Allmänt /Krönikor och åsikter

Andreas årskrönika 2015

torsdag 31 december, kl 12:46 av 0 kommentarer

kingpinDags att summera serieåret 2015 och det har varit ett synnerligen rikt år för min egen del. Mycket trades och nedladdningar och en ständigt växande pull list även om jag märker att Marvel-högen krympt till förmån för fler serier från Image Comics, BOOM! Studios, Dynamite och Oni Press. Jag har haft fullt upp med att följa den amerikanska mainstream-marknaden så sorgligt nog har jag inte läst en enda svensk serie i år men jag hoppas att det blir ändring på den punkten under 2016.

När det gäller serier på vita duken tycker jag 2015 har varit tämligen blekt och istället njöt jag i fulla drag av Netflix Marvelsatsning där Daredevil tog en plats i finrummet med en storspelande Vincent D’Onofrio som Kingpin. 2016 kommer att bjuda på både Deadpool, X-Men: Age of Apocalypse, Batman v. Superman, Captain America: Civil War och Doctor Strange så det är bara att börja spara till flera härliga biobesök.

Nu raskt över till min lista över årets höjdpunkter:

10. ÅRETS ÖVERRASKNING: THE PAYBACKS

56003eb82000002500242b27

2015 gjorde jag en djupdykning bland Dark Horse Comics nya titlar och Ladykiller samt Neverboy föll mig verkligen i smaken. En riktig höjdare var Negative Space av Ryan K. Lindsay och Owen Gieni men med bara två nummer sedan juli månad är det svårt att ge ett rättvist betyg. Tack vare förlagets generösa Black Friday-rea kom jag dock i kontakt med The Paybacks av Donny Cates och Geoff Shaw och de bjöd på en rafflande och rolig serie där superhjältar tvingas betala av sina lån genom att själva bli indrivare. Glimten i ögat och mycket kärlek till genren och jag kan aldrig få för mycket Doctor Blaqk.

9. ÅRETS BÄSTA ARC: MS. MARVEL (LAST DAYS)

Ms.-Marvel-019-image-1

När det gäller årets bästa story arc var valet väldigt lätt. Avslutningen på första volymen av Ms. Marvel av G. Willow Wilson och Adrian Alphona bjöd på värme, kärlek och en glödande optimism som jag aldrig tidigare upplevt i seriesammanhang. Efter att idolen Carol Danvers (Captain Marvel) meddelat Kamala att jorden verkligen är på väg att gå under börjar en underbar berättelse där hon löser upp olika fnulor på tråden mellan familj och vänner och den avslutande Bollywood-dansen och takscenen med Bruno är ingenting annat än ren magi.

8. ÅRETS BÄSTA DIGITALA SERIE: THE PRIVATE EYE

resize1

Om jag ska vara helt ärlig har jag bara läst en digital serie i år men The Private Eye av Brian K. Vaughan, Marcos Martin och Muntsa Vicente förtjänar all beröm den kan få för ett riktigt bra och väl genomfört arbete. En klassisk noir-berättelse kryddad med en underbar framtidsvision där privatlivet är heligt och alla gömmer sig bakom masker. Seriens stora stjärnor är Marcos Martin och framförallt färgläggaren Muntsa Vicentes delikata och mustiga färgpalett som gör den till något av det snyggaste jag läst på paddan.

7. ÅRETS BÄSTA AVSLUT: HAWKEYE #22

kate-bishop

Flera bra serier avslutades 2015 men de som lyckades bäst med att sy ihop säcken var i tur och ordning Alex + AdaZero och så Hawkeye av Matt Fraction och David Aja. Alla bjöd de på ett lyckligt slut men ingen av dem uppnådde samma känsla av hejdlöst serieäventyr som miniarcen Rio Bravo där bröderna Barton tillsammans med hyresgästerna, Kate Bishop och Pizza Dog gav ryska träningsoverallsmaffian med anhang på nöten under stormningen av Bartons hus. När de sista sidorna ofrånkomligen närmade sig var det som att säga adjö till gamla vänner och undertecknad fick en tår i ögat på riktigt.

6. ÅRETS BÄSTA MINISERIE: AIRBOY

Screen-Shot-2015-08-11-at-3.17.09-PM

Valiant Entertainments introduktion av en ny superhjälte i form av en kosmonaut från Kalla kriget som återvänder till jorden som en gud i Divinity är en mycket läsvärd miniserie men den kommer ändå inte i närheten av den galna rebooten av en seriefigur från 1940-talet som visar sig vara en trippad blandning mellan Fear and Loathing in Las Vegas och terapisamtal. James Robinson och Greg Hinkle har skapat en liten pärla i Airboy som definitivt inte faller alla i smaken men jag älskade den från första till sista sidan.

5. ÅRETS BÄSTA ENSKILDA NUMMER: THE WICKED + THE DIVINE #13

tumblr_inline_nsmelzGmwT1qm0447_1280

Även om ovan nämnda Ms. Marvel #19 och Hawkeye #22 lätt kvalar in som årets bästa enskilda nummer så finns det bara en solklar vinnare i mina ögon. I The Wicked + The Divine #13 får vi äntligen stifta bekantskap med den hatade guden och popstjärnan Tara och blir smärtsamt påminda om att berömmelse har ett pris och att vi lever i en misogyn värld där sociala medier kan vara både en frälsning och en dödsdom. Smärtsamt och vackert tecknat av den fantastiska Tula Lotay är det här höjdpunkten på Kieron Gillen och Jamie McKelvies berättelse så här långt.

4. ÅRETS BÄSTA TECKNARE: MIKE DEL MUNDO

20150924_1800521

Favorittecknare är självklart en smakfråga men själv är jag väldigt svag för Steve Epting (Velvet), David Aja (Hawkeye), Michael Lark (Lazarus) och Nicola Scott (Black Magick). Den tecknare som fick mig att både tappa hakan och ramla av stolen i år var den flitige och påhittige omslagstecknaren Mike Del Mundo som under året även tecknat insidan av Elektra och Weirdworld där varje bildruta är ett litet konstverk och inspirationen verkar komma från en annan värld.

3. ÅRETS BÄSTA FÖRFATTARE: GRANT MORRISON

Nameless-3-1

Förra årets favoritförfattare Ed Brubaker (The Fade Out, Velvet) får i år sällskap av Greg Rucka (Lazarus, Black Magick) och Jason Aaron (Star Wars, Doctor Strange, Thor, Weirdworld, Southern Bastards, The Goddamned) men den som levererat bäst och mest i år tycker jag ändå är Grant Morrison. Med titlar som The Multiversity, Nameless och Annihilator ger han det engelska uttrycket ”mind-blowing” ett ansikte med osviklig fingertoppskänsla när det gäller psykedelisk galenskap, meta och stor berättarkonst. Att han dessutom gör en tolkning av den österländska myten Mahabharata i Grant Morrison’s 18 Days och jultomtens ursprung i Klaus får man väl kalla grädde på moset.

2. ÅRETS BÄSTA NYA SERIE: INJECTION

injection-3---review-142716

2015 bjöd på flera riktigt bra nya serier såsom Descender, Paper Girls och Black Magick men inte helt otippat levererade teamet bakom förra årets succé Moon Knight precis det man kunde förvänta sig. Warren Ellis, Declan Shalvey och Jordie Bellaire går från klarhet till klarhet i denna spektakulära och bisarra sci fi-skräckis kryddad med folklore, bländande dialog och svart humor.

1. ÅRETS BÄSTA PÅGÅENDE SERIE: LAZARUS

laz_crop_072413

När det gäller serier som hållit på ett år eller mer och som fortfarande behåller samma nerv och glöd så finns det många och alla kommer de från Image Comics. Revival, East of West, Velvet, The Fade Out, The Wicked + The Divine, Southern Bastards och Low är alla exempel på riktigt bra serier som alla borde ge en chans och detsamma gäller årets vinnare, Lazarus av Greg Rucka och Michael Lark, som bara blir bättre och bättre. Kusligt trovärdig framtid med klimatproblem och ojämlikhet där vi får följa familjen Carlyles Lazarus Forever i en vansinnigt spännande historia som jag aldrig vill ska ta slut.

wcngh1Det var allt för det här året. 2016 kommer jag bland annat utforska den nya serien Cry Havoc av Simon Spurrier (X-Men Legacy, Six-Gun Gorilla, The Spire) och fortsättningarna på Nowhere Men, Divinity och Ladykiller. I läshögen inför nästa år ligger redan det postapokalyptiska seriealbumet Black River, The Unbeatable Squirrel Girl och den hyllade We Can Never Go Home från Black Mask Studios och under 2016 kommer jag även tradewaita Monstress (Marjorie Liu och Sanna Takeda) Plutona (Jeff Lemire och Emi Lenox), We Stand On Guard (Brian K. Vaughan och Steve Skroce), Clean Room (Gail Simone och Jon Davis-Hunt) och The Twilight Children (Gilbert Hernandez och Darwyn Cooke). Gott nytt serieår!!!

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...