Recensioner

The Manhattan Projects, Vol. 5: The Cold War

lördag 29 augusti, kl 18:52 av 0 kommentarer

ManhattanProjects_TP_05Den talande hunden Laika skickar ett nödanrop från yttre rymden och hennes älskade husse Gagarin startar en räddningsexpedition tillsammans med Wernher von Braun. Utomjordingar som landade i sibiriska Tunguska har infiltrerat Kreml vilket resulterar i att forskningsutbytet mellan Star City och Los Alamos går åt pipan. President Kennedy börjar bli allt mer paranoid och skickar vicepresident Lyndon B. Johnson för att avsluta Manhattanprojektet men Johnson har egna storslagna planer. De ”ryska” utomjordingarnas mål att erövra USA involverar också Kuba. Feynman och Albert och Albrecht Einstein koloniserar multiversum medan Harry Daghlian har slagit läger i den amerikanska öknen där han dyrkas som en ”Atomic Messiah”. Kalla kriget är i full gång och detta är finalen på första akten av The Manhattan Projects, men det är också uvertyren till nästa galna vetenskapsäventyr.

manhattanprojects21cEfter att serien helt tappade luften i fjärde volymen har Jonathan Hickman och Nick Pitarra äntligen lyckats blåsa liv i den igen. Mycket är sig likt från förr och det är en befrielse att Oppenheimers inbördeskrig nu äntligen är avslutat. Problemet med den här volymen (som samlar The Manhattan Projects #21-25) är att den spretar åt alla möjliga håll med flera parallella handlingar, ännu fler karaktärer, mycket berättarröst och allmän pratighet. Tokigheterna och historiska personer och skeenden i alternativ form är det dock inget fel på men hela volymen blir som ett mellanspel där alla olika personer i berättelsen upplever sitt eget lilla äventyr.

Bäst är Laikas möte med utomjordingarna i Sionnu Science Union som placerar henne i fängsligt förvar tillsammans med Rys, som är en kartspecialist och en reinkarnation av två rymdtvillingar vars vokabulär sträcker sig till ordet ”Blarg”, samt spionroboten UNa som är specialiserad på desinformation vilket gör att han konstant ljuger. Denna udda trio lyckas fly efter att skeppet angripits och förstörts av andra utomjordingar och under flykten råkar även Laika ut för en olycka som kommer att påverka henne resten av livet.

TMP23-SMP-1Generalsekreteraren Leonid Brezjev som utomjording är mycket trevlig att skåda och en frisk fläkt i persongalleriet men mest imponerar dock Lyndon B. Johnson, ständigt beväpnad och iförd full cowboymundering, som lindar generalerna Groves och Westmoreland runt sitt lillfinger. Mordet på Kennedy och seriens förklaring till den mystiska kulans omloppsbana som gäckat historiker allt sedan Skotten i Dallas 1963 får en mycket annorlunda, men för The Manhattan Projects helt logisk, förklaring. Vidare har vi Kubakrisen som används som en täckmantel för att Brezjnev och co ska kunna använda Fidel Castro och Che Guevarna för sina alldeles egna syften.

85828941d59343ae9777c78aca1f2599Serien fortsätter nu med fristående arcs där vi får följa olika delar av det splittrade kollegiet av skruvade vetenskapsmän och första anhalten är Gagarins jakt på Laika i The Manhattan Projects: The Sun Beyond The Stars som nu kommit fram till andra numret. Denna serie är inte på långa vägar över och om du bara står ut med en del fallgropar i tredje och fjärde volymen så är den en fantastiskt galen och underbar berättelse om vetenskap och alternativ historia som inte liknar något annat i seriedjungeln.

Manus: Jonathan Hickman
Illustration: Nick Pitarra
Färgläggning: Jordie Bellaire
Förlag: Image Comics
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...