varan i form av rebelliska Inhumans som inte är intresserade av att gå i drottning Medusas ledband och försöker rekrytera Kamala till deras sida (vi får bland annat möta den explosiva kvinnan Kaboom och kuppmakarnas ledare Lineage).

5ybx5hEn av volymens bästa scener är när Kamran och Kamala beundrar Manhattans skyline samt den mellan Bruno och Kamalas bror Aamir där de diskuterar det faktum att Bruno är hopplöst kär i Kamala men Aamir försöker få honom att inse det hopplösa i situationen. En katolik av italiensk börd och en muslim av pakistansk är ett otänkbart förhållande för Aamir och hans föräldrar men som Bruno sorgset konstaterar: ”Jag kan inte INTE älska henne. Jag har försökt”. Detta är ett strålande exempel på det som gjorde att jag blev förälskad i första arcen av Ms. Marvel och visar också prov på Willow Wilsons fingertoppskänsla när det gäller den här genren. Just det! Den andra höjdarscenen är en tvättäkta Star Wars-referens från Rymdimperiet slår tillbaka som jag inte tänker spoila men som fick mig att klucka förtjust av nörderi.

tumblr_nlezfzgYU61tnf4ujo1_1280Ms. Marvel är nu varm i kläderna och redo för nya äventyr och medan vi väntar på Adrian Alphonas återkomst i nästa arc kan ni njuta av Takeshi Miyazawas manga-inspirerade penna som gör stordåd i ”Chrushed”. Hans stil passar serien perfekt och är dessutom en fröjd att titta på och jag hoppas att den här arcen inte är det sista vi ser av honom.

Manus: G. Willow Wilson
Illustration: Elmo Bondoc, Takeshi Miyazawa
Färgläggning: Ian Herring
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...