Recensioner

Hawkeye, Vol. 5: All-New Hawkeye

onsdag 7 oktober, kl 21:01 av 0 kommentarer

All-New_Hawkeye_Vol_1_1_TextlessTeam Hawkeye, Clint Barton och Kate Bishop, upptäcker att ett av Hydras supervapen med kodnamnet Communion egentligen är tre stackars deformerade barn med dödliga krafter. Barton och Bishop beslutar sig för att ta saken i egna händer och skydda barnen till varje pris, både från Hydra men också S.H.I.E.L.D., men frågan är om inte Team Hawkeye tagit sig vatten över huvudet med tanke på de krafter barnen besitter.

Vi får också ta en närmare titt på en viktig period i bröderna Bartons uppväxt. Efter att ha rymt från sin senaste fosterpappa hamnar Barney och Clint på en kringresande cirkus där de bland annat stiftar bekantskap med Jacques Duquesne, The Swordsman, som hjälper bröderna bemästra sina respektive talanger: Clints med pilbåge och Barneys fallenhet för tjuv och rackartrick. Att göra rätt val i livet var något som Clint fick brottas med i tidig ålder och han har lärt sig den hårda vägen att man ibland måste fatta svåra beslut…och leva med konsekvenserna.

4376482-hawkeye001_int2Efter Matt Fraction och David Aja är det så dags att välkomna Jeff Lemire och Ramon Perez som nya kaptener på Hawkeye-skutan. Trots att titeln bytt namn till All-New Hawkeye är det mycket som är sig likt: Clint och Kate bråkar som de brukar och Clint har fått hjälp med sitt hörselproblem. Han bor fortfarande i sin sunkiga lägenhet på Manhattan med hunden Lucky samt klär lika snyggt i näsplåster som tidigare. Även om serien inte är lika rolig som innan är den fortfarande mycket underhållande och verkar än så länge vara fri från övrig Marvel-kontinuitet vilket är mycket glädjande.

All-New Hawkeye (2015-) 001-003Där serien levererar bäst är i berättelsen om bröderna Bartons möte med Swordsman och den kringresande cirkusen där Lemire återigen visar prov på att han är en mästare när det gäller att skildra föräldralösa barn eller barn med trassliga föräldrarelationer (Essex County, Sweet Tooth, Descender). Särskilt stark blir scenen mellan Clint och Jacques Duquesne där unge Clint vill ta ut sin frustration med hjälp av sina knytnävar medan Jacques lugnt meddelar att han aldrig kommer att slå honom. Misshandel och slag är något som Clint vant sig vid för att han tror att han förtjänar det men Jacques konstaterar att han inte gjort något fel. Han är ju bara ett barn.

img_6700Tecknaren Ramon Perez målar också dessa återblickar i härliga vattenfärger vilket blir en stark kontrast till händelserna i nutid och Ian Herrings färgläggning är exemplarisk och välsmakande. Överlag är det just Perez bidrag till serien som förtjänar högst betyg och jag ser verkligen fram emot fortsättningen på serien, som efter bara fem nummer börjar om igen med ett nytt nummer ett. Förutom All-New Hawkeye är Lemire snart aktuell med flera nya titlar i den nya given ”All-New, All-Different Marvel” såsom Extraordinary X-Men (bild: Humberto Ramos), Old Man Logan (bild: Andrea Sorrentino) och en ny volym med Moon Knight (bild: Greg Smallwood).

Ni som saknar Hawkeye av Fraction och Aja kan lugnt plocka upp All-New Hawkeye av Lemire och Perez. Den kommer inte upp i samma världsklass som innan men det tror jag ingen förväntade sig heller eftersom Fraction och Ajas serie var något unikt och alldeles underbart men Lemire och Perez version ligger ändå i framkant med vad Marvel publicerar i övrigt just nu. Rekommenderas!

Manus: Jeff Lemire
Illustration: Ramon Perez
Färgläggning: Ian Herring
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...