Recensioner

The Wicked + The Divine Vol. 2: Fandemonium

onsdag 22 juli, kl 00:40 av 0 kommentarer

TWTDTPB2-2x3-300Någon försökte sätta dit Lucifer för mord och Laura försökte bevisa att hon var oskyldig. Tyvärr misslyckas Laura och efter att Lucifer flytt ur fängelset dödas hon av gudmodern Ananke själv med ett snabbt knäpp med fingrarna. Senare på kvällen knäpper Laura med fingrarna och cigaretten hon fått av Lucifer tänds. Är hon månne en av de tolv gudarna?

Andra volymen av The Wicked + The Divine (samlar #6-11) börjar en månad efter de traumatiska händelserna i första volymen där Laura, som nu blivit en kändis fast inte på det sätt hon önskat, håller sig borta från offentligheten när hon plötsligt får ett besynnerligt telefonsamtal där en silkeslen och förtrollande röst ber henne om ett möte. Mötesplatsen är vid Lucifers grav (vars riktiga namn vi nu får reda på, nämligen Eleanor Rigby) och personen som vill träffa henne denna regntunga natt är ingen mindre än guden Inanna. Efter lite efterforskning har Inanna fått reda på att de man trodde var kristna fanatiker som försökte mörda Lucifer och sedan dog för hennes hand visserligen var fanatiker men inte religiösa. De var hängivna fans. Efter detta möte beslutar sig Laura för att det är dags att åter träda ut i ljuset och första provet blir ett gigantiskt konvent, London Fantheon, där över 100.000 fans samlats.

wicked-and-divine-6-interiors-3Kieron Gillen och Jamie McKelvies serie om gudar som tar mänsklig gestalt i form av popstärnor för att sprida sitt ”evangelium” och sedan dö efter två år bjuder den här gången på en djupdykning i fankulturen kring dessa tolv gudar. Serien utspelas under feb-aug 2014 och tar oss från ovan nämnda Fantheon, vidare till Underground Dionysus Kiss Story Party XI, Valhalla som är Pantheons högkvarter i London samt musikfestivalen Ragnarock i Hyde Park. Att vara hängiven sin idol så mycket att man är villig att göra vad som helst för att bli som dem är en av seriens kärnpunkter men myntet har också en baksida. Bland annat introduceras begreppet ”The Prometheus Gambit” som innebär att man får en guds krafter om man dödar en, vilket nog var vad Lucifers presumtiva mördare hade i kikaren. Vidare har vi andra volymen titel som understryker kändisskapets mörka sida där ordleken Fandemonium är en blandning av både fan och pandemonium, som betyder kaos. Om man ytterligare spetsar till begreppet ”The Prometheus Gambit”, vilket serien också gör, kan man fråga sig vad som händer om en gud dödar en gud? Får den segrande den döde gudens krafter eller förlänger den sin utmätta tid på vår jord?

280f7f04ef3513cf6d3f0f7b63ceec20Tidigare har vi bland annat fått se Lucifer, som är en kvinnlig variant av David Bowie från hans Thin White Duke-period och Woden eller Odin i sin Daft Punk-mask och i Fandemonium får vi nu stifta bekantskap med Inanna, som är så mycket Prince att han badar i purpurregn, Dionysus, som driver ett diskotek där tre dagar känns som tre timmar, samt Urdr, som är en av de tre nornorna och följaktligen heter hennes båda följeslagare Verdandi och Skuld. Lauras möte med Dionysus befäster också andra volymens budskap om baksidan med ära och berömmelse när Laura säger att han måste ha fått vinstlotten eftersom han alltid är glad och gör andra människor glada. Då rämnar för ett ögonblick fasaden och Dionysus konstaterar med rödsprängda ögon att han inte varit ensam i huvudet på två månader och att han inte sover. Sedan ler han glatt och går tillbaka och öppnar dörren till sitt rökfyllda diskotek.

tumblr_nnznlvTHer1ut74z8o2_500När jag började skriva den här recensionen lutade mitt betyg åt en svag trea men under resans gång har jag insett att den är värd mycket mer än så. Rent utseendemässigt får den toppbetyg med Mckelvies underbara bilder, Matthew Wilsons magnifika färgpalett och Clayton Cowles klanderfria textning men det som hindrar den från att få toppbetyget fem beror på, precis som första volymen, att Gillens berättande och dialog ibland tenderar att bli för pretentiös för min smak samt det faktum att handlingen blir väldigt invecklad med svartsjuka, mystik och att alla gudar öppnar upp sig för Laura efter hennes bekantskap med Lucifer. Själva avslutningen bjuder dock på en präktig spark i skrevet värdigt valfri säsongsavslutning av Game of Thrones vilket tar serien till oanade höjder. Där serien framförallt är ett föredöme och en ledstjärna bland mainstreamserier är att ingen karaktär reduceras till sitt kön eller hudfärg. Flera av gudarna har till exempel olika, eller i vissa fall flera, sexualiteter men detta är inget som skrivs på näsan utan förvandlas på ett skönt sätt till en icke-fråga. Serien handlar om livet och döden och om mig, dig och alla andra vackra människor på vår jord.

Manus: Kieron Gillen
Illustration: Jamie McKelvie
Färgläggning: Matthew Wilson
Förlag: Image Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...