Recensioner

Ivar, Timewalker, Vol. 1: Making History

söndag 20 september, kl 22:34 av 0 kommentarer

IVAR_TPB_001_COVER_ALLEN1Doctor Neela Sethi har uppfunnit tidsresande. Det enda problemet är att hon inte vet om det själv utan får reda på det via en mystisk rödhårig främling i Hugo Boss-kostym vid namn Ivar Anni-Padda som knackar på dörren till hennes labb på forskningscentret CERN. Förutom att han skrämmer vettet ur Dr Sehti berättar han att hon svävar i stor fara eftersom personer är ute efter henne och när labbet sedan invaderas av artificiella Prometheans från femte dimensionen ser hon ingen annan utväg än att ta hans hand och följa med på en galen resa genom tidsepokerna. Under resans gång blir Neela varse att det inte går att skriva om historien men röster från framtiden fortsätter fresta henne vilket kan bli undergången för oss alla.

IVAR_001_0022Ivar, Timewalker är ytterligare en trevlig ny serie från Valiant Entertainments nya giv Valiant Next där vi får lära känna den äldste av bröderna Anni-Padda. Förutom seriens titelperson Ivar består brödraskaran av det alkoholiserade kraftpaketet Armstrong och den evige krigaren Gilad som bägge två tillhör Valiants mest kända skapelser med egna serier som Archer and Armstrong respektive The Eternal Warrior och även om tidsresenären Ivar gett namn åt titeln så är han förvånansvärt anonym. Seriens verkliga huvudperson är nämligen Doctor Neela Sethi och till skillnad från träbocken Ivar är hon en lysande välskriven karaktär med en historia väl värd att berätta.

MakehistorysplashFred Van Lente och Clayton Henry har tidigare gett oss den lysande serien Archer and Armstrong och även om jag alltid välkomnar bra serier om tidsresande så blir det ofta rätt tungt och grötigt med mycket förvirrande utläggningar som kräver en examen i fysik. Som vanligt när det gäller Van Lente kryddar han serien med mycket humor även om den inte är lika galen som i Archer and Armstrong. Hur amiral Nelson egentligen dog vid slaget vid Trafalgar och mer eller mindre bisarra versioner av chrononauter ute efter att döda Hitler är två exempel men det som verkligen berör och får mig att vilja läsa fortsättningen är Neelas desperata försök att till varje pris förhindra hennes älskade faders oundvikliga död. Här slår Van Lente huvudet på spiken med ett öde som de flesta av oss kan identifiera sig med, till skillnad från invecklande tidsparadoxer och andra hjärnbryderier.

IVAR_001_COVER-B_MOLINAÄven om Valiants egen Doctor Who mer fungerar som seriens guide än huvudperson är historien om Neela Sehti så pass bra att den förtjänar att läsas och den är definitivt bättre än det mesta som kommer från både Marvel och DC just nu. Gör dig själv en tjänst och börja läsa superhjälteserier från Valiant. Du kommer inte bli besviken.

Manus: Fred Van Lente
Illustration: Clayton Henry
Färgläggning: Brian Reber
Förlag: Valiant Entertainment
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...