Recensioner

Ms. Marvel, Vol. 4: Last Days

tisdag 17 november, kl 21:35 av 0 kommentarer

515s6jR7cdL._SY344_BO1,204,203,200_Att få sitt hjärta krossat känns som jordens undergång, men aldrig kunde väl Kamala Khan föreställa sig att det skulle bli så bokstavligen. Medan himlen över New York fylls av en kolliderande planet kidnappas hennes bror Aamir av Kamalas ondskefulle ex-pojkvän Kamran, som tror att han kan göra även Aamir till en Inhuman och få honom att ansluta sig till deras uppror mot drottning Medusa. Hennes älskade hemstad och familj är i stor fara men Kamala får hjälp från oväntat håll – hennes stora idol Carol Danvers, alias Captain Marvel. När dammet har lägrat sig återstår dock det smärtsamma faktum att jorden verkligen håller på att gå under, men Kamala är omgiven av nära och kära och känner sig helt trygg. Det här är slutet…på början.

msm17_3Ytterligare en avslutning av en Marvel-titel med anledning av Secret Wars och precis som med Black Widow, Punisher och Silver Surfer har den försetts med namnet ”Last Days” för att ytterligare understryka att detta är det sista vi ser av dessa hjältar…åtminstone fram till att allt blir som vanligt igen nu när All-New, All-Different Marvel redan är i full gång. Jag måste säga att jag hade väldigt låga förväntningar på de avslutande numren av Ms. Marvel (#16-19) efter två tämligen bleka arcs av G. Willow Wilson och tecknarna Adrian Alphona, Jacob Wyatt, Elmo Bondoc och Takeshi Miyazawa men döm om min förvåning när jag helt plötsligt höll i min hand något av det bästa jag läst i superhjälteväg, en perfekt avslutning på första säsongen med Kamala Khan och med ett sistanummer som lätt kvalar in på listan över årets bästa enskilda nummer alla kategorier.

3esu3qSjälva jakten på Aamirs kidnappare följer alla standardregler när det gäller superhjälteaction, även om Alphonas härliga stil alltid ger ett extra lyft till anrättningen, men närvaron av Kamalas stora idol Carol Danvers plus en lägenhet fylld med alldeles för söta små övergivna katter gör ändå de första numren minnesvärda. Det är på slutet, när Carol berättat för Kamala att jordens dagar verkligen är räknade, som magin börjar. Både Wilson och Alphona överträffar sig själva i Ms. Marvel #19 där Kamala, hennes familj och vänner barrikaderat sig på skolan i väntan på apokalypsen och Kamala löser upp olika trådar mellan sin mor, frenemyn Zoe, vännen Nika samt naturligtvis Bruno. Det är så vackert och välplanerat att jag får en klump i halsen och gåshud på hela ryggen och när hela aulan brister ut i en Bollywood-liknande dansfest vet jag knappt vart jag ska ta vägen. Det som gjorde första arcen av Ms. Marvel till ett välkommet tillskott i superhjältefamiljen avslutas med en värme och optimism som jag aldrig sett maken till och jag blir så glad, för det var precis det här jag hoppades på att jag skulle få uppleva när serien lanserades.

Ms.-Marvel-2014-019-015Ms. Marvel är redo för nya äventyr den här veckan då serien startar om på nytt med samma kreatörsteam och nu, åtta månader efter Secret Wars, är Kamala officiell medlem av Avengers och hennes drömmar har därmed slagit in. Om du ännu inte börjat läsa Ms. Marvel har du missat något och första volymen finns samlad i en inbunden utgåva med en andra på gång i april 2016. Läs den!!!

Manus: G. Willow Wilson
Illustration: Adrian Alphona
Färgläggning: Ian Herring
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...