Recensioner

The Infinite Loop

söndag 3 januari, kl 00:21 av 0 kommentarer

4912402-01”Idag gör du något som någon gjorde igår och någon annan gör imorgon”. Det är den första regeln som Teddy och de andra tidspoliserna i framtiden får lära sig. Hon trodde att hon vant sig men människan fortsätter att upprepa samma misstag i historien om och om igen, och det är hennes uppdrag att se till att det fortsätter så. Det värsta som kan hända är förändring. Hon har haft det extra besvärligt på sistone eftersom tidsterrorister skapar avvikelser i tidsströmmen som hon måste städa upp och dessutom dyker det allt oftare upp avvikelser som är levande varelser (som en blodtörstig T-Rex). Teddy är en av de bästa i branschen men hon tas på sängen när hon plötsligt springer på en mänsklig avvikelse i form av en kvinna med lila hår. Istället för att oskadliggöra henne blir hon hopplöst förälskad och tänker göra allt i sin makt för att skydda henne.

150422-0010The Infinite Loop såg dagens ljus först på franska efter en lyckad Kickstarter-kampanj och finns nu också att avnjuta på engelska tack vare förlaget IDW. Pierrick Colinet (manus och textning) och Elsa Charretier (bild och färgläggning) har skapat en mycket annorlunda och spännande berättelse om tidsresande där kärleken och den fria viljan står i centrum. Framförallt handlar The Infinite Loop om svårigheten att leva ett lyckligt liv i en samkönad relation och hur samhället genom historien gjort allt för att stoppa eller förbjuda ett sådant ”beteende”. Kärleken mellan Teddy och Ano, som Teddy kallar henne, är djup och äkta och det närmaste jag kan jämföra med är berättelsen om förbjuden kärlek mellan en människa och en android i den mycket lyckade serien Alex + Ada. The Infinite Loop är en serie som bubblar över av entusiasm och patos samtidigt som den vill berätta en fartfylld historia sprängfylld med tidshopp och parallella verkligheter. I bland slår den huvudet på spiken men lika ofta förvandlas serien till ett mycket rörigt brus när den ställer sig på barrikaden för att ropa ut sitt budskap likt en skiva som hakat upp sig.

60258aa5b7d2e6ba8709f0ca88463b2aVissa delar av serien borde ha fått mer svängrum medan man får för mycket av annat och det är därför svårt att sätta ett rättvist betyg, även om jag verkligen gillade den på det stora hela. Mest beröm vill jag ge Elsa Charretier som i varje nummer lyckas leverera häpnadsväckande scener som ger en känsla av att tid och rum löses upp och hennes färgläggning är också exemplarisk. Ett mycket trevligt och roligt inslag är också alla tillfällen då Teddy står inför olika valmöjligheter och måste fatta ett snabbt beslut. Förutom Teddy, och alla olika versioner av henne i tidsströmmen, får vi även stifta bekantskap med hennes bästa vän och kollega Ulysses som gör en spännande och lärorik resa i serien från svartsjuk homofob till upplyst hjälte samt de övernitiska poliserna Spender och Prospekt som är seriens skurkiga skurkar i vidriga hawaiiskjortor.

4520112-01-sub4753188-05-sub4827749-06-sub

The Infinite Loop har flera trevliga variantomslag. Här ser vi i tur och ordning alster av Stephanie Hans, Laurent Lefeuvre och Eli Powell.

Bitvis blir det väldigt rörigt men The Infinite Loop har också många härliga vattenhål och oaser som den härliga inledningen och Teddys egna hemliga tillflyktsort bortom tid och rum. Detta är en serie med ett starkt och viktigt budskap som inte riktigt når ända fram eftersom den inte vet vilken fot den ska stå på (brandtal eller action) men jag gillade Charretiers bilder, kärleken mellan Teddy och Ano, hoppet och optimismen och för att den får en att begrunda människans trångsynthet och dumhet. Det är som Ulysseus säger: ”Människan är det enda djur som lyckas snubbla på samma sten två gånger.”

Manus: Pierrick Colinet
Illustration: Elsa Charretier
Förlag: IDW
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...