Recensioner

James Bond #1-2

tisdag 26 januari, kl 15:27 av 0 kommentarer

4889102-01aAgent oo8 har blivit mördad i Helsingfors och James Bond får i uppdrag att hämnas kollegans mord. Efter utfört arbete får Bond reda på att han även ska slutföra 008:s undersökning av en farlig syntetisk drog som sprids på den brittiska marknaden av en okänd aktör. Till råga på allt får han även veta att lagen som förbjuder MI6:s agenter att bära eldvapen i Storbritannien nu även gäller 00-agenterna, vilka tidigare varit undantagna. Motvilligt lämnar Bond ifrån sig sitt vapen men Q försäkrar att han får ett nytt när han väl anländer till Berlin för att träffa den snuskigt rike uppfinnaren och vetenskapsmannen Slaven Kurjak som sitter på information om den nya drogkartellen.

Det var 20 år sedan en serietidning med James Bond sist såg dagens ljus men innan dess publicerades en mängd historier, mest i form av strippar i dagstidningar men även av Marvel och Dark Horse Comics. Ett förlag spelade dock en central roll när återtryckningarna av dagspress-stripparna började sina och det var ingen mindre än svenska Semic förlag som fick tillstånd att publicera egna historier mellan 1982-1996. Dessa berättelser, tillsammans med sju seriealbum, dök även upp i tidningens ”systertitlar” i Norge, Danmark och Finland.

ffbiinlkoqbss2r4tljcNär Dynamite Entertainment tog över licensen av Ian Flemings romankaraktär låg man inte på latsidan utan annonserade en ny miniserie med James Bond med undertiteln Vargr. Författare blev ingen mindre än Warren Ellis (TreesInjection), som tidigare författat agentserier som Red, Desolation Jones och även en sejour med Marvels Nick Fury, och Jason Masters (Batman, inc.) skulle illustrera.

1504550745372901040Efter en gastkramande inledning där Bond jagar 008:s mördare i Helsingfors blir det snart uppenbart att det här är långt ifrån filmernas Bond-version. Ellis dialog är som vanligt klanderfri men seriens handling och förlopp är ungefär lika spännande att läsa som att se färg torka. Jason Masters gör det han ska men hans stil är trist och tråkig och detsamma gäller bakgrund och färgläggningen av Guy Major. Det känns som om jag läser en B-version av en agent-serie och det innehåller ingen nerv, glöd eller glamour att tala om. Snarare är det tvärtom för i en scen med M:s Chief of Staff, Bill Tanner, käkar Bond och Tanner lunch i MI6:s cafeteria på enkla fällstolar och med PET-flaskor på bordet som vanliga dödliga. Kom igen nu, det här är Agent 007, mannen som i hennes majestäts hemliga tjänst har rätt att döda och han äter plastförpackad sandwich!!!

4936706-02aOm du vill läsa en bra agentserie rekommenderar jag Black Widow av Nathan Edmondson och Phil Noto och nöjer du dig inte med detta utan vill ha något riktigt bra så finns det bara ett val: Velvet av Ed Brubaker och Steve Epting, som förutom att de tar arvet med Bond till nya höjder, och med en kvinna i huvudrollen, dessutom är en av de snyggaste och mest spännande serier man kan läsa just nu.

 

Manus: Warren Ellis
Illustration: Jason Masters
Färgläggning: Guy Major
Förlag: Dynamite Entertainment
Betyg: 2/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...