Recensioner

Prez #1-2

söndag 4 oktober, kl 13:11 av 0 kommentarer

STK672307Året är 2036 och USA förbereder sig inför det kommande presidentvalet. Detta är dock en era där pengar styr allt, politiska värderingar och valmanifest är förlegade, folk röstar med hjälp av twitter och vem som helst oavsett ålder har en chans att bli president. Mitt bland alla kandidater med politiskt korrekta och kristna värderingar (och som inte har några skelett i garderoben, typ gamla selfies där de röker gräs) dyker helt plötsligt 19-åriga Beth Ross upp från ingenstans. Hon har blivit en viral kändis, Corndog Girl, efter att en kollega lagt upp en video på internet där hon råkar fritera sitt hår när hon gör rent fritösen på snabbmatstället Li’l Doggies och eftersom intresset för de andra kandidaterna är minst sagt ljummet blir hon helt plötsligt en av kandidaterna till presidentposten. Efter ett val utan segrare och en utdragen kohandel i representanthuset där varje stat försöker skaffa sig lönsamma fördelar genom att rösta på Ross inträffar så det ofattbara. USA har en ny president som inte är skyldig någon några gentjänster eller är rädd för att förödmjukas och hon heter Beth Ross.

prez-1-phone-300x243Eftersom jag är tillräckligt insyltad i Marvels krångliga kontinuitet aktar jag mig noga för att trassla in mig i DC:s så därför blev jag extra glad när förlaget presenterade en helt ny serie som utspelas i en inte allt för avlägsen framtid i en värld utan superhjältar. Prez är skriven av Mark Russell som tidigare gjort religiös satir med serien God Is Disappointed in You och tecknad av Ben Caldwell (The Dare Detectives, Justice League Unlimited) och är en modern version av DC:s kortlivade serie från 1970-talet om USA:s förste tonårspresident Prez Rickard.

p2-1Det som slår mig först med denna trevliga serie är att den är en klockren satir över vad hela vårt samhälle, inte bara USA, är på väg att förvandlas till. Ingen tittar på TV, presidentkandidater förödmjukar sig i en videocast med en halv miljon följare för att fiska röster, reklam överallt, Trial by Facebook, den livsfarliga TV-showen Double-Dare Billionaire där vinnaren är den som vågar skjuta sig själv med en pistol och det bästa av allt, tacodrönare. En senator kommer på den geniala idén att utfodra landets fattiga med ohälsosam och näringsfattig mat samtidigt som drönarna övervakar medborgarna så ingen lurar systemet eller tar droger. Briljant!

Prez-2-CoverDe första två numren av Prez djupdyker i den cyniska cirkusen kring valet av en president och vi får inte så mycket kött på benen när det gäller huvudpersonen mer än att hon går på college och att hennes far är döende i kattinfluensan men det gör ingenting för Russell och Caldwells galna värld är helt underbar som den är och vi kommer få se mer av Beth Ross i kommande nummer. Det här är en riktigt bra, rolig, underfundig, skrämmande trovärdig och träffsäker samt även sorglig serie som inte liknar någonting annat i DC:s katalog just nu och om du vill läsa en ny serie från förlaget i år så kan jag inte nog rekommendera den.

Manus: Mark Russell
Illustration: Ben Caldwell
Tusch: Mark Morales
Färgläggning: Jeremy Lawson
Förlag: DC Comics
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...